Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Moni ravitsemis- ja puhtauspalvelualan työntekijä on vailla liikuntaetua – myös muita hyvinvoinnin kannustimia kaivataan kipeästi
Jopa joka viides JHL:n ravitsemis- ja puhtausalan hyvinvointikyselyn 5500 vastaajasta ilmoittaa, että työpaikalla ei edistetä tai tueta liikuntaa työhyvinvoinnin lisäämisen keinona. Kuitenkin sekä fyysisen että henkisen hyvinvoinnin kohentamiselle on paineisen ajan keskellä valtava tarve.
Viimeisten parin vuoden pandemiapaineet eivät ole lisänneet työkuormaa ainoastaan sote-ammateissa. Rankkaa on ollut myös ravitsemis- ja puhtauspalvelujen työntekijöillä. Heidänkin jaksamisestaan ja voinnistaan tulee kantaa huolta. Muun muassa siksi JHL teki ammattialoille hyvinvointikyselyn.
– Ravitsemis- ja puhtausalan työntekijät ovat olleet poikkeusaikana avainasemassa, mutta heidän panoksensa on julkisessa keskustelussa jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Nämä ammattialat kuuluu nostaa näkyviksi ja saada työlle ansaittu arvostus, toteaa ammattialatoiminnan asiantuntija Virpi Matikainen JHL:stä.
Hän jatkaa, että ilman ruoka- ja puhtausalan ammattilaisia tilanne olisi korona-ajan jatkuessa levinnyt käsiin niin sairaaloissa, terveydenhuollossa, kouluissa, päiväkodeissa, pesuloissa kuin hoito- ja kuntoutuspalveluissa.
Yli 5500 vastaajaa osallistui JHL:läisille ravitsemis- ja puhtauspalvelualojen työntekijöille suunnattuun hyvinvointikyselyyn vuodenvaihteen tienoilla.
– Suuri vastaajamäärä kertoo, että hyvinvointi tai sen puute ovat aiheita, joita on syytä säännöllisin väliajoin nostaa esiin. Ja ainoat oikeat näkemykset saadaan kysymällä alalla työskenteleviltä, Matikainen kuvailee kyselyn tuloksia.
Työnantajan kannustusta kaivataan
Useilla työpaikoilla on herätty tukemaan työhyvinvointia erilaisin liikuntaan kannustavin keinoin ja eduin. Liikuntasetelit ja -kortit, alennukset liikuntapaikkoihin, erilaiset tyhy- ja tyky-muodot (ryhmäliikunta, taukojumppa) ovat raportin tuloksissa useimmin mainitut tavat, joilla työntekijöitä houkutellaan liikkumaan.
JHL:n kyselyn perusteella kuitenkin peräti joka viidennes (19 %) vastaajista kertoo, että työnantaja ei tue työntekijöiden liikunnallisia tavoitteita mitenkään. Vastauksista käy selkeästi ilmi, että tarvetta motivointiin ja toiveita konkreettisista eduista on.
Monessa kommentissa hyvinvointiteemaa lähestyttiin ravitsemis- ja puhtauspalvelualojen raskauden, kiireen ja tilipussin kautta:
- Palkkaa enemmän, jotta voisin hankkia liikunta- ja hyvinvointivälineitä. Edes täydelliset työkengät olisi mukava saada ostetuksi palkallaan, vaikka ne työnantajalle tavallaan hankitaankin, eräs vastaaja toivoo.
Saman suuntaan osuu tämä kommentti:
- Olisi hyvä saada työnantajalta enemmän tukea hyvinvointiin tai ainakin lisää palkkaa. Olisi varaa käydä hieronnassa välillä.
Eräs vastaaja tuo esiin tärkeän huomion:
- Ravitsemis- ja puhtausalojen imagon nostaminen, sitä myöden alan kiinnostavuuden lisääntyminen ja edelleen työntekijöiden saaminen näille aloillekin, joka taas vaikuttaa hyvinvointiin; työkiire, stressi ja paine vähenee.
Avovastauksista lähti työnantajille useammatkin terveiset:
- Töissä joutuu menemään niin lujaa ettei enää jaksa harrastaa mitään.
- Auttaisiko hyvinvointikyselyt työnantajia heräämään miten työntekijät voivat?
- Panostaminen työntekijöiden hyvinvointiin ja jaksamiseen on äärimmäisen tärkeää. Toivon että tämä ei koskaan unohtuisi.
- Terve työntekijä on ilo ja piristys ja tuottava.
Mieluiten lähellä ja porukassa
Reippaasti yli puolet vastaajista, 58 %, osallistuisi mieluiten oman yhdistyksen järjestämään työhyvinvointitapahtumaan. Millaisia ne voisivat olla? Avovastauksista selviää, että toiminta olisi mielekkäintä kivan porukan kesken.
- Toivoisin oman yhdistyksen kesken jotain kivaa tekemistä, esim. keilaamista iltaisin, tai uimahallireissuja!
- Yhteisiä liikuntatapahtumia esim. pulkkamäki ja patikointia, porokahvit päälle!
- Kuntoharrastusta ryhmässä olisi parasta, yksin ei tule aina lähdettyä mihinkään.
- Olisi kiva, jos olisi järjestettyjä aktiviteettejä (lumikenkäily, frisbeegolf, suppailu)
- Alueellista toimintaa voisi olla enemmän hyvinvointiin liittyen.
Hyödyt haltuun arjen keskellä
Eniten aikaa oman hyvinvoinnin ylläpitämiseen vastaajat ilmoittavat kuluttavansa perinteisen hyötyliikunnan parissa. Työmatkapyöräily ja -kävely mainittiin tästä esimerkkeinä.
Hyötyliikunnan lisäksi hyvinvoinnin vahvistajiksi moni vastaaja nimesi liikunnan, käsityöt ja muut harrastukset, vapaaehtoistoiminnan ja rentoutumisen.
Mitä JHL:ltä toivotaan?
Myös liiton suuntaan on selkeitä odotuksia. Todettiin esimerkiksi, että nyt, jos koskaan, täytyy jäsenistä pitää huolta.
Moni toivoi alennuksia erilaisiin liikunta- ja kulttuuritapahtumiin, ja myös työttömät tulisi huomioida.
Ehdotuksia joko ihan erillisistä kursseista tai JHL:n koulutuksiin ja tapahtumiin liitettäviä liikunta- ja hyvinvointiopastuksista nousi useista avovastauksista:
- Siivousalalle liikuntaan ja työhyvinvointiin kursseja.
- Jonkinnäköinen itsensä kuuntelemisen rentoutuskurssi olisi paikallaan.
Usea kaipasi myös mielen hyvinvointiin ja itsensä kehittämiseen liittyvää opastusta esimerkiksi joogaa ja meditaatiota.
- Koulutuksia työssä jaksamiseen. Esim. ruokavalio, liikunta ym. Kannustaa myös etäkoulutusmahdollisuuteen.
- Pahitteeksi ei olisi vaikka jotain talouteen liittyviä webinaareja. Opi taitavaksi rahankäyttäjäksi. Tänä päivänä talous tuottaa ihmisille paljon henkistä pahoinvointia.
- Etäyhteyksin järjestettävät liikunta-ravitsemustapahtumat.
Lukuisissa vastauksissa toivottiin verkon kautta etänä järjestettävää harjoittelua. Sellaista, jonka voisi toteuttaa omaehtoisesti juuri siinä arjen keskellä.
Tuumasta toimeen
Nyt se on mahdollista! JHL tarjoaa jäsenilleen ilmaiseksi uunituoreita etätreeniohjelmia.
On tähtäimessäsi sitten ruokailutapojen ryhdistäminen, painonpudotus, virkeyden tavoittelu tai voiman kehittäminen, niin harjoituksista löydät omasi.
Voit osallistua omaan tahtiisi kotoa käsin, etkä tarvitse muuta kuin tietokoneen tai älypuhelimen.
Mukaan pääset vuoden ajan ja saat vapaasti osallistua yhteen tai useampaan koulutukseen. Treeniohjelmiin ilmoittaudutaan JHL:n jäsenille rakennetun verkkosivun kautta. Palvelun toteuttaa Syke Tribe.
Käy tutustumassa tarjontaan ja tule ihmeessä mukaan!