Kysely: Kiire on siivoojien yleisin työturvallisuusongelma – Ammattiliitot peräänkuuluttavat työnantajilta ja asiakkailta vastuullisuutta
Kiire tai aikataulupaine, yksintyöskentely ja puutteellinen perehdytys työturvallisuuteen ovat suurimmat turvallisuutta uhkaavat tekijät siivoojien työssä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Palvelualojen ammattiliitto PAMin kyselyn perusteella.
JHL:n jäsenistä 53 prosenttia ja PAMin jäsenistä 55 prosenttia vastasi kiireen/aikataulupaineen yhdeksi suurimmaksi turvallisuuteen liittyväksi puutteeksi. Toiseksi yleisin puute oli yksintyöskentely, jonka mainitsi lähes joka kolmas kyselyyn vastannut siivooja.
”Kiireessä erilaiset tapaturmien riskit kasvavat, liukastuminen, portaissa kompastuminen, raskaiden tavaroiden/roskasäkkien kantaminen. Yksin ollessa voi mahdollisesti kaatuessa voi joutua odottamaan useita tunteja, ennen kuin joku sattuu paikalle”, kuvasi kiireen ja yksintyöskentelyn turvallisuusriskejä kyselyyn vastannut siivooja.
Perehdytyksessä puutteita
JHL:n jäsenistä 17 prosenttia ja PAMin jäsenistä 24 prosenttia tunnisti puutteita työturvallisuusperehdytyksessä eli siinä, miten opastetaan koneiden ja kemikaalien käyttöön ja ergonomisiin tapoihin tehdä töitä. Myös koneiden ja muiden työvälineiden turvallisuudessa sekä suojavälineissä on kyselyn perusteella puutteita. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on perehdytettävä työntekijät.
- On tärkeää muistaa perehdyttää työntekijä, ei ainoastaan työn sisällöstä, vaan myös siitä, miten työ tehdään turvallisesti ja terveellisesti. Pitkässä juoksussa väärin opitut työskentelytavat aiheuttavat haittaa työkyvylle tai pahimmillaan tapaturmia. Jokaisen työntekijän yksilölliset edellytykset on huomioitava perehdytyksessä”, toteaa PAMin työympäristöasiantuntija Erika Kähärä.
”Jatkuvan kiireen vuoksi turvallisuusperehdytykseen ei anneta tarpeeksi aikaa ja odotetaan, että vain yhden perehdytyksen jälkeen työntekijä muistaa kaiken opetetun.”
”Uusia työntekijöitä ei perehdytetä tarpeeksi. Työergonomia perehdytystä ei ole ja koneiden käyttöön liittyen voi katsoa vapaa-ajalla YouTubesta videon niin oppii käyttämään siivouskonetta”, kertoo kaksi eri siivoojaa kyselyssä.
- Hyvä perehdytys on turvallisen työn edellytys. Yksin katsottu video ei täytä työturvallisuuslaissa edellytettyä perehdytystä, eikä työhön perehtymistä tehdä vapaa-ajalla, vaan työaikana. Työturvallisuuslain mukaan työnantajan on perehdytettävä työntekijät työhön ja työolosuhteisiin sekä työvälineiden oikeaan käyttöön ja turvallisiin työmenetelmiin", muistuttaa JHL:n työelämäasiantuntija Merja Hyvärinen.
Kysely lähetettiin noin 13 000:lle PAMin ja 15 000:lle JHL:n siivoustyötä tekevälle jäsenelle 13.3.–30.4.2023. Kyselyyn vastasi 1173 PAMin ja 4190 JHL:n jäsentä.
Lue JHL:n puhtauspalvelualan ammattilaisen opas
Turvallinen työ on mahdollinen
Kyselyyn vastanneista PAMin jäsenistä vain 19 prosenttia kertoi, ettei ole kohdannut turvallisuuteen liittyviä puutteita. JHL:n jäsenistössä turvallisuustilanne on kyselyn perusteella parempi, sillä 26 prosenttia vastasi, ettei ole kohdannut turvallisuuteen liittyviä puutteita.
”Omassa työkohteessani on hyvin vähän turvallisuuteen liittyviä epäkohtia. Kaikista mahdollisista asioista on tehty turvallisuushavainto ja asiakas on pyrkinyt korjaamaan epäkohdat mahdollisimman pian”, kuvailee siivooja vastuullisesti toimivaa työkohdetta kyselyssä.
Siivoustyön tilaajan tai ostajan kannattaakin olla tietoinen vastuullisen siivoustyön teemoista. Vastuullisen siivoustyön kilpailuttamiseen helpottamiseksi on laadittu oppaat:
JHL:n Omat vai ulkoistetut palvelut -opas
PAMin siivousalan ostajan opas
Poimintoja jäsenten vastauksista kyselyyn
Kerro omin sanoin, miten esiin nostamasi asiat näkyvät omalla työpaikallasi. Mitä niille voisi mielestäsi tehdä?
Poimintoja PAMin jäsenten vastauksista:
”Kiire aiheuttaa sen että asioita ei ole mahdollista tehdä huolellisesti ja oikeaoppisesti. Se kuormittaa paljon myös henkisesti. Joko työmäärää pitäisi vähentää tai lisätä työntekijöitä.
”Annetaan osoite ja käsketään mennä sinne. Toki olen pärjäävä työntekijä mutta silti joka kerta jännittää mennä paikkaan missä ei ole käynyt ja mihin ei ole perehdytetty.
Lisää aikaa ja useampi kerta perehdytyksiä.
”Kilpailutuksen takia kohteiden siivousajat vedetään tosi tiukille. Itse olen vielä nopea työntekijä, mutta uusille ja vanhemmille työntekijöille ne tekevät liian tiukkaan. Kiireessä tulee enemmän vahinkoa. Vaikka meillekin koko ajan sanotaan, että kiire pois, todellisuudessa saamme huomautuksia jos siivousaika ylittyy. Siis lisää aikaa kohteisiin.
”Omassa työkohteessani on hyvin vähän turvallisuuteen liittyviä epäkohtia. Kaikista mahdollisista asioista on tehty turvallisuushavainto ja asiakas on pyrkinyt korjaamaan epäkohdat mahdollisimman pian.
”Tiukkaan aikataulutetut kohteet luovat painetta ja kiirettä saada työt ajoissa valmiiksi. Kiireys kuormittaa fyysisesti ja henkisesti, sekä keskittyminen herpaantuu, jolloin portaissa sattuu monesti läheltä piti tilanteita pudota portaista alas. Työasentoihin on vaikea kiinnittää myös huomiota paineen alla, jolloin syntyy herkästi särkyä ja kipuja kroppaan. Kiireeseen pitäisi puuttua niin, että jokaiseen kohteeseen pitäisi antaa riittävästi työaikaa ja joustoa.
“I regularly work alone in remote parts of the site and if I had accident/medical emergency their would be no help for many hours/ over night.
“I know that the chemicals that we use are too strong and can even damage your skin. We have never received proper training on what each chemical is for, what it is for and how to use it well! and above all the importance of gloves. Many workers do not wear gloves because they supervisors do not provide them, so it is omitted.
Poimintoja JHL:n jäsenten vastauksista:
”Työturvallisuuteen pitäisi puuttua enemmän. Esim. Olen pyytänyt vastamelukuulokeitta työantajalta, mutta ei näy eikä kuulu. Oma työterveyteni sekä korvalääkärini suosittelee vastamelukuulokkeiden käyttöä, koska desipelit ovat korkealla. Olen päättänyt, että odotan vielä hetken ja ostan kyseiset kuulokkeet itse. Mutta silloin muu tiimi jää ilman kuulon suojausta.”
”Henkiset paineet, ruuhkahuiput ja työn toistuvat keskeytykset uuvuttavat.”
”Työpaikoilla olisi hyvä käydä fysioterapeutti tai työturvallisuus henkilö todella raskaan ja fyysisen työn vuoksi, miten voi olla mahdollista, että teetetään yksin tämänkaltaista työtä, joka aiheuttaa sairastumista tuki ja liikuntaelin vaurioihin.”
”Voisi käydä työnantajan kanssa läpi työpisteet, varsinkin sellaiset paikat missä työskennellään yksin. Vastaanotto-alueet ovat sellaisia työpisteitä missä työskennellään yksin. Päivystyksessä kiire voi aiheuttaa vaaratilanteita esim. voi kompastua, liukastua tai kaatua väistäessään paarisänkyä. Huolellisuutta riskijätepakkien kanssa, ettei jää neula pystyyn pakkiin laitettaessa.”
”Meillä on noin kerran vuodessa jonkinasteinen riskienhallintakartoitus, valitettavasti jotkin riskit jäävät huomiotta/korjaamatta vuodesta toiseen. Vain silloin tällöin jokin työturvallisuuteen liittyvä asia pyritään korjaamaan (halvimmin toteutettavat).”
”Mielestäni suurin uhka on yksin työskentely. Jos tuupertuu vaikka kuumuuteen tms. uimahallissa tai saa jonkin sairauskohtauksen. Kukaan ei tiedä mitä on tapahtunut, jos ei itse pysty soittamaan apua.”
”Työturvallisuuteen liittyen, kiire pois. Emme jaksa jatkuvaa kiristytystä työtahtiin. Siivouksessa neliöt eivät ratkaise vaan siivottava kohde, sen tarkkuus ja vaativuus.”
”We need safety work shoes to be provided by the employer.”
Kansainvälinen oikeutta siivoojille -päivä 15.6.
Siivoojien ammattiliitot JHL ja PAM järjestävät kansainvälisen Oikeutta siivoojille -päivän tapahtumat Helsingin Kansalaistorilla torstaina 15.6. klo 15–18.00 ja Tampereen Sorin aukiolla klo 15–18.
Lisätietoja:
Siivoojien työturvallisuus:
Merja Hyvärinen, JHL:n työelämäasiantuntija, p. 050 472 9534
Erika Kähärä, PAMin työympäristöasiantuntija, p. 040 764 5295
Kyselyt ja Oikeutta siivoojille-tapahtuma:
Virpi Matikainen, JHL:n ammattialatoiminnan asiantuntija, p. 050 329 8512
Jenni Väisänen, PAMin järjestöasiantuntija, p. 044 727 4036