Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
JHL:n Ekström: Ammatillisen koulutuksen leikkaukset heikentävät suomalaisten osaamista
Ammattiliitto JHL on erittäin huolissaan hallituksen esittämistä 20 miljoonan euron lisäleikkauksista ammatilliseen koulutukseen. Kaikkiaan ammatillisesta koulutuksesta aiotaan leikata peräti 120 miljoonaa euroa.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström toteaa ammatillisen koulutuksen jättileikkausten vaikeuttavan oppilaitosten pitkäjänteistä suunnittelua ja vaarantavan koulutuksen laadun.
– Lisäksi ne heikentävät ihmisten mahdollisuuksia kouluttautua ja kohentaa osaamistaan sekä edesauttaa työllistymistä.
Ekström sanoo, että muistissa on ammatillisen koulutuksen reformi vuonna 2018.
– Sen tuomat ongelmat ovat yhä ratkaisematta. Tuolloin lisättiin työelämälähtöistä oppimista ja siirrettiin opetusta työpaikoille. Oppilaitosten lähiopetusta vähennettiin.
Työpaikoilta viestitään jatkuvasti, että jo nyt opiskelijat tulevat työharjoitteluun puutteellisin taidoin ja tiedoin. Leikkaukset vain pahentavat tätä tilannetta ja uhkaavat opetuksen laatua.
Ekström korostaa, että kyseessä on nopea kertaleikkaus.
– Se on ankara, koska alan toimijoille ei anneta aikaa sopeutua. Lisäksi yhdessä aikuiskoulutustuen lakkauttamisen kanssa se hankaloittaa jatkuvaa oppimista oleellisesti.
Ekströmin mukaan Suomi ja sen työmarkkinat tarvitsevat koko ajan yhä korkeampaa osaamista.
– Hallitus on sitoutunut ohjelmassaan tämän edistämiseen. Sen tavoitteet karkaavat tavoittamattomiin, jos nämä leikkaukset toteutuvat. Kannattaa muistaa, että ammatillinen koulutus on yksi opintopolku korkeakoulutukseen.
Ekström kertoo, että työntekijät tarvitsevat myös täydennyskoulutusta.
– JHL:n jäsenkyselyn mukaan noin 70% tarvitsee ammatillista täydennyskoulutusta, jotta heidän ammattitaitonsa säilyy työn vaatimusten mukaisena. Tarve on sitä suurempi, mitä nuorempi työntekijä on.
– Lisäksi liki 70% kertoo, ettei heillä ole mahdollisuutta hankkia täydennyskoulutus työpaikallaan. He tarvitsevat ammatillista koulutusta, josta hallitus on rumasti leikkaamassa.
Ekström sanoo, että monet JHL:n alat, varsinkin sote ja varhaiskasvatus, vaativat hyvin usein muodollisen koulutuksen ja tutkinnon.
– On siis tärkeää mahdollistaa uuden tutkinnon suorittaminen, myös alanvaihtajille ja aikuisille. Lyhyemmät koulutukset ovat tervetulleita, mutta niiden toteutus ja hyväksyminen lainsäädännön puolelta tulisi hoitaa kuntoon ennen kuin rajoitetaan pääsyä tutkintokoulutukseen.
– Vaikka on esitetty että leikkaukset koskisivat vain tiettyä osaa koulutuksesta, eivät leikkaukset käytännössä kohdistu niin tarkasti vaan osuvat myös laajemmin ammatilliseen koulutukseen.
Lisätietoja:
Håkan Ekström, puheenjohtaja, 040 828 2865