Lausunto: Henkilöstön saatavuuden ja jaksamisen oltava keskiössä hoivahenkilöstön vähimmäismitoituksen siirrossa
Ammattiliitto JHL korostaa ympärivuorokautisen hoidon hoivahenkilöstön 0,7 vähimmäismitoituksen tärkeyttä, mutta ymmärtää tarpeen siirtää sen voimaantuloa henkilöstön saatavuuteen liittyvien haasteiden vuoksi.
Hallitus esittää vanhuspalvelulakiin muutosta. Muutos koskee iäkkäiden henkilöiden ympärivuorokautisen palveluasumisen henkilöstön vähimmäismitoitusta. Lain mukaan 1.12.2023 asiakasta kohden pitäisi olla 0,7 työntekijää nykyisen 0,65 sijaan. Nyt hallitus esittää, että henkilöstömitoituksen nosto tapahtuisi vasta 1.1.2028.
Valtioneuvostolle antamassaan lausunnossa JHL sanoo ymmärtävänsä siirtotarpeen, koska henkilöstöpula on tällä hetkellä todella suuri. Liitto muistuttaa kuitenkin, että 0,7 mitoituksen saavuttamisen mahdollisuuksia on seurattava koko ajan ja tehtävä koko ajan toimia, jotta se toteutuu käytännössä.
Lausunnossaan JHL korostaa, että pelkkä vähimmäismitoitus ei yksinään pelasta tilannetta vanhustenhoidossa. Tilanteen parantamisessa on otettava huomioon kaikkien kokonaisvaltaiseen hoitoon ja hoivaan osallistuvien eri ammattilaisten merkitys ja käyttö palveluketjussa.
Kun 0,7 henkilöstömitoituksen voimaantuloa siirretään, on entistä tärkeämpää pitää kiinni olemassa olevista työntekijöistä ja huolehtia heidän jaksamisestaan.