Psykopodiaa-podcast: Miten työpaikoilla voidaan ehkäistä väkivaltaa?
Erilaisten selvitysten mukaan jopa joka neljäs sosiaali- tai varhaiskasvatusalan työntekijä on kohdannut väkivaltaa työpaikallaan. Myös esimerkiksi julkisessa liikenteessä sekä ravintola- ja hotellialalla on liiankin yleistä joutua työpaikkaväkivallan uhriksi. Psykopodiaa-podcastissa pohditaan, miten työpaikoilla tulee suhtautua väkivaltaan tai sen uhkaan.
Työpaikkaväkivallalla tarkoitetaan väkivaltaa, jota kohdataan työpaikalla tai siihen liittyvissä oloissa. Väkivalta voi olla fyysistä, kuten puremista, lyömistä, raapimista, tai henkistä, kuten uhkailua, haukkumista tai huorittelua.
iime vuosina entistä yleisempää työhön kohdistuvaa väkivaltaa on myös maalittaminen, jonka uhriksi joutuvat useimmiten toimittajat, tuomarit, syyttäjät tai tutkijat, jotka tuovat julkisuuteen joillekin ryhmille epämiellyttäviä tietoja. Maalittamisen uhri kohtaa masinoituja kampanjoilla, joiden tarkoituksena on hiljentää maalituksen kohde tukkimalla esimerkiksi tämän sähköposti tai somekanavat.
JHL:n työelämän asiantuntija Merja Hyvärinen sekä psykologi Nina Lyytinen keskustelevat Psykopodiaa-podcastin tuoreimmassa jaksossa, miten väkivaltaan ja sen uhkaan tulee varautua työpaikoilla ja miten väkivaltaa kohdanneita voidaan tukea.
Minkäänlainen väkivalta tai kenenkään taholta tuleva väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää.
Merja Hyvärisen mukaan työssä kohdattu väkivalta on liian yleistä. Työterveyslaitoksen vuonna 2019 julkaistu tutkimus osoittaa, että joka neljäs sairaala- ja sotealan työntekijä on joutunut työssään kokemaan väkivaltaa. Myös JHL:n varhaiskasvatusalan työntekijöille tekemä kysely (vuonna 2020) osoitti, että lähes neljännes alan henkilökunnasta on joko päivittäin tai viikoittain törmännyt väkivaltaan työssään.
– Puhutaan siis tosi isoista joukoista ihmisiä, Hyvärinen muistuttaa.
Hän korostaa, ettei yhdessäkään työtehtävässä tule tottua ja hyväksyä väkivaltaa osana tehtävänkuvaa. Hän puhuukin nollatoleranssiajattelusta.
– Minkäänlainen väkivalta tai kenenkään taholta tuleva väkivalta ei ole koskaan hyväksyttävää.
Väkivaltaa tulee ehkäistä ja sen kohteeksi joutuneita tulee tukea.
Kuuntele koko psykopodiaa-podcast Spotifystä:
Jakso löytyy myös Suplasta sekä Nina Lyytisen nettisivuilta.
Psykopodiaa-podcast on tehty kaupallisessa yhteistyössä. Edellisessä yhteistyöjaksossa käsiteltiin eettistä stressiä JHL:läisen lähihoitaja, tiimivastaava Petra Haapa-Aron kanssa.
Lue myös Motiivi-lehdestä: Asiakas uhkailee, missä luuraa pomo? Hälyttävän moni kohtaa sote-työssä väkivaltaa: ”Mihinkään työhön ei kuulu velvollisuus ottaa kuonoon”