Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Hyvää uutta vuotta kaikille!
Työntekijät eivät automaattisesti siirry uuteen työpaikkaan, jos sairaalaverkkoa harvennetaan
Työn perässä muuttaminen voi olla monella taloudellisesti kannattamatonta. Sairaankuljetuksiin tarvitaan lisää resursseja, jos sairaalaverkko harvenee, JHL muistuttaa.
Ammattiliitto JHL on antanut eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle asiassa, joka koskee sairaalapäivystyksen mahdollisia muutoksia. Ympärivuorokautinen päivystys loppuu useassa sairaalassa, jos hallituksen lakiesitys asiasta menee läpi eduskunnassa.
JHL muistuttaa, että suunnitellut muutokset vaikuttavat myös sairaaloiden henkilökuntaan. Heidän työtehtävänsä voivat muuttua, ja työt voivat siirtyä toiseen sairaalaan. Työntekijät pitää ottaa mukaan muutoksen suunnitteluun alusta alkaen.
Kaikki työntekijät eivät automaattisesti halua muuttaa pitkiä matkoja töiden perässä, JHL muistuttaa. Muuttaminen voi olla taloudellisesti kannattamatonta. Osa työntekijöistä saa nykyisin merkittävän osan tuloistaan päivystyskorvauksina. Korvaukset jäävät pois, jos uusi työpaikka on yksikössä, jossa ei ole ympärivuorokautista päivystystä.
Työntekijälle voi myös syntyä ylimääräisiä kuluja esimerkiksi siitä, että hän joutuu hankkimaan auton vain päästääkseen uuteen työpaikkaan.
Työnantajat voivat pitää kiinni työntekijöistä esimerkiksi tarjoamalla muuttotukea, siirtokorvauksia, työmatkakuljetuksia tai yksinkertaisesti houkuttelevaa palkkaa.
Sairaalaverkon karsiminen tarkoittaa väistämättä sitä, että ambulanssimatkat pidentyvät. Ensihoitoon ja sairaankuljetuksiin pitää lisätä resursseja. Henkilökuntaa on oltava riittävästi ja heillä pitää olla riittävä osaamista ja välineitä työn tekemiseen.
Ammattiliitto JHL antoi lausunnon asiasta myös kesällä 2024. Silloisessa lausunnossa korostettiin, että sairaaloiden päivystykset joutuvat koville, jos ympärivuorokautista päivystystä keskitetään.