JHL:n edustajisto päätti talousarviosta ja jäsenmaksusta, sopimusneuvottelut pitävät liiton kiireisenä vuonna 2025
Jäsenmaksun suuruus ja ammattiliiton talous herättivät vilkasta keskustelua JHL:n edustajiston syyskokouksessa. Jäsenmaksun suuruudesta äänestettiin. JHL:n vuotta 2025 värittävät mittava neuvottelukierros ja jäsenhankinnan eteen tehtävä työ.
Ammattiliitto JHL:n edustajisto on hyväksynyt vuoden 2025 toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä päättänyt jäsenmaksuista tulevalle vuodelle.
Liiton ja kassan yhteenlaskettu jäsenmaksu nousee hiukan
JHL-työttömyyskassan jäsenmaksu ensi vuodelle on 0,4 prosenttia. JHL:n ja työttömyyskassan jäsenmaksu on ensi vuonna 1,1 %, kun se tänä vuonna on tasan 1 prosentti.
Kokonaisjäsenmaksu nousee hiukan, koska työttömyyskassan jäsenmaksu nousee.
JHL:n jäsenmaksut vuonna 2025
- Jäsenmaksu, liitto + kassa: 1,1 % (JHL 0,7%, kassa 0,4 %)
- Ammattia harjoittavan jäsenmaksu 20 euroa/kk.
- Minimijäsenmaksu: 8 euroa kuussa
Liiton jäsenmaksujen suuruus aiheutti edustajistossa vilkasta keskustelua ja päätös asiasta syntyi vasta äänestyksen jälkeen. Lopulta jäsenmaksun tasoksi päätettiin 0,7 prosenttia. Suuruus on sama kuin kuluvana vuonna.
Edustajisto ehdotti myös JHL:n jäsenmaksun alentamista, mutta ehdotus hävisi äänestyksessä. Ehdotuksen teki Päivi Rantanen ja sitä kannattivat Joni Leppänen sekä Jarno Strengell.
Edustajisto myös päätti, että JHL:n jäsenmaksukatto poistuu ensi vuonna. Hallitus esitti, että jäsenmaksukatto olisi käytössä myös jatkossa, mutta edustajiston jäsen Merja Viinikainen teki ehdotuksen, että jäsenmaksukatto poistetaan. Ehdotusta kannatti Marja Sirkka-Ahonen. Maksukaton poistoa perusteltiin tasapuolisuudella.
Ammattiliitto JHL:n talousjohtaja Anne Karjalaisen mukaan yleiskuva liiton taloudesta on muuttunut, ja tilanne on entistä hankalampi.
– Takana on hyviä vuosia, jolloin sijoitustoiminnan tuotot nostivat tilinpäätökset reilusti ylijäämäisiksi. Ensi vuonna ja edustajistokauden aikana ammattiliiton tulot eivät enää riitä kattamaan toiminnan kuluja, Karjalainen sanoo.
Käytännössä JHL kuluttaa enemmän rahaa kuin se pystyy keräämään jäsenmaksuja. Toiminnan rahoittamiseen tarvitaan myös omaisuuden myyntiä. Ensi vuoden talousarvio on alijäämäinen, ja myös kuluvan tilikauden tulos on painumassa miinukselle.
– Tavoitteena on, että jo vuonna 2025 kyettäisiin ottamaan askeleita kohti toiminnan ja talouden tasapainottamista siten, että jäsenmaksutulot kattaisivat aiempaa suuremman osan varsinaisen toiminnan kuluista, JHL:n talousjohtaja Anne Karjalainen sanoo.
Edessä mittava neuvottelukierros
Vuonna 2025 neuvottelemme uudet työ- ja virkaehtosopimukset liki kaikille jäsenillemme.
Neuvottelurupeama käynnistyy vuoden 2024 puolella, ja keväällä 2025 päättyy iso joukko sopimuksia.
Edessä on työläs kierros, sillä Suomen hallitus on tehnyt joukon lakimuutoksia, jotka ajavat työnantajien asiaa. JHL:llä on vankka kokemus neuvotteluiden hoitamisesta, ja neuvottelujen aikana pidetään tiiviisti yhteyttä myös muihin SAK:n ammattiliittoihin.
JHL:n jäsenet pääsivät osallistumaan neuvottelutavoitteiden suunnitteluun jo vuoden 2024 puolella. Tavoittelemme neuvotteluissa parannuksia jäsentemme palkkoihin ja työoloihin. Tärkeää on myös parantaa esimerkiksi irtisanomissuojaa, jota hallitus on nakertanut lainsäädännön kautta.
Kunta- ja aluevaaleissa pelissä palveluiden tulevaisuus
Huhtikuussa 2025 pidetään kahdet vaalit, jotka ovat äärimmäisen tärkeitä JHL:n jäsenille. Ammattiliitto JHL:n tavoitteena on nostaa kunta- ja aluevaaleissa esiin työntekijöille tärkeitä asioita. Tämä onnistuu parhaiten, kun ehdolla on laaja joukko JHL:n jäseniä.
JHL:n tärkeimpiä tavoitteita tulevissa vaaleissa on huolehtia siitä, että kunnissa ja hyvinvointialueilla on riittävästi ammattitaitoista työvoimaa. Työnantajien on huolehdittava nykyisistä ammattilaisista ja houkuteltava uusia työntekijöitä, kun nykyisiä ammattilaisia eläköityy joukolla. Palkkojen, työolojen ja johtamisen pitää olla kunnossa, jotta tämä onnistuu.
Ammattiliittomme haluaa myös tuoda työntekijöille tärkeät vaalitavoitteet työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluihin. Kunta- ja aluevaaleissa sinä päätät, johtavatko kuntia ja hyvinvointialueita leikkauspoliitikot, vai ollaanko palveluihin ja ihmisten hyvinvointiin valmiita satsaamaan tosissaan. Muista äänestää.
Tavoitteena jäsenmäärän nostaminen
JHL haluaa, että entistä useampi ihminen liittyisi jatkossa ammattiliittomme jäseneksi. Se vaatii ponnekasta jäsenhankintaa ja näkyvyyttä sekä verkossa että työpaikoilla.
Vuonna 2025 JHL pyrkii hankkimaan jäsenikseen entistä enemmän maahanmuuttajataustaisia työntekijöitä.
Maahanmuuttajat ovat tärkeä ja kasvava jäsenryhmä. JHL järjestää maahanmuuttajaverkostojen kautta monipuolista toimintaa eri puolilla Suomea. JHL-opisto tarjoaa koulutusta myös englanniksi.