Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ke 29.1. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
STOP nyt! -mielenosoituksella vastustetaan hallituksen työelämäheikennyksiä
Mielenosoitus hallituksen työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvan leikkauksia vastaan järjestetään 1. helmikuuta Helsingin Senaatintorilla. Ammattiliitto JHL kannustaa jäseniään osallistumaan mielenilmaukseen. Kaikki työsuhteiset JHL:n jäsenet voivat poistua työpaikaltaan, vaikka eivät osallistuisikaan itse tapahtumaan.
Nyt sanotaan STOP Suomen hallituksen leikkaussuunnitelmille, jotka kurjistavat työelämää ja heikentävät sosiaaliturvaa. Tule mukaan Stop nyt! -mielenosoitukseen, joka pidetään torstaina 1. helmikuuta kello 12–14 Helsingin Senaatintorilla!
Tapahtuman järjestävät palkansaajakeskusjärjestöt SAK ja STTK. JHL on SAK:n jäsenliitto. Mukana on myös useita kansalaisjärjestöjä.
Sinulla on oikeus tulla osoittamaan mieltä
JHL on tehnyt liittotasolla päätöksen poliittisesta mielenilmauksesta ja kannustaa jäseniään ottamaan siihen osaa. Kaikilla ammattiliitto JHL:n työsuhteisilla jäsenillä on oikeus poistua työpaikaltaan kello 11–15 väliseksi ajaksi. Toivomme totta kai, että tulisit mukaan Senaatintorin tapahtumaan, mutta voit poistua työpaikaltasi tuoksi ajaksi vaikka et pääsisikään mukaan mielenosoitukseen.
Mitä useampi osallistuu mielenilmaukseen poistumalla työpaikaltaan, sitä vahvemman viestin annamme hallitukselle. Tämä peli ei vetele, työelämää ja suomalaisten hyvinvointia ei saa heikentää!
SAK järjestää bussikyytejä tapahtumaan
SAK järjestää maksuttomia yhteiskuljetuksia mielenosoitukseen useilta paikkakunnilta, joten muutkin kuin pääkaupunkiseudulla asuvat pääsevät helposti mukaan.
Torilla on ohjelmassa puheita ja musiikkia. Tarjolla on myös ruokaa ja juomaa.
Klikkaa itsesi mukaan mielenosoituksen Facebook-tapahtumaan, niin pysyt perillä päivän kulusta. Voit seurata mielenosoituksen tunnelmia ja osallistua keskusteluun sosiaalisessa mediassa myös tunnisteella #STOPnyt.
Mielenosoitukseen osallistuminen – usein kysytyt kysymykset
JHL on tehnyt liittotasolla päätöksen poliittisesta mielenilmauksesta. Mielenilmaus on laillinen ja sinulla on oikeus osallistua siihen.
Kaikilla ammattiliitto JHL:n työsuhteisilla jäsenillä on oikeus osallistua mielenilmaukseen poistumalla työpaikaltaan torstaina 1.2.2024 kello 11–15 väliseksi ajaksi. Voit poistua työpaikaltasi, vaikka et pääsisikään mukaan STOP nyt! -mielenosoitukseen, joka järjestetään Helsingissä Senaatintorilla samana päivänä kello 12–14.
Ilmoita lähdöstäsi työnantajalle. Mielenilmaisuun lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä. Töistä poissaoloon lasketaan myös matka-aika mielenilmaisuun ja sieltä takaisin töihin.
Työnantajasi ei voi estää sinua osallistumasta eikä rangaista osallistumisen perusteella.
JHL on ilmoittanut osallistumisesta myös työnantajaliitoille ja valtakunnansovittelijalle. Näin siitä huolimatta, että siihen ei lakien tai sopimusten mukaan ole mitään velvollisuutta. Toimimalla näin haluttiin ”tuplavarmistaa” jäsenten oikeus osallistua mielenosoitukseen, niin että kenenkään ei tarvitse pelätä seuraamuksia. Ilmoituksessa on mainittu osallistumisajaksi klo 11–15.
HUOM! Virkasuhteinen ei voi osallistua työajalla poliittiseen mielenilmaisuun.
Mielenilmauksen järjestää SAK liittoineen, osa STTK:n liitoista ja lukuisat kansalaisjärjestöt yhdessä. JHL on mukana mielenilmauksessa ja kannustaa jäseniään osallistumaan runsain joukoin.
Perustuslaki takaa kansalaisille oikeuden ilmaista mieltä ja järjestäytyä ammatillisesti.
Torstaina 1. helmikuuta järjestetään poliittinen mielenilmaus, joka ei kohdistu työehtosopimuksiin, vaan toimenpiteellä vaikutetaan poliittisiin päätöksentekijöihin.
JHL haluaa olla mukana poliittisessa mielenilmauksessa, koska SAK ja JHL sen mukana vaatii, että hallitus peruu sosiaaliturvan leikkaukset ja aikeensa heikentää työelämän ehtoja. Me vaadimme aitoa neuvottelua ja yhdessä sopimista.
Lupaa ei tarvitse kysyä, mutta mielenilmaisuun lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä ja ilmoitettava lähtiessä työnantajalle.
SAK järjestää maksuttomia kuljetuksia Helsinkiin eri puolilta Suomea. Kyytiin ovat tervetulleita kaikki – ovella ei kysellä jäsenkorttia.
Kuljetuksiin on ilmoittauduttava etukäteen!
Myös SAK:n alueorganisaatiot tietävät lisää bussikuljetuksista
Paikalle odotetaan paljon osallistujia. Torille on lyhyt matka Helsingin päärautatieasemalta.
JHL tuo mielenosoituksen ajaksi Senaatintorille pakettiauton ja teltan, joiden luokse löydät suunnistamalla isojen punaisten ilmapallojen luokse. JHL:n tarkka telttapaikka selviää vasta mielenilmauspäivän aamuna. Autosta jaetaan rekvisiittaa tilaisuutta varten.
JHL:n väkeä tunnistaa esimerkiksi bongaamalla oransseja tai punaisia liivejä, ilmapalloja tai reppulippuja.
JHL jakaa paikan päällä osallistujille rekvisiittaa, muun muassa liivejä.
Paikalle voi tuoda myös omia materiaaleja esimerkiksi aluetoimistoista tai yhdistyksistä. Liittotunnukset ja ammattivaatteet ovat sallittuja, samoin asialliset liput, banderollit ja kyltit. Huomioithan, että naamioituminen on kuitenkin kiellettyä. Toiveena on, että puoluepoliittisia tunnuksia vältettäisiin.
JHL:n aineistopankista löydät tulostettavia iskulause-julisteita, joita voit tulostaa esimerkiksi työpaikkasi ilmoitustaululle.
Mielenilmauksen on tarkoitus rauhallinen, jotta lapsetkin voivat olla turvallisesti mukana. Vastuu on kuitenkin huoltajalla.
Työnantaja voi pidättää palkan poissaolon ajalta. Vapaapäivät ja liukumat kannattaa hyödyntää.
Ei maksa. Liitto ei maksa ansionmenetyksiä eikä korvaa matkoja tilaisuuteen.
Työnantaja ei voi kieltää osallistumasta tilaisuuteen. Mielenilmaisuoikeus on työntekijän oikeus, joka on turvattu perustuslailla ja kansainvälisillä sopimuksilla.
Mielenilmaisuun osallistuminen ei saa aiheuttaa sinulle seuraamuksia.
Työntekijän osallistuminen lailliseen poliittiseen mielenilmaisuun ei oikeuta työnantajaa purkamaan tai irtisanomaan työsuhdetta eikä päättämään koeajalla olevan tai määräaikaisen työntekijän työsuhdetta.
Työnantaja ei saa millään tavoin syrjiä mielenilmaukseen osallistuvaa työntekijää.
Mikäli työtehtävään ja sen keskeyttämiseen mielenilmauksen ajaksi liittyy jokin selkeä riski välittömästä vakavan vaaran aiheuttamisesta henkilöille tai tarpeettoman suuresta omaisuusvahingosta tulee ko. työntekijän osalta selvittää tarkasti mielenilmaukseen osallistumisen mahdollisuus tai tehtävien hoitamisen mahdollisuus muilla tavoin.
Ota tarvittaessa yhteys omaan luottamusmieheesi tai JHL:n aluetoimistoon.
Kaikki JHL:n työsuhteiset jäsenet voivat osallistua mielenilmaukseen poistumalla työpaikaltaan torstaina 1.2.2024 klo 11–15.
Stop nyt! -mielenosoitus järjestetään Helsingissä Senaatintorilla klo 12–14. Toivomme, että mahdollisimman moni pääsisi mukaan mielenosoitukseen, mutta voit poistua työpaikaltasi vaikka et pääsisikään torille mukaan.
Mikäli työvuorosi jatkuu vielä mielenilmauksen jälkeen, on työvuoroon palattava heti mielenilmauksen päätyttyä klo 15.
Kyllä voit. Kyseessä on yleinen poliittinen mielenilmaus, johon ovat tervetulleita esimerkiksi palkansaajat, opiskelijat, työttömät ja eläkeläiset.
Jokainen päättää itse omasta osallistumisestaan. Poliittiseen mielenilmaisuun ei ole pakko osallistua, eikä esimerkiksi liiton tai yhdistyksen päätös osallistua velvoita ehdottomasti jäseniä jäämään pois työstä.
Kaikilla ammattiliitto JHL:n työsuhteisilla jäsenillä on oikeus osallistua mielenilmaukseen torstaina 1.2.2024. Vaikka et pääsisi mukaan Senaatintorille, voit osallistua poistumalla työpaikaltasi kello 11–15 väliseksi ajaksi. Ilmoita lähdöstäsi työnantajalle hyvissä ajoin. Lähtiessä on huolehdittava normaaleista työn lopettamistöistä.