Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
JHL: Uusi työmarkkinamalli tarvitsee aidot neuvottelut
Ammattiliitto JHL peräänkuuluttaa oikeita ja tasa-arvoisia neuvotteluja uudesta työmarkkinamallista.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi on tyytyväinen, että uuden työmarkkinamallin alkuaskeleet otetaan työministeri Arto Satosen seminaarissa 8. marraskuuta.
– Odotan innolla, että tämän seminaarin jälkeen ammattiliitot pääsevät neuvottelemaan uudesta työmarkkinamallista. Ammattiliittojen tehtävänä on ollut jo pitkään työmarkkinoiden työnjaossa neuvotella työ- ja virkaehtosopimuksia.
– Ruotsin työmarkkinamalli ei ole kopioitavissa suoraan Suomeen. Tällä hetkellä esimerkiksi Ruotsin julkisen sektorin ammattiliitto Kommunal ei koe, että heidän mallinsa auttaa naisvaltaisen aloja naisten vajaan palkkakruunun kuromisessa kokonaiseksi kruunuksi. Tilanne on samanlainen kuin Suomessa, jossa naisen euro on noin 84 senttiä.
Niemi-Laine muistuttaa, että Ruotsissa ei pakoteta lainsäädännöllä työmarkkinoiden osapuolia ratkomaan työmarkkinoiden ongelmia.
– Ruotsin malli tarkoittaa, että voimassa olevan työehtosopimuksen aikana ei lakkoilla. Lakkouhka otetaan käyttöön, jos työehtosopimusta ei ole jatkettu ja jos neuvotteluissa ei päästä eteenpäin.
– Ennen lakkouhkaa käytetään muita voimakeinoja, kuten ylityökieltoa ja uusien työntekijöiden työhön ottamisen kieltoa. Lakko on aina viimeinen keino saada työnantajat neuvottelemaan jatkosta. Ihan kuten Suomessakin tällä hetkellä.
Niemi-Laine muistuttaa, että Ruotsissa lakkoja on vähemmän pelkästään jo siksi, että neuvottelutasapaino työnantajien ja työntekijöiden välillä on tasa-arvoisempi.
– Työntekijöillä on ristiriitatilanteissa tulkintaetuoikeus eli oikeus määritellä erimielisyystilanteessa työehtosopimuksen määräyksiä. Ammattiliitoilla on lisäksi omat edustajansa yritysten hallinnoissa.
– Kun Suomen hallitus puhuu pohjoismaiseen malliin siirtymisestä, se ei ota esille näitä työntekijöitä hyödyttäviä asioita. Esimerkiksi julkisella puolella on myötämääräämisoikeus monesti viety työpaikkakohtaiseksi yhteistyösopimukseksi Ruotsissa. Sopimus on laadultaan työehtosopimus ja Ruotsin kunta- ja alueliitolta tulee ns. raamisopimus, jota sitten sovelletaan jopa työpaikkatasolla.
Puheenjohtaja Niemi-Laine toteaa, että uuden työmarkkinamallin tavoitteena pitää olla kaikille oikeudenmukainen palkkakehitys ja että palkalla tulee toimeen.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine kertoo Motiivi-lehden haastattelussa tarkemmin tulevista työtaisteluista: ”Voimme pysäyttää raiteet”. JHL valmistautuu koventamaan työtaistelujaan, jos hallitus jatkaa sanelupolitiikkaansa työelämän kehittämisessä.
Lisätietoja:
Päivi Niemi-Laine 040 702 4772