JHL:n hallitus hyväksyi yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten neuvottelutulokset
JHL:n hallitus hyväksyi yksityisen opetusalan ja aikuiskoulutuskeskusten tiistaina syntyneet neuvottelutulokset. Ammattilaiset saavat palkankorotukset heti kesäkuussa. Työryhmä kehittää palkkausta läpi kaksivuotisen sopimuskauden.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n hallitus hyväksyi tänään yksityisen opetusalan ja ammatillisten aikuiskoulutuskeskusten hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä koskevat neuvottelutulokset. Hallitus kokoontui JHL:n edustajiston kokouksen yhteydessä hyväksymään tiistaina syntyneet neuvottelutulokset.
Uudet työehdot astuvat voimaan tänään 23.5.2024, kun kaikki sopijaosapuolet (JHL, Jyty ja Sivistysala ry) ovat hyväksyneet neuvottelutulokset hallinnoissaan. Sopimuskaudet kestävät kaksi vuotta, ne päättyvät 31.3.2026.
Mitä neuvottelutulos tarkoittaa?
Neuvottelutulos tarkoittaa sitä, että neuvotteluosapuolet ovat tulleet tes-neuvotteluissa yksimielisyyteen uuden työehtosopimuksen sisällöstä. Neuvotteluosapuolten hallintojen pitää hyväksyä neuvottelutulos, että neuvottelutulos voidaan muuttaa varsinaiseksi työehtosopimukseksi.
Palkankorotukset tulevat voimaan kesäkuussa
Työntekijät saavat neuvottelutuloksen myötä palkankorotukset jo heti 1. kesäkuuta:
- 2,5 prosentin yleiskorotus
- 0,4% paikallinen erä
- Luottamusmiesten ja työsuojeluvaltuutettujen korvauksia korotetaan 2,9 %.
Yleiskorotus korottaa sekä taulukkopalkkoja ja työehtosopimuksessa mainittuja euromääräisiä palkkioita.
Paikallinen erä jaetaan paikallisesti työnantajan päättämällä tavalla työn vaativuuden ja/tai työssä suoriutumisen perusteella. Paikallisen erän jakamisesta neuvotellaan luottamusmiesten kanssa. Paikallinen erä on maksettava viimeistään syyskuun 2024 palkanmaksun yhteydessä. Se maksetaan takautuvasti 1.6.2024 lukien niille, jotka ovat olleet työsuhteessa 1.6.
Lisäksi 1.5.2025 palkankorotuksiin tulee niin kutsuttu verrokkialakirjaus: Ensi vuoden toukokuussa työntekijät saavat palkankorotuksen, jonka tasoon vaikuttaa ennalta sovittujen vientialojen työehtosopimuksien kokonaiskustannusvaikutukset. Ensi vuoden palkankorotuksen taso määräytyy siis myöhemmin verrokkialojen perusteella.
Työryhmät parantavat työehtoja sopimuskauden aikana
JHL:lle tärkeät työryhmät pääsevät neuvottelutuloksen myötä käärimään hihat ja käynnistämään toimintansa. Neuvottelutuloksiin kirjatut työryhmät parantavat jäsenten työehtoja sopimuskauden aikana.
JHL on erityisen ilahtunut hallinto- ja tukipalveluhenkilöstön palkkausjärjestelmätyöryhmästä. Sopimuskauden aikana selvitetään palkkausjärjestelmän nykytilan toimivuus ja kehittämistarpeet. Tarvittaessa rakennetaan kokonaan uusi palkkausjärjestelmä.
– On hienoa, että sopimuskauden aikana voidaan jatkaa tarpeellista arviointi- ja kehittämistyötä palkkauksen osalta, kommentoi vastaava sopimusasiantuntija Hanna Katajamäki.
Työntekijöiden asemaa kehitetään monin keinoin
Neuvottelutulokset sisältävät palkankorotusten ja työryhmien lisäksi useita muita työntekijöiden asemaa parantavia muutoksia.
Tilapäisen hoitovapaassa huomioidaan jatkossa monimuotoiset perheet. Aiemmin tilapäistä hoitovapaata sai vain oman lapsen sairastuessa. Jatkossa tilapäiseen hoitovapaaseen on oikeus myös muun samassa taloudessa vakituisesti asuvan alle kymmenvuotiaan tai vammaisen lapsen sairastuessa äkillisesti.
Lisäksi neuvottelutulokset sisältävät kaksi suositusta, joita JHL pitää erityisen tärkeinä. Osapuolet suosittelevat työnantajia huomioimaan 30 kesäkeskeytyspäivää työssäolon veroisena aikana. Näin ollen kesäkeskeytys ei katkaisisi vuosilomakertymää.
Osapuolet suosittelevat työnantajia myös selvittämään valvonta-aterian hinnan perimättä jättämisen. Ateria olisi luontoisetu.
Aloilla alkaa myös määräaikainen kokeilu, jonka aikana työntekijä voi suoraan työnantajan kanssa sopia lomarahan vaihtamisesta vapaaksi.
Keitä neuvottelutulokset koskevat?
Neuvottelutulokset yksityisellä opetusalalla ja aikuiskoulutuskeskuksissa koskevat ainoastaan JHL:n ja Jytyn edustamaa hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä, ei opetushenkilöstöä. OAJ ja Sivistysala ry jatkavat neuvotteluja opetushenkilöstön osalta.
Hallinto- ja tukipalvelutyöntekijät työskentelevät yksityisellä opetusalalla ja aikuiskoulutuskeskuksissa muun muassa ohjaajina, avustajina, sihteereinä, suunnittelijoina ja asiantuntijoina. Ammattilaisia on myös ravitsemustyössä sekä laitos- ja kiinteistöpalveluissa.
Yksityisen opetusalalla työskentelee noin 12 000 työntekijää, joista reilu 6000 on hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä. Ammatillisten aikuiskoulutuskeskuksissa työskentelee noin 1300 työntekijää, joista hallinto- ja tukipalveluhenkilöstöä on reilu 300.
Hallituksen leikkaukset ovat myrkkyä koulutukselle
Pitkäksi venyneitä neuvotteluja ja sovittelua varjostivat Suomen hallituksen mittavat leikkaukset, jotka kohdistuvat koulutukseen.
Hallitus aikoo leikata 100 miljoonaa euroa ammatillisesta koulutuksesta. Lisäksi leikkaukset osuvat vapaaseen sivistystyöhön ja opintokeskuksiin. Hallitus aikoo myös poistaa aikuiskoulutustuen.
– Hallitusohjelmassa jo sovitut ja kehysriihen myötä vielä lisääntyneet leikkaukset iskevät suuresti eri oppilaitoksiin ja vaikeuttavat niiden toimintaedellytyksiä, Katajamäki kertoo.
Neuvottelutuloksia koskevat tiedot päivittyvät Sivistysala ry:n sivuille:
Lisätietoja:
Hanna Katajamäki, vastaava sopimusasiantuntija, 050 5137 701
Laura Tuominen, sopimusasiantuntija, 050 4092 460