JHL:n Pelastusalan Unioni vaatii: Pelastajien eläkeikää on laskettava
Pelastajien eläkeikä on 65–68 vuotta. Fyysistä kuntoa vaativissa tehtävissä se on erittäin korkea. Ammattiliitto JHL:n Pelastusalan Unioni vaatii pelastajien eläkeiän laskua ja mahdollisuuksia toisiin tehtäviin työuran loppupuolella.
Suomalaisten pelastajien eläkeikä on korkea: 65–68 vuotta syntymävuoden perusteella. Vuoden 1989 eläkeuudistuksessa kuntasektorilta poistui niin sanottu ammatillinen eläkeikä. Sitä ennen se oli pelastajilla 55 vuotta. Ruotsissa pelastajat pääsevät eläkkeelle 58-vuotiaana.
– Entä jos pelastajan kunto ei riitä enää esimerkiksi savusukeltamistehtäviin tai muihin fyysistä kuntoa vaativiin tehtäviin? Eläkeikää nostettiin aikoinaan ilman, että pohdittiin taikka annettiin ratkaisuja tilanteisiin. Kaikki ongelmat olivat hallituksen tiedossa, kun kyseinen päätös tehtiin, JHL:n Pelastusalan Unionin puheenjohtaja Petteri Häyrinen kertoo tilanteesta.
Pelastajat haluavat jäädä kunniakkaasti eläkkeelle omasta työstään. Nyt sitä mahdollisuutta ei anneta.
– Esitämme, että mahdollisuuksia siirtyä uran loppupuolella muihin tehtäviin parannetaan merkittävästi. Työnantajalle on luotava mahdollisuus rakentaa erilaisia koulutuspolkuja siten, että työstä työhön siirtyminen on aidosti mahdollista. Pelastajille on joka tapauksessa mahdollistettava alempi eläkeikä jatkossa, sillä raskas työ voi viedä työkunnon kokonaan, JHL:n yhteiskuntasuhteiden johtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa.
Jos eläkeiän osalta uutta ratkaisua ei tehdä, tarkoittaa se sitä, että pelastustehtävissä on henkilöitä, jotka eivät kykene täysimääräiseen suoritukseen.
– Pelastuskokoonpanossa on liian vähän tekijöitä, mikäli vanheneva henkilöstö ei pysty kaikkiin pelastustehtäviin. Tämä ei ole oikein niille, jotka suorittavat pelastustehtäviä eikä niille, jotka eivät terveydellisistä syistä pelastustehtäviin kykene, Niemi-Laine toteaa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL taistelee oikeudenmukaisen eläkeiän puolesta jatkossakin. Eläkeiän alentaminen palvelee myös kansalaisten turvallisuutta.
JHL:n Pelastusalan Unioni kiertää kevään aikana hyvinvointialueiden pelastuslaitoksilla tapaamassa pelastusjohtajia, päättäjiä ja henkilöstöä. Keskusteluiden aiheena on muun pelastusalan tukeminen nykyisessä turvallisuustilanteessa, jossa turvattomuus Venäjän hyökkäyssodan takia on kasvanut. Ensimmäiset tapaamiset ovat Oulussa maanantaina 25.3. ja Rovaniemellä 26.3.
Lisätietoja:
Petteri Häyrinen, Pelastusalan unioni JHL, puheenjohtaja, 040 545 8523
Päivi Niemi-Laine, JHL, yhteiskuntasuhteiden johtaja, 040 702 4772