Psykopodiaa-podcastista uusi jakso: Mitä monikulttuurisuus tuo työpaikoille?
Yhä useampi työpaikka on monikulttuurinen eli sen työntekijät ovat eri maiden kansalaisia ja puhuvat ehkä eri kieliä. Monikulttuurisuus työpaikalla on rikkaus, mutta edellyttää, että uudet työkaverit otetaan vastaan ennakkoluulottomasti ja avoimin mielin. Tuoreessa Psykopodiaa-podcastissa keskustellaan, mitä monikulttuurisuus työpaikalla oikein on.
Monikulttuurisuus tuo työpaikoille uusia ajatuksia ja erilaisia näkemyksiä. Usein eri taustoista tulevat ihmiset rikastuttavat työpaikan toimintakulttuuria, kun heille annetaan siihen mahdollisuus. Uuden ja tuntemattoman kohtaaminen voi herättää epävarmuutta ja jopa pelkoakin. Näin voi olla työntekijällä, joka saa ensimmäistä kertaa maahanmuuttajataustaisen työkaverin mutta myös maahanmuuttajalla, joka tulee uuteen työpaikkaan ja -porukkaan uudessa kotimaassaan.
– On kuitenkin hyvä muistaa, että työpaikoilla kohtaavat ihmiset eivät kulttuurit, JHL:n maahanmuuttajatoiminnan asiantuntija Neleah Kagiri muistuttaa.
Psykologi Nina Lyytisen vetämässä Psykopodiaa-podcastissa käsitellään monikulttuurisuutta työpaikalla. Lyytisen lisäksi aiheesta ovat keskustelemassa JHL:n maahanmuuttajatoiminnan asiantuntija Neleah Kagiri ja Espoo Cateringin kiertävä palveluvastaava ja työsuojeluvaltuutettu Sanni Haapasalmi.
Podimediaa-podcastin jaksossa haetaan vastauksia muun muassa siihen, mitä monikulttuurisuus tuo työpaikoille, miten johdon tulee huomioida monikulttuurisuus ja miten itselle uudesta kulttuurista tuleva työkaveri kannattaa kohdata. Lisäksi keskustellaan siitä, millainen rikkaus monikulttuurinen työpaikka voi parhaimmillaan olla.
Jakson voi kuunnella esimerkiksi Spotifystä:
Lisäksi se löytyy yleisimmistä suoratoistopalveluista Apple Podcasts ja Supla sekä osoitteesta www.ninalyytinen.fi/psykopodiaa.
Tutustu myös JHL:n monipuoliseen maahanmuuttajatoimintaan, jota järjestetään ympäri Suomen. Tervetuloa muutenkin mukaan ammattiliitto JHL:n toimintaan!
Psykopodiaa-podcast on tehty kaupallisessa yhteistyössä. Edellisissä yhteistyöjaksoissa on käsitelty muun muassa eettistä stressiä sekä väkivaltaa työpaikalla.