Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
JHL: Uusi asetus suojaa työntekijöitä syöpäriskiltä, mutta vaatii tehokasta käytännön toteutusta työpaikoilla
Asetusluonnos syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä on ammattiliitto JHL:n mielestä hyvä. Työpaikkojen työsuojelun ja työterveyshuollon yhteistyötä tulee vahvistaa hyötyjen saavuttamiseksi.
Ammattiliitto JHL on antanut sosiaali- ja terveysministeriölle lausunnon, joka koskee valtioneuvoston asetusluonnosta syöpäsairauden vaaraa aiheuttavista, perimää vaurioittavista ja lisääntymiselle vaarallisista tekijöistä. Asetuksella suojellaan työntekijöitä työhön liittyviltä vaaroilta, jotka liittyvät syöpäsairauden vaaraa aiheuttaviin tekijöihin tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen.
Tämä asetus on laajempi kuin nykyinen vastaava asetus, koska mukana ovat myös lisääntymiselle vaaralliset kemialliset tekijät.
JHL pitää asetusluonnoksen tavoitteita ja pääsisältöä hyvänä. Liitolta kiitosta saa se, että asetuksessa huomioidaan laajasti Suomea velvoittavat EU-direktiivipäivitykset.
Työsuojelun ja työterveyshuollon yhteistyö konkretisoi asetuksen hyödyt
JHL edustaa hyvin laajasti eri toimialoja ja toimintasektoreita. Asetus vaikuttaa liiton jäseniin ainakin teknisellä toimialalla ja terveydenhuollossa.
Nykytiedon mukaisesti työnantajien työsuojeluvastuut syöpäsairauksien sekä perimän ja lisääntymisterveyden vaaraa aiheuttavista tekijöistä voivat jäädä vähäiselle huomiolle työpaikoilla. Tällä hetkellä työsuojeluviranomaiset, työnantajapuoli, organisaatioiden työsuojelutoimijat ja työntekijät eivät tunnista tai osaa reagoida asetuksen mukaisiin vaaroihin ja haittoihin riittävissä määrin. Tämän vuoksi työpaikoilla, joilla asetusta tulee noudattaa, tulee vahvistaa linjajohdon, työsuojeluorganisaation ja työterveyshuollon yhteistyötä. Työterveyshuollon laatuun ja kattavuuteen pitää myös kiinnittää huomiota. Lisäksi työpaikoilla on varmistettava yksittäisten työntekijöiden tietoisuus työpaikan altisteista.
Tarvittavat terveystarkastukset, työhygieeniset mittaukset ja altistumisen seuranta tulee toteuttaa kattavasti myös lyhytaikaisissa työsuhteissa ja vuokratyössä. Lisäksi vuokratyönantajilla tulee aina olla käytettävissään tarvittava tieto työntekijöidensä työpaikkojen mahdollisista altisteista.
JHL huomauttaa, että asetuksen hyödyt eivät tule konkretisoitumaan, ellei käytännön työsuojelutoimintaa ja työterveyshuollon yhteistyötä saada paremmin resursoitua ja sujumaan työpaikoilla. Tämä edellyttää myös työterveyshuoltolain ja työsuojelun valvontaa lain edellyttämällä tasolla.
Lisätietoja:
JHL:n vastaava työelämäasiantuntija Anne Ranta, 040 7018 223