Satama-alalle uusi työehtosopimus – palkat nousevat 7,8 %

Satama-alan työehtosopimus on voimassa ensi viikosta maaliskuuhun 2028. Palkat nousevat sopimuskauden aikana 7,8 prosenttia.
Satama-alan työntekijät ovat saaneet uuden työehtosopimuksen. Tes-neuvotteluissa syntyi viime viikolla neuvottelutulos, ja neuvotteluosapuolet hyväksyivät sen tällä viikolla hallinnoissaan.
– Satama-alan työehtosopimuksen neuvottelut olivat hyvähenkiset, vaikka tekstikysymykset eivät edennetkään. Paltan asiantuntijoiden lisäksi työnantajapuolelta oli neuvottelemassa useamman sataman edustajat. He toivat neuvottelupöytään raikkaita ja rakentavia ajatuksia, kertoo sopimusta neuvottelemassa ollut JHL:n sopimusasiantuntija Jussi Päiviö.
Työntekijöitä satama-alan tes-neuvotteluissa edustaa Satamien ja vesiväylien Unioni. Unionissa ovat mukana ammattiliitto JHL sekä Suomen merimies unioni. Työantajan edustajana neuvotteluissa toimii Palvelualojen työnantajat Palta.
Satama-alan kolmivuotinen tes astuu voimaan ensi viikolla
Satama-alan uusi työehtosopimus on voimassa kolme vuotta, 1.4.2025–31.3.2028.
Sopimus on mallia 2+1, eli viimeinen voimassavuosi on irtisanottavissa vuoden 2026 loppuun mennessä. Irtisanominen voidaan tehdä, jos osapuolet haluavat neuvotella viimeisen vuoden palkankorotuksista uudelleen esimerkiksi parantuneen yleisen taloustilanteen vuoksi.
Satama-alan palkat nousevat 7,8 prosenttia
Satama-alan palkat nousevat kolmen vuoden aikana yhteensä 7,8 prosenttia. Palkankorotukset noudattavat työehtosopimuskierrokselle muodostunutta yleistä linjaa.
Suurin osa korotuksista maksetaan yleiskorotuksena, mutta osa jaetaan yrityskohtaisten erien muodossa. Lisäksi 0,2 prosenttia palkankorotuksista suunnataan perhevapaisiin.
– Oli tärkeää, että saimme lopulta yhdenvertaiset perhevapaat myös satama-alan työehtosopimukseen. Ensimmäisen vuoden palkankorotuksessa ei ole ollenkaan yrityskohtaista korotusosaa. Näin ollen 0,2 % palkkavarallisuudesta on kohtalainen ratkaisu yhdenvertaisiin perhevapaisiin, Päiviö kommentoi.
Satama-alalla on mahdollista tehdä paikallinen palkkaratkaisu. Paikallisessa palkkaratkaisussa sovittavia asioita ovat palkantarkistusten toteutustapa, ajankohta ja suuruus. Työpaikat tekevät paikallisen sopimuksen luottamusmiehen kanssa.
Jos paikallista palkkaratkaisua ei saavuteta, palkat nousevat alla olevien korotusten mukaisesti.
Satama-alan palkankorotukset 1.8.2025
- 2,3 % yleiskorotus
- 0,2 % perhevapaisiin
Perhevapaita uudistetaan käyttämällä 0,2 prosenttia palkankorotusvarasta 32 arkipäivän pituisen palkallisen vanhempainvapaan toteuttamiseen.
Satama-alan palkankorotukset 1.7.2026
- 2,3 % yleiskorotus
- 0, 6 % yrityskohtainen erä
Satama-alan palkankorotukset 1.7.2027
- 2 % yleiskorotus
- 0,4 % yrityskohtainen erä
Yleiskorotus tarkoittaa palkankorotusta, joka maksetaan samansuuruisena kaikille työehtosopimuksen piiriin kuuluville. Myös peruspalkan luonteiset lisät nousevat yleiskorotusten mukaisesti.
Yrityskohtainen erä tarkoittaa työnantajan päättämää paikallista erää, jonka tarkoituksena on tukea palkkojen kannustavuutta ja tarkoituksenmukaisuutta sekä oikaista mahdollisia vinoumia. Yrityskohtaista erää voidaan käyttää myös työntekijän suoriutumisesta palkitsemiseen.
Pieniä päivityksiä työehtosopimuksen teksteihin
Palkankorotusten lisäksi satama-alan työehtosopimuksen tekstejä päivitettiin hieman, mutta muutokset jäivät tällä kertaa vaatimattomiksi.
– Saimme kuitenkin maininnan paremman kirjauksen mahdollisuudesta maksaa kouluttajalle korvausta, Päiviö nostaa.
– Teksteihin tuli myös toimihenkilöiden varallaolosta kirjaus. Tämä ei kuitenkaan juuri muuta nykyistä käytäntöä, vain tekee paikalliset sopimukset varallaolosta selkeämmiksi, hän jatkaa.
Tulevaisuustyöryhmä käsittelee työaikoja ja paikallista sopimista
Satama-alan tes-neuvottelujen tuloksena perustettiin myös yksi uusi työryhmä, tulevaisuustyöryhmä.
Työryhmässä käsitellään laajasti muun muassa työaikaan liittyviä kysymyksiä ja paikallisen sopimisen määräyksiä – tietysti myös yleisesti alan tulevaisuutta.
– Harkitsimme aluksi useampaa työryhmää. Päädyimme lopulta vain yhteen, koska työryhmien neuvottelijat olisivat olleet samoja kaikissa työryhmissä, Päiviö toteaa.
Lisätietoja:
JHL:n sopimusasiantuntija Jussi Päiviö, 040 578 5916
Ammattiliittosi JHL neuvottelee lukuisista työehtosopimuksista vuoden 2025 aikana. Seuraa neuvotteluiden etenemistä verkkosivuillamme. Sosiaalisesta mediasta löydät neuvottelu-uutiset tunnisteella #JHLneuvottelee.
Liity jäseneksi!
JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!
