Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Ruokaviraston luottamusmiehet: Kassasta näkyy jo pohja – viraston toimintakyky on vaarassa
Ruokaviraston luottamusmiehet vaativat riittävää rahoitusta, jotta viraston toimintakyky voidaan turvata. Uhkana on, että virasto ei pian pysty hoitamaan edes välttämättömiä lakisääteisiä tehtäviään.
Ruokaviraston luottamusmiesten mukaan viraston kaikki säästetty varallisuus viimeiseen euroon saakka on budjetoitu suoraan tämän vuoden toimintaan. Se on luottamusmiesten mukaan välttämätöntä, jotta virasto pystyisi hoitamaan edes lakisääteiset tehtävänsä.
Ruokaviraston luottamusmiehet tiedottivat lohduttomista talousnäkymistä tiistaina 5.9.2023 mm. medialle, päättäjille, julkisen puolen ammattiliitoille sekä henkilöstölleen.
Lue luottamusmiesten tuore tiedote alta. Ruokavirasto on tiedottanut heikosta taloudestaan myös aiemmin tänä vuonna.
*************
Ruokaviraston tulevaisuus näyttää synkältä
Ruokaviraston talousnäkymät ovat toivottomat. Tänä vuonna on suunniteltu käytettäväksi kaikki säästetty varallisuus nolliin jotta virasto pystyy hoitamaan edes välttämättömiä tehtäviään: sitomatonta siirtomäärärahaa ei siis jää lainkaan.
Valtiovarainministeriön talousarvioesityksen mukaan ensi vuonna viraston määrärahoja leikataan 4,6 miljoonaa euroa. Kustannukset ovat kuitenkin kasvaneet ja määrärahatarpeet ovat nousussa myös ensi vuonna. Tästä huolimatta Valtiovarainministeriön talousarvioesitys 2024 oli Ruokaviraston osalta n. 7,4 miljoonaa euroa pienempi kuin Maa- ja metsätalousministeriön alkuperäinen esitys.
Rahoituskehys on ristiriidassa hallitusohjelman tavoitteiden kanssa. Esimerkiksi IT-kustannusten osalta nykyisen hallitusohjelman mukaisesti virastojen tulisi siirtyä tarjoamaan ensisijaisesti digitaalisia palveluita ”Nostetaan sähköisen asioinnin osuutta ja tehdään digitaalisesta asioinnista ensisijaista niiden asiakkaiden kohdalla, joille se on mahdollista”. Palveluiden toteuttaminen ja ylläpito maksaa. Tämä yhtälö on annetulla rahoituksella mahdoton; tietojärjestelmäkustannukset ovat nousseet joka vuosi (+8 milj. euroa vuonna 2023) eikä niihin ole ollut riittävää rahoitusta saatavilla .
Ruokaviraston tarjoama maksullinen toiminta ei kata kustannuksiaan. Maksullinen toiminta on aiheuttanut Ruokavirastolle neljänä ensimmäisenä vuotena (2019-2022) yhteensä noin 16 miljoonan euron tappion. Maksullisen toiminnan alihinnoitteluun johtavista syistä on tehty myös kantelu Oikeuskanslerille, koska muun muassa maa- ja metsätalousministerit ovat estäneet maksullisen toiminnan korjaamisen kustannusvastaavaksi.
Vuoden 2022 työsuojelun psykososiaalisen kuormituksen riskinarvioinnissa tuli esiin että henkilöstöstä 48% kärsii liian suuresta työkuormasta ja tilanne on sen jälkeen vain vaikeutunut. Nyt Valtiovarainministeriön talousarvioesitys toteutuessaan tarkoittaisi käytännössä sitä, että viraston henkilöstöstä pistettäisiin pihalle suuri osa, mikä estäisi viraston kyvyn toimia. Tämäkö on omistajan tahto?
Ruokaviraston rooli yhteiskunnan kokonaisturvallisuuden, ruokaturvan ja huoltovarmuuden varmistamisessa on merkittävä. Varsinkin tässä maailmantilanteessa on vaikea ymmärtää ettei esimerkiksi tuottajien tuella, tautiturvallisuudella ja elintarviketurvallisuudella kotimaassa olisi merkitystä.
Vaadimme Ruokavirastolle riittävää rahoitusta jotta sen toimintakyky säilyy. Lisäksi maksullisen toiminnan täytyy voida lainsäädännön mukaisesti kattaa siitä aiheutuvat kustannukset.
Yhteistoimintaterveisin
Katri Klingberg, pääluottamusmies JHL, katri.klingberg@ruokavirasto.fi 040 755 9174
Mira Kankare, varapääluottamusmies JHL, mira.kankare@ruokavirasto.fi 0400 287 413
Sari Mäkilä, pääluottamusmies, Ammattiliitto Pro, sari.makila@ruokavirasto.fi 040 833 2893
Tanja Rajamäki, varapääluottamusmies Ammattiliitto Pro, tanja.rajamaki@ruokavirasto.fi 050 553 9225
Tapani Lyytikäinen, pääluottamusmies JUKO, tapani.lyytikainen@ruokavirasto.fi 040 061 4380
Niina Pajalin-Myllynen, pääluottamusmies JUKO, niina.pajalin-myllynen@ruokavirasto.fi 040 732 1128