JHL:n yhdenvertaisuusopas auttaa tunnistamaan syrjinnän ja puuttumaan siihen
JHL:n yhdenvertaisuusopas tarjoaa tietoa työelämän yhdenvertaisuudesta ja monimuotoisuudesta. Oppaasta löydät myös toimintaohjeita syrjintätilanteisiin puuttumista varten.
Olemme juuri julkaisseet oppaan, joka käsittelee työelämän yhdenvertaisuutta ja monimuotoisuutta. JHL:n yhdenvertaisuusopas tarjoaa
- yleistä tietoa työelämän yhdenvertaisuudesta
- neuvoja yhdenvertaisuuden edistämiseen työpaikalla
- toimintaohjeita syrjintätilanteiden varalle.
Ihmisten yhdenvertaisuudella tarkoitetaan laajaa ihmisten erilaisuuden vaalimista ja samanarvoisuuden tunnustamista.
Yhdenvertaisuuslakiin pohjautuvassa oppaassa kuulet myös syrjintää kohdanneiden ääntä: törmäät pitkin opasta jäsentemme kokemuksiin syrjinnästä ja epäasiallisesta käytöksestä työelämässä.
Opas on suunnattu jäsenillemme tueksi työelämään, mutta se on hyödyllistä luettavaa myös työnantajille.
Yhdenvertainen työpaikka on parempi työpaikka kaikille
Työelämässä kohdataan eniten syrjintää iän, terveydentilan ja etnisen taustan takia. Myös sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat joutuvat usein syrjinnän kohteiksi.
– Moni maa, Suomi mukaan lukien, kärsii työvoimapulasta. Meidän ei kannata tulla tunnetuksi maana, jossa muualta tulleita, vammaisia, ikääntyneitä, raskaana olevia tai sateenkaarivähemmistöihin kuuluvia kohdellaan työmarkkinoilla eriarvoisesti. Yhdenvertaisuus on ihmisoikeus, ja ihmisoikeudet kuuluvat kaikille, pohjustavat oppaan kirjoittaneet työelämäasiantuntijat Merja Hyvärinen ja Tuula Haavasoja esipuheessaan.
Työyhteisön monimuotoisuudesta on monia hyötyjä. Hyvin johdettuna se vaikuttaa myönteisesti muun muassa työturvallisuuteen, työhyvinvointiin, kannattavuuteen, palvelukykyyn, luovuuteen, innovatiivisuuteen, työnantajakuvaan sekä työpaikan vetovoimaan.
Syrjintään ja epäasialliseen kohteluun pitää puuttua aina
Ammattiliittona tehtävämme on puolustaa jäsentemme etua työelämässä. Syrjintä ja eriarvoinen kohtelu on kiellettyä.
Yhdenvertaisuusoppaan avulla pystyt arvioimaan, kohdellaanko sinua ja työkavereitasi yhdenvertaisesti työpaikalla. Jos vastaus on ei, opas kertoo miten ongelma- ja syrjintätilanteissa kannattaa toimia.
Turvallinen ja reilu työelämä tehdään yhdessä!
Työpaikan turvallisuudesta ja syrjimättömyydestä vastaa ensisijaisesti työnantaja. Jokainen meistä voi kuitenkin myös omalla toiminnallaan edistää työelämän yhdenvertaisuutta muun muassa kohtelemalla kaikkia samanarvoisesti, puuttumalla eriarvoiseen käytökseen ja tukemalla huonosti kohdeltuja työkavereita. Näillä teoilla kerromme kaikille selkeästi, että syrjintä ja rasismi eivät kuulu työpaikoillemme tai yhteiskuntaamme.
Opas tullaan kääntämään ja julkaisemaan myös ruotsiksi ja englanniksi.