JHL vastustaa työntekijävihamielistä politiikkaa ja kannustaa äänestämään EU-vaaleissa – liiton edustajisto koolla Vantaalla
Ammattiliitto JHL:n edustajisto on koolla 22.–23. toukokuuta. Edustajisto käsittelee kevätkokouksessaan viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n edustajisto on kokoontunut sääntömääräiseen kevätkokoukseensa. Kaksipäiväinen kokous pidetään Vantaalla 22.–23. toukokuuta.
Edustajisto käsittelee kevätkokouksessaan vuoden 2023 tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Kahden päivän aikana käydään läpi myös hallinnon jäsenten vaihdokset sekä edustajien, yhdistysten ja yhteisjärjestöjen jättämät aloitteet. Motiivi-lehti kertoo aloitteista tarkemmin sen jälkeen, kun ne on käsitelty kokouksessa.
JHL valvoo jäsentensä etua työmarkkinamuutoksissa
JHL:n edustajiston puheenjohtaja Eija Paananen avasi kokouksen puhumalla edunvalvonnasta ja työmarkkinoiden tilanteesta.
– Työmarkkinat ovat muuttuneet uusien lakien myötä myötä. Miten vastaamme tähän uuteen tilanteeseen? Miten vahvistamme jäsenistömme kykyä hoitaa edunvalvontaa, tai onko tässä syytä muuttaa osin järjestömme toimintaa?
Paananen korostaa, että liiton on tärkeää ylläpitää osaamistaan alojensa edunvalvojana.
– Keskitytään omaan tekemiseemme ja huolehditaan siitä, että kaikki pysyvät mukana.
Ammattiliitto vastustaa Suomen hallituksen työelämäheikennyksiä
Ammattiliitto JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström toi työmarkkinakatsauksessaan vahvasti esille Suomen hallituksen työntekijävastaiset toimet sekä niiden vaikutukset JHL:n jäseniin ja toimintaan.
– Viime vuoden syksyä ja alkanutta vuotta ovat leimanneet poliittiset lakot. Nämä ovat olleet tarpeen sen takia että maan hallitus on voimallisesti lähtenyt heikentämään työntekijöiden ja työttömien asemaa. Samalla hallituksella on ollut tavoitteena muuttaa perusteellisesti suomalaista työmarkkinoiden neuvottelujärjestelmän tasapainoa työnantajien hyväksi.
Ekström on pettynyt siitä, että eduskunnassa jyrättiin viime viikolla hallituspuolueiden äänin läpi kiristykset poliittisiin lakkoihin ja tukilakkoihin. Samalla lakkosakkoja korotettiin rajusti ja seuraamusmaksut ulotettiin myös yksittäisiin työntekijöihin.
– Hallituksen runnomien uusien lakkolakien myötä Suomi siirtyy yhä kauemmas muista Pohjoismaista. Työntekijöihin kohdistuva sakotusjärjestelmä on erittäin poikkeuksellinen rangaistus, joka rajoittaa työntekijöiden mahdollisuuksia ottaa kantaa politiikkaan, liiton puheenjohtaja kommentoi huolestuneena.
– Työtaisteluoikeuden rajaukset haastavat ammattiyhdistysliikettä hakemaan ja kehittämään uusia toimintamuotoja tulevaisuudessa, hän jatkaa.
Ammattiliiton voimakkaat toimet työntekijöiden ja työttömien puolustamiseksi ovat lisänneet samalla mielenkiintoa liiton jäsenyyttä kohtaan.
– Ammattiliitto JHL:n järjestöllinen voima vahvistui vuoden 2023 aikana. Meille tuli yli 14 000 uutta jäsentä viime vuonna, Ekström kiittää kaikkia liiton eteen tehdystä työstä.
EU-vaalit vaikuttavat tulevaisuuden työelämään
Sekä edustajiston puheenjohtaja Paananen että liiton puheenjohtaja Ekström korostivat puheenvuoroissaan EU-vaalien merkitystä.
– Vaikka Euroopan unioni kuulostaa kaukaiselta, ei kulu aikaakaan kun tulevat direktiivit vaikuttavat jokaisen arjessa, Paananen muistuttaa ja kannustaa äänestämään työntekijän asiaa ajavia ehdokkaita.
Ekström painottaa, että EU:sta on viime vuosina tullut myönteisiä muutoksia työmarkkinoille ja työntekijöille. EU-tasolla on päätetty palkka-avoimuudesta, alustataloudessa työskentelevien asemasta, työsuhteen vähimmäisehtojen suojasta sekä yritysvastuusta.
– Tämä myönteinen kehitys ei jatku, jos Euroopan parlamentissa vahvistuu työntekijävihamielisten puolueiden ja etenkin ääriliikkeiden kannatus. Siis äänestetään, ja äänestetään ehdokkaita, jotka ovat sitoutuneet kehittämään reilua ja tasa-arvoista työelämää!
Mikä JHL:n edustajisto on?
Edustajisto on ammattiliitto JHL:n ylin päättävä elin. Se koostuu 120:stä liiton jäsenestä, jotka on vaaleilla valittu edustajistoon. Nykyinen edustajisto valittiin vuonna 2022. Edustajistokausi kestää viisi vuotta.
Edustajisto kokoontuu kaksi kertaa vuodessa päättämään liiton asioista, kerran keväällä ja kerran syksyllä. Tarpeen mukaan järjestetään myös ylimääräisiä kokouksia. Esimerkiksi helmikuussa edustajisto tapasi ylimääräisen kokouksen merkeissä, kun liitolle piti päättää uusi puheenjohtaja.
Seuraa kevätkokousta netissä ja somessa
Voit seurata JHL:n edustajiston kevätkokouksen käänteitä täällä nettisivuillamme jhl.fi. Sosiaalisessa mediassa kokouksen tunnelmiin pääset mukaan tileillämme Facebookissa ja X:ssä sekä tunnisteella #JHLedustajisto.