Vankilavirkailijain liitto VVL: Pelson vankilamurhasta 20 vuotta – vankilaturvallisuus tällä hetkellä entistä huonommassa jamassa
Nykyinen henkilöstömäärä ei riitä takaamaan turvallista työympäristöä vankiloissa. Rikosseuraamuslaitoksen organisaatiouudistus ei ole tuonut toivottuja parannuksia henkilöstön työhyvinvointiin eikä palkkaukseen.
Vuonna 2004 Pelson vankilassa tapahtui järkyttävä teko, kun vartija murhattiin ja opettaja vammautui vakavasti. Rikosseuraamuslaitos (Rise) ei näytä oppineen tapahtuneesta mitään.
Vankiloissa on tällä hetkellä jatkuva, korkea yliasutus, eikä vankeja saada järkevästi ja turvallisesti asutettua osastoille. Vankeja sijoitetaan liian riskialttiisti avovankiloihin, ulkopuoliseen kuntoutukseen ja koevapauteen. Henkilökunta altistuu työssään jatkuvalle väkivallan uhalle, koska vankilat ovat täynnä. Lisäksi avovankilaan tai koevapauteen sijoitetaan vankeja, jotka eivät niihin kuuluisi.
Henkilöstön jaksaminen äärirajoilla
Rikosseuraamuslaitoksen (Rise) henkilöstö on joutunut jo useita vuosia joustamaan ja venymään, koska nykyisellä henkilöstömäärällä ei pystytä toteuttamaan Risen strategian mukaisia toimintoja.
Henkilöstö on jaksamisensa äärirajoilla. Risen johto kertoo toistuvasti henkilöstön olevan arvokas ja tärkeä voimavara, mutta teot kertovat ihan muuta. Työnantaja heikentää työvuoroja ja aiheuttaa samanaikaisesta sen, ettei valvontahenkilöstölle jää riittävästi palautumisaikaa. Tämän lisäksi vankiloiden toiminta nojaa käytännössä ylitöihin.
Risen valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkkaus on räikeässä epätasapainossa työn raskauden ja vaarallisuuden kanssa. Vankilan valvonta- ja ohjaushenkilöstön palkat ovat jääneet kauaksi jälkeen, eikä tahtoa palkkauksen kehittämiseen Risen johdolta löydy. Johto haluaa puhua vain kokonaispalkasta, mutta vartijoiden, ohjaajien ja esihenkilöiden peruspalkka on todella surkea. Johdon palkkoja kyllä kehitetään, kuten organisaatiouudistus osoitti.
Organisaatiouudistuksesta ei helpotusta
Risen organisaatiouudistusta pidetään epäonnistuneena. Työnantajan kyselyyn vastanneet kokevat, että suurin osa työajasta menee muuhun kuin turvalliseen työskentelyyn, jonka tulisi olla vankiloiden ydintoimintaa.
Matriisimainen johtamistapa aiheuttaa paljon päällekkäistä työtä ja tiedonkulun koetaan olevan huonoa. Päällekkäinen työ kuormittaa voimakkaasti jo valmiiksi voimavarojensa äärirajoilla olevaa henkilöstöä.
Mikään ei ole muuttunut – päinvastoin
Pelson vankilan tragediasta on kulunut 20 vuotta, mutta turvallisuus Suomen vankiloissa on heikentynyt sen sijaan, että tilanteeseen olisi puututtu.
Lisätiedot:
Seija Mäenpää, 0503481930, seija.maenpaa@om.fi
Pääluottamusmies ja Puheenjohtaja VVL ry.