Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
JHL vastustaa hallituksen työttömyysturvaleikkauksia
JHL vastustaa lausunnossaan ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamista.
JHL sai kutsun eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kuulemiseen liittyen hallituksen aikeeseen porrastaa ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha ja tehdä muita heikennyksiä työttömyysturvaan. Toimialajohtaja Saila Ruuth osallistui kuulemiseen ja jätti valiokunnalle JHL:n kirjallisen lausunnon.
JHL vastustaa hallituksen esitystä ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamisesta.
– Ensimmäinen porras eli 20 prosentin ansiopäivärahan leikkaus tulisi jo kahden kuukauden työttömyyden kohdalla ja se on todella raju ja nopea leikkaus, Ruuth toteaa.
Etenkin osa-aikatyötä tekeville pienituloisille päivärahan porrastaminen voi tarkoittaa sitä, että päiväraha tippuu jo ensimmäisen leikkauspisteen kohdalla peruspäivärahan tasolle. Toinen porrastuskohta olisi 8,5 kuukauden työttömyyden kohdalla, jolloin päivärahaa leikattaisiin vielä lisää niin, että leikkaus olisi yhteensä 25 prosenttia täydestä ansiopäivärahasta.
– Ottaen huomioon hallituksen jo aiemmin päättämät sosiaaliturvan heikennykset kuten asumistuen leikkauksen ja työttömyysturvan lapsikorotusten poiston, pienituloisten on jatkossa erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta, tulla toimeen työttömyyden hetkellä.
Ansiopäivärahan porrastus koskisi myös niitä työttömiä, jotka osallistuvat työllistymistä edistäviin palveluihin ja parantavat osaamistaan työttömyyden aikana. JHL:n mielestä on erittäin lyhytnäköistä tehdä opiskelusta ja osaamisen parantamisesta vähemmän kannustavaa. Tiedossa on, että osaamisen parantaminen edistää työllistymistä.
Hallituksen lakiesitys pitää sisällään myös muita työttömyysturvan heikennyksiä, joita JHL pitää kohtuuttomina. Palkkatuettu työ ei jatkossa kerryttäisi työssäoloehtoa ja päivärahan porrastus koskisi myös työttömyysturvan lisäpäivillä eli niin sanotussa eläkeputkessa olevia ikääntyneitä työttömiä.
– On erittäin vaikea nähdä, että nyt esitetyillä työttömyysturvan heikennyksillä voitaisiin aikaansaada niitä työllisyysvaikutuksia, mitä väitetään. Ennemminkin vahvistetaan työntekijöiden jakaantumista voittajiin ja häviäjiin, sillä vähänkin pidemmän aikaa työttömänä olevien köyhdyttäminen ja ajaminen toimeentulotukiluukulle tulee päinvastoin vaikeuttamaan heidän työllistymistään, Ruuth muistuttaa.