JHL lyttää hoitotakuun pidentämisen: lisää jonoja, kuluja ja henkilökunnan kuormitusta
Hoitotakuun pidentäminen lykkää sairauksien hoitoa ja vaikeuttaa entisestään sote-alan huutavaa työvoimapulaa, ammattiliitto JHL muistuttaa lausunnossaan.
Terveydenhoitajan tai lääkärin vastaanotolle pääsy viivästyy huomattavasti, jos hallituksen esitys hoitotakuun pidentämisestä menee läpi eduskunnassa. Näin arvio ammattiliitto JHL lausunnossaan, jonka se antoi elokuussa 2024.
Hallitus aikoo pidentää hoitotakuun kestoa sekä perusterveydenhoidossa että suun terveydenhoidossa. Perusterveydenhoitoa voisi joutua jonottamaan kolme kuukautta ja hammaslääkärin vastaanottoa jopa puoli vuotta. Muutokset tulisivat voimaan vuoden 2025 alussa.
Hallituksen esityksen mukaan hoitotakuun pidentyminen ei koske lapsia eikä alle 23-vuotiaita nuoria. Tämä on ainoa asia, jota JHL kannattaa lakiesityksessä. Ammattiliitto kuitenkin muistuttaa, että kaikilla tulisi olla oikeus tiukempaan hoitotakuuseen.
Hoitojonojen pidentäminen ei luo säästöjä vaan lisää menoja. Ihmisten sairaudet ehtivät pahentua, kun he jonottavat palveluihin kuukausia. Tämä puolestaan lisää kustannuksia pidemmällä aikavälillä. Hallitus ei siis saavuta liki sadan miljoonan euron vuosisäästöjä, joita se tavoittelee lain avulla.
Jos perusterveydenhuolto ei toimi, ihmiset hakevat apua päivystyksistä ja erikoissairaanhoidosta.
Hallituksen kaavailemat sote-säästöt ovat riski myös alan ammattilaisille. On täysin mahdollista, että hyvinvointialueet hakevat säästöjä työntekijöiden määrästä ja työehdoista.
Uutista muokattu 9.8., lisätty kappale säästöjen vaikutuksista työntekijöihin.