Ammattiliitto JHL: Hoivapommi uhkaa Suomea – työperäisen maahanmuuton byrokratiaa kevennettävä
Ammattiliitto JHL:n mielestä työperäistä maahanmuuttoa tarvitaan purkamaan Suomea uhkaavaa hoivapommia . Siksi JHL vaatii, että maahanmuuton byrokratiaa kevennetään ja samalla otetaan käyttöön erityinen työelämäpassi helpottamaan kotoutumista ja vähentämään työvoiman väärinkäytön riskejä.
Väestön vanheneminen asettaa paineita yhteiskunnan taloudelliselle kestävyydelle ja työvoiman tarpeelle erityisesti hoivapalveluissa.
– Suomi on isojen kysymysten edessä: kuka maksaa eläkkeet, tekee työt, hoitaa sairaat ja vanhukset. Meillä on käsissämme todellinen hoivapommi, mikäli emme löydä ratkaisua nopeasti, korostaa JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.
Ammattiliitto JHL:n laskema väestöllinen hoivasuhde osoittaa huolen suuruuden. Kun 2000-luvun alussa jokaista sataa työikäistä kohden hoivattavia oli alle kaksikymmentä, 2030–40-luvulla hoivattavia on jo 25 sataa työikäistä kohti. Tilannetta synkentää se, että aiempaa suurempi osa on lasten sijaan vanhuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että sote-sektorille saatetaan tarvita jopa 80 000 uutta työntekijää.
JHL näkee, että työperäinen maahanmuutto olisi lyhyellä tähtäimellä tärkeä ratkaisu ongelmaan.
– Siksi työperäisen maahanmuuton esteet tulee ratkaista, Niemi-Laine vaatii.
Myös työministeriön 27.3. julkaisema raportti Suomen suunta – tuottavuuden ja työpanoksen kasvu turvaavat tulevaisuuden hyvinvoinnin edellyttää, että työperäisen maahanmuuton prosessit on laitettava kuntoon.
Sixten Korkmanin johdolla laaditussa raportissa esitetään, että maahantulon ja -asettautumisen palveluita kehitetään ja osaajien ja heidän perheidensä tarpeet huomioidaan. JHL kannattaa näkemystä siitä, että Suomeen tulee luoda asiakasystävällinen palvelukokonaisuus.
JHL:n mielestä maahanmuuton byrokratiaa on kevennettävä. Asiakirjojen käsittelyssä tulee siirtyä yhden luukun malliin ja asiakirjojen ei-lineaariseen käsittelyyn, ettei asiakkaan ei tarvitse juosta luukulta toiselle tietyssä järjestyksessä.
Lisäksi JHL esittää erityisen työelämäpassin käyttöön ottamista työperäistä maahanmuuttoa helpottamaan. Passin ajatus on se, että kaikille Suomen työmarkkinoille tuleville henkilöille tarjotaan yhteiskuntaa ja työmarkkinoita koskeva koulutusmoduuli, joka tulisi suorittaa hyväksytysti työmarkkinoille tultaessa. Työelämän tietotaidon lisääminen helpottaa työntekijöiden kotoutumista ja pienentää työvoiman väärinkäytösten riskiä. Näillä keinoilla työperäistä maahanmuuttoa pystytään tuntuvasti lisäämään ja työntekijöiden oikeudet ja työmarkkinoiden toiminta samalla turvaamaan.
Lue lisää työelämäpassista uunituoreesta Positio-julkaisusta Suomi Ikääntyy – Työperäinen maahanmuutto avuksi hoivapommiin.
Lisätietoja: erityisasiantuntija Samuli Sinisalo, 040 7050 398, samuli.sinisalo@jhl.fi
erityisasiantuntija Anna Korpikoski, 050 304 3858, anna.korpikoski@jhl.fi