JHL:n lausunto: Sote-alan henkilöstölle taattava vähintään kolmen päivän täydennyskoulutus joka vuosi
Ammattiliitto JHL esittää kolmen päivän minimimäärää sosiaali- ja terveysalan (sote) henkilöstön täydennyskoulutukseen. Jokainen alan työntekijä olisi oikeutettu vuosittain tähän täydennyskoulutusmäärään.
Sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa JHL toivoo raamitusta ministeriön ehdottamalle sote-alan henkilöstön riittävälle täydennyskoulutusmäärälle. Liiton mukaan merkittävä osa varsinkin vain ammatillisen toisen asteen tutkinnon suorittaneista työntekijöistä ei pääse vuosittain yhteenkään täydennyskoulutukseen. Tämä käy ilmi Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n seurantatilastoista (dia 9). Lisäksi niilläkin työntekijöillä, jotka tästä ryhmästä koulutukseen pääsevät, koulutuksen määrä on hyvin alhainen.
− Asetuksessa tulisikin asettaa tietty minimimäärä täydennyskoulutusta, johon jokainen työntekijä olisi vuosittain oikeutettu. Näkemyksemme mukaan 3 koulutuspäivää tai vastaava määrä vuodessa olisi riittävä minimimäärä, JHL kirjoittaa lausunnossaan.
JHL toivoo myös, että täydennyskoulutuksessa huomioitaisiin myös muut kuin vain laillistetut sote-alan ammattihenkilöt. Liitto viittaa henkilökohtaisiin avustajiin, sillä kyseisessä tehtävässä ei ole kelpoisuusvaatimuksia, mutta tehtäviin voi kuulua ns. itsehoidoksi kutsuttavia tehtäviä (esimerkiksi lääkkeen antamista, katetrointia, haavahoitoa ja hengityslaitteen käyttöä).
Uudistuva vammaispalvelulaki lisää ammatillisia osaamisvaatimuksia vammaisalan tehtävissä ja lisää tarvetta ammatillisen osaamisen vahvistamiselle.
− Hyvinvointialueen vastuulla on tulevan lain mukaan antaa perehdytystä ja ohjausta näiden tehtävien suorittamiseen. Henkilökohtaisten avustajien ammatillisen täydennyskoulutuksen ja työturvallisuuslain mukaisen perehdytyksen toteutuminen tulee varmistaa, liitto sanoo.
JHL pitää erittäin tärkeänä sitä, että täydennyskoulutuksen rahoitustaso turvataan, ja että työntekijät pääsevät työnsä ja kehittymismahdollisuuksiensa edellyttämään täydennyskoulutukseen. Tämä edellyttää rahoituksen lisäksi myös johtamisen ja työnjaon kehittämistä sekä riittävää henkilöstömäärää.
Lue JHL:n lausunto kokonaan: Lausunto luonnoksesta sosiaali- ja terveysministeriön asetukseksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön täydennyskoulutuksesta
Lisätiedot: JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Matti Tujula, 050 407 9524