JHL: Lakkolakien hyväksyminen lisää vastakkainasettelua työmarkkinoilla
Ammattiliitto JHL on huolissaan uusien lakkolakien vaikutuksista työmarkkinoihin. Suomi siirtyy niiden seurauksena yhä kauemmas muista Pohjoismaista.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström on pettynyt siihen, että eduskunnassa jyrättiin lopullisesti läpi kiristykset poliittisiin lakkoihin ja tukilakkoihin keskiviikkona. Samalla lakkosakkoja korotettiin rajusti ja ne ulotettiin yksittäisiin työntekijöihin.
– Työntekijöihin kohdistuva sakko on erittäin poikkeuksellinen rangaistus. Työntekijät eivät voi enää ottaa täysimääräisesti kantaa politiikkaan. Etäännymme samalla perinteisestä pohjoismaisesta työmarkkinamallista.
– Lakko-oikeudessa ei ole kyse vain palkasta ja työehdoista, vaan myös muista työhön liittyvistä sosiaalisista ja taloudellisista oikeuksista. Ensin hallitus yrittää tukkia ay-liikkeen suun ja vaikutusvallan lakkolailla. Sitten se vie työnantajien toiveet läpi.
Ekström arvioi, että lakkolainsäädännön kiristäminen ei ole ohimenevä tavoite vain tällä hallituskaudella muuttaa työelämän pelisääntöjä lakimuutosten kautta.
– Linja jatkuu samana tulevaisuudessa, jolloin keskusteluun voi nousta esimerkiksi toisin sopimisen mahdollisuus järjestäytymättömässä kentässä työehtosopimuksista riippumatta.
– Kun lakko-oikeutta rajoitetaan, niin työntekijöiden on vaikeampaa puolustaa omia oikeuksiaan. Hallitus runnoi lakkolait läpi kovalla kiireellä, jotta työntekijöiden lakko-oikeutta päästään rajoittamaan mahdollisimman nopeasti. Hallitus ummisti lisäksi korvansa arvovaltaisten asiantuntijoiden, kuten Kansainvälisen työjärjestön ILOn, arvostelulta.
Ekström muistuttaa, että monet näistä heikennyksistä ovat sellaisia, joita yksikään hallituspuolue ei kertonut avoimesti kannattavansa ennen eduskuntavaaleja. Jotkut niistä ovat jopa täydellinen täyskäännös vaaleja edeltäneistä lupauksista.
– Ainoa keino umpisolmun ratkaisemiseen on työmarkkinoiden uudistaminen tasapuolisesti. Yksipuolisen sanelun sijaan ratkaisuja pitää hakea yhdessä, sekä työntekijöitä että työnantajia kuunnellen.
Ekström toivoo hallituksen kuuntelevan edes kansan enemmistöä tässä asiassa.
– Ylen tuoreessa kyselyssä vain 31 % on erittäin tyytyväinen/tyytyväinen hallituksen toimintaan työmarkkinoiden uudistamisessa. 68 % on vähintäänkin tyytymätön ja heistä 38 % erittäin tyytymättömiä.
Lisätietoja
Håkan Ekström, puheenjohtaja, 040 828 2865