Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
JHL vahvistaa toimintaansa pelastus- ja ensihoitoalalla
JHL nostaa ensihoidon yhä vahvemmin osaksi pelastustoimen edunvalvontaansa ja näkyy vahvemmin myös somessa. Edunvalvonnalla vaikutetaan sekä työehtosopimuksiin että paikallisiin työehtoihin kuten myös edistetään ammatillista edunvalvontaa ja alan työhyvinvointia.
Pelastustoimi on yksi keskeisistä toimijoista sekä kansalaisten turvallisuuden että yhteiskunnan kriisivalmiuden osalta. Myös viime vuonna muodostettujen hyvinvointialueiden toiminnassa pelastustoimi on tärkeä osa suurempaa kokonaisuutta.
Pelastus- ja ensihoitoalalla työskentelevien JHL:n ammattilaisten yleisimpiä tehtävänimikkeitä ovat pelastaja, ensihoitaja, paloesimies ja palomies. Ammattilaisia löytyy paljon myös titteleillä palomestari, palotarkastaja, kalustonhoitaja ja palopäällikkö.
JHL:n Pelastusalan unioni on perustettu alun perin JHL:n sisäiseksi palo- ja pelastusalan asiantuntijaorganisaatioksi. Koska ensihoidon ammattilaisten rooli on tullut yhä keskeisemmäksi unionin toiminnassa, on unionin nimi päätetty nyt päivittää muotoon ”Pelastus- ja ensihoitoalan unioni JHL”. Päätös tehtiin unionin kokouksessa Helsingissä 16. huhtikuuta.
Unioni vahvasti esillä somessa
Pelastus- ja ensihoitoalan unioni JHL näkyy jatkossa myös sosiaalisessa mediassa. Ota unioni seurantaan Facebookissa ja X:ssä.
Pelastus- ja ensihoitoalan ammattialaisten edunvalvonta on sitä vahvempaa, mitä useampi alalla työskentelevä on ammatillisesti järjestäytynyt, eli kuuluu oman alansa ammattiliittoon. JHL kokoaa hyvinvointialueilla työskentelevät samaan vahvaan ammattiliittoon. Pelastustoimen ja ensihoidon tehtävät ovat osa tätä kokonaisuutta.
Palkkaus, eläkeikä, paikallinen sopiminen
Unionin jäseniä ovat JHL:n yhdistykset pelastus- ja ensihoitoalalta. Myös JHL:n neuvottelijat ja asiantuntijat ammattialalta osallistuvat unionin toimintaan.
”Ensihoito on tärkeä osa sisäistä turvallisuutta pelastusalan kanssa. Näin ollen se nivoutuu edunvalvonnassa unionin toiminnassa. Pelastusalan unioni valmistelee, valvoo ja kehittää sopimuksia liiton toimijoiden kanssa”, toteaa Pelastus- ja ensihoitoalan unioni JHL:n puheenjohtaja Petteri Häyrinen.
Pelastus- ja ensihoitoalan unionin edunvalvonnassa keskeisiä teemoja ovat mm. kilpailukykyisen palkan edistäminen, pelastajien eläkeikään vaikuttaminen sekä paikallinen sopiminen. JHL on hoitanut menestyksekkäästi pelastusalan edunvalvontaa ja muun muassa avustanut palomiehiä useassa varallaolokiistassa.
”Paikallisen sopimisen osalta on syytä olla tarkkana sekä sopimusten sisällön että sopijaosapuolten osalta. JHL:n ei tee sopimuksia kuin pääsopimuksen mukaisten sopijaosapuolten kesken”, JHL:n sopimusasiantuntija ja lainopillinen erityisasiantuntija Hannu Moilanen toteaa.
Palomies Jouko Kuusiselle SAK:n kultainen ansiomerkki
Kokouksen yhteydessä palkittiin myös pelastusalalla vahvasti ansioitunut JHL:n jäsen, palomies Jouko Kuusinen. Hänelle myönnetty SAK:n kultainen ansiomerkki myönnettiin tunnustukseksi ansiokkaasta toiminnasta ay-liikkeen hyväksi.
Vuodesta 1984 JHL:n edeltäjäliittoon KTV:hen liittynyt Kuusinen on toiminut mm. 15 vuotta ammattiosaston puheenjohtajana, 20 vuotta luottamusmiehenä sekä aktiivisena jäsenenä sekä KTV:ssä että myöhemmin JHL:n Pelastusalan unionissa.
Kunnioitettavat 40 vuoden uran palomiehenä tehneen Kuusisen mukaan edunvalvontaa tehdään tuleville sukupolville.
”Jonkun on latu aukaistava, jotta perässä tulevilla on helpompaa”, hän kuvailee.
Lisätietoja:
Petteri Häyrinen, Pelastus- ja ensihoitoalan unioni JHL, puheenjohtaja, petteri.hayrinen@pshyvinvointialue.fi, 040 545 8523
Hannu Moilanen, JHL, sopimusasiantuntija ja lainopillinen erityisasiantuntija, hannu.moilanen@jhl.fi, 040 310 1255