Tärkeissä töissä -gaala palkitsi kuntien ja hyvinvointialueiden kehittäjät – JHL:n jäseniä mukana
Tekojen tori -kampanja keräsi tänä vuonna ennätysmäärän kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämistekoja, yhteensä 269 kappaletta. Myös useita JHL:n jäseniä palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa erinomaisesta kehittämistyöstään.
Kuntien ja hyvinvointialueiden kehittämistekoja keräävässä Tekojen tori -kampanjassa tehtiin tänä vuonna kaikkien aikojan ennätys, 269 uutta kehittämistekoa! Kunta- ja hyvinvointialuetyön moninaisuutta juhlittiin 3. joulukuuta Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingin Pörssitalolla. Gaalassa palkittiin kymmeniä innostavia julkisen työn kehittämistekoja.
– Tekojen tori -kampanja toi esille huikean määrän kehittämistyötä: ennätykselliset 269 kuvausta kunnista ja hyvinvointialueilta. Eri ammattialoilta ja teemoista kehittämistekoja tuli kaikkiaan 65 organisaatiosta, kertoo Tärkeissä töissä -alustan työelämän kehittämisen asiantuntija Anna-Mari Jaanu.
Palkittavien joukossa oli myös monia JHL:n jäseniä. Lämpimät onnittelut kaikille palkituille ja suurkiitos tärkeästä työstä työelämän kehittämisen eteen!
Mitä ovat Tärkeissä töissä ja Tekojen tori?
Tärkeissä töissä on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen työelämän kehittämisen alusta. Ammattiliitto JHL on vahvasti mukana tekemisessä.
Tekojen tori on paikka, jossa ammattilaiset voivat kertoa oman työyhteisönsä kehittämisteoista. Parhaat kehittämisteot palkitaan vuosittain Tärkeissä töissä -gaalassa. Tekojen tori sijaitsee tärkeissä töissä -alustalla.
Työhyvinvointia ja työsuojelua kehitettiin urakalla
Tekojen torille ilmoitettiin tänä vuonna kehittämistekoja runsaasti erilaisista teemoista, mutta työhyvinvointi ja -suojelu korostuivat erityisesti.
Yksi palkituista työhyvinvointiin liittyvistä kehittämisteoista oli Aktiivisen kuuntelun työskentelymenetelmä Akku. Menetelmää on ollut kehittämässä JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntijana työskentelevä Sami Haapakoski.
– Ideana on, että kun työyhteisössä ilmenee ongelmatilanne, “akuttajat” tulevat paikalle. He keskustelevat jokaisen työyhteisön jäsenen kanssa yksitellen. Henkilökohtaiset keskustelut vedetään yhteen, jonka jälkeen työyhteisön kanssa käydään läpi keskeiset löydökset. Sitten käynnistetään kehittämistoimet tilanteen ratkaisemiseksi, hän tiivistää menetelmän idean.
Haapakoski loi Akku-mallin yhdessä kollegansa kanssa työskennellessään aiemmin työsuojeluvaltuutettuna Jyväskylän kaupungilla. Menetelmä on nykyään käytössä Keski-Suomen hyvinvointialueella.
– Yleensä keskusteluissa on pari-muutama aktiivista puhujaa, jos ongelmia ratkotaan isommassa porukassa. Luottamuksellisten henkilökohtaisten keskustelujen tarkoituksena on, että jokainen pääsisi aidosti ääneen ja uskaltaisi sanoa sanottavansa, Haapakoski kertoo kehittämisteon hyödyistä.
Tekojen tori 2024 numeroina
- 269 kehittämistekoa yhteensä.
- 65 eri organisaatiota mukana kehittämässä: 48 kuntaa tai kuntayhtymää, 17 hyvinvointialuetta.
- 47 kehittämistekoa hyvinvointialueilta, loput kunnista ja kuntayhtymistä.
- 55 Tärkeissä töissä -gaalassa palkittua tekoa.
- 15 eri teemaa ja toimialaa, joissa palkinnot jaettiin.