JHL:läinen vuoromestari Katja Kankare on Vuoden 2023 hätäkeskuspäivystäjä
JHL:n jäsen Katja Kankare, 41, on valittu Vuoden 2023 hätäkeskuspäivystäjäksi. Kankare työskentelee Turun hätäkeskuksessa vuoromestarina.
Katja Kankare aloitti hätäkeskuspäivystäjänä vuonna 2006. Sen jälkeen hän eteni ylipäivystäjäksi ja myöhemmin vuoromestariksi.
Vuoromestarina Kankare vastaa enää harvoin hätäpuheluihin. Sen sijaan hän toimii hätäkeskuspäivystäjien esihenkilönä ja pyrkii huolehtimaan siitä, että heillä on mahdollisuus tehdä hyvää ja laadukasta työtä.
−Työhyvinvointi ja kuormituksen tasapuolinen jakautuminen on pidettävä koko ajan mielessä. Haluan, että päivystäjät lähtevät työvuorosta sillä mielellä, että seuraavaankin vuoroon on hyvä tulla, hän sanoo.
Hätäkeskuspäivystäjänä työskentely edellyttää Kankareen mielestä pitkää pinnaa, stressisietokykyä ja rauhallisuutta. Myös vuorovaikutustaidot ja taito tehdä monta asiaa samanaikaisesti ovat tärkeitä.
−Jokainen työvuoro on yllättävä, ja työssä päivystäjä kohtaa elämän pimeän puolen. Ei riitä, että osaa nollata pään työvuoron lopussa, vaan myös mikropalautuminen hätäpuheluiden välissä on tärkeää.
Kankare on aiemmalta ammatiltaan lähihoitaja. Vuonna 2004 hän kuuli radiomainoksen, jossa mainostettiin Pelastusopistolla alkavaa hätäkeskuspäivystäjän koulutusta.
−Päätös opiskelupaikan hakemisesta ja vastaanottamisesta piti tehdä nopeasti. Viranomaistyö kiinnosti, enkä ole katunut ammatinvalintaani, hän sanoo.
Kankareen valintaa vuoden hätäkeskuspäivystäjäksi perustellaan myös sillä, että hän on kouluttanut itseään aktiivisesti työn ohessa. Kankare on suorittanut lähiesimiestyön ammattitutkinnon ja valmistunut sosionomiksi (AMK) sekä kriisi- ja poikkeusolojen asiantuntijaksi. Parhaillaan hän opiskelee työnohjaajaksi.
− Vuorotyötä moititaan, koska se on kuormittavaa. Sitä se onkin, mutta toisaalta pidemmät vapaat 10−12-tuntisten työvuorojen jälkeen ovat mahdollistaneet opiskelun ilman, että se häiritsee muuta elämää.
Vuoden hätäkeskuspäivystäjä valittiin kahdeksannen kerran. Valinta kohdistuu kuuden hätäkeskuksen operatiiviseen henkilöstöön, eli hätäkeskuspäivystäjiin, ylipäivystäjiin ja vuoromestareihin.
Palkintoon liittyvässä arvioinnissa huomioidaan henkilön pidempiaikainen toiminta hätäkeskustyössä. Vuoden Hätäkeskuspäivystäjä -palkinnon voi saada uran aikana vain yhden kerran.