JHL:n jäseniltä täystyrmäys hallituksen leikkauslinjalle: Ansiosidonnaisen heikentäminen ja aikuiskoulutustuen kohtalo korpeavat eniten
Ammattiliitto JHL:n jäsenet suhtautuvat erittäin kriittisesti hallituksen sosiaaliturvaleikkauksiin. Varsinkin aikuiskoulutustuen ja vuorotteluvapaan valmisteltu lakkauttaminen herättää kritiikkiä. Tiedot selviävät laajasta jäsenkyselystä, jonka JHL teki loppuvuodesta 2023.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL on pitkin syksyä ja alkutalvea järjestänyt lakkoja, jotka vastustavat hallituksen sosiaaliturvaleikkauksia ja työelämään suunniteltuja heikennyksiä.
Myös JHL:n jäsenet tyrmäävät hallituksen kurituslinjan. Tiedot selviävät jäsenkyselystä, jonka JHL toteutti syys–lokakuussa 2023. Kysely toteutettiin avoimena verkkokyselynä, ja siihen saatiin lähes 5 200 vertailukelpoista vastausta.
Hallituksen leikkauksista kaikkein kriittisimmin suhtaudutaan aikeisiin lakkauttaa aikuiskoulutustuki ja vuorotteluvapaa. Sitä piti negatiivisena 88 prosenttia vastaajista. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan ehtojen kiristämistä piti huonona 84 prosenttia ja ansiosidonnaisen tason leikkaamista 83 prosenttia. Eduskunta hyväksyi työttömyysturvan muutoksia joulukuussa 2023. Tarkempi kuvaus tuloksista on tiedotteen liitteenä.
– Kyselyssä korostuivat tietyt ammattiryhmät, kuten koulunkäynninohjaajat. Heistä miltei puolet työskentelee osa-aikaisina, sovitellun päivärahan ja asumistuen turvin. He kohtaavat usean leikkauksen koko voiman erittäin kovasti. Kun täysiaikaisen koulunkäynninohjaajan lähtöpalkka on 2 000 euron tietämillä, niin tulee pahaa jälkeä, kun siitä osa-aikaisilta viedään kuukausitasolla satasia pois, toteaa JHL:n erityisasiantuntija Samuli Sinisalo.
Vuorotteluvapaa ja aikuiskoulutustuki on määrä lakkauttaa elokuussa ja ansiopäivärahan porrastus työttömyyden keston mukaan aiotaan toteuttaa syyskuussa 2024.
– Toivottavasti osa jäljellä olevista leikkauksista, kuten aikuiskoulutustuen lakkauttaminen ehditään vielä perua. Tällaiset leikkaukset laskevaan taloussuhdanteeseen, heikkenevään väestölliseen huoltosuhteeseen ja nopeasti kehittyvän teknologian muovaaman työelämään ovat hyvin lyhytjänteistä politiikkaa, Sinisalo jatkaa.
JHL selvitti jäsenkyselyssään myös suhtautumiset hallituksen kaavailemiin työmarkkinauudistuksiin, kuten lakko-oikeuden ja yleissitovuuden rajoittamiseen. Jäseniltä kysyttiin myös heidän suhtautumistaan hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan ja sen vaikutuksiin työvoiman saatavuuteen. JHL koostaa tuloksista tarkemman analyysin, joka julkaistaan vuoden 2024 alkupuolella.
Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Samuli Sinisalo 040 7050 398