JHL kritisoi jatkuvan oppimisen heikennyksiä
Opiskelu avoimessa korkeakoulussa tulee todennäköisesti yhä kalliimmaksi, lausuu JHL.
JHL lausui opetus- ja kulttuuriministeriölle yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallien muutosehdotuksista sekä ehdotuksesta nostaa avoimen korkeakoulun enimmäismaksuja. Kritisoimme tiettyjä muutosesityksiä, jotka todennäköisesti haittaavat jatkuvaa opiskelua.
Rahoitusmalleilla säädetään siitä, miten valtion myöntämä rahoitus korkeakouluille jaetaan. Rahoitusta myönnetään esimerkiksi tutkinnoista, opiskelijoiden työllistymisestä sekä jatkuvasta oppimisesta, käytännössä avoimessa yliopistossa tai avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritetuista opintopisteistä.
Nyt esitettyihin muutoksiin sisältyi muun muassa avoimen opinnoista myönnettävän rahoituksen leikkaus. Korkeakouluille ei jatkossa olisi enää niin kannattavaa järjestää esimerkiksi täydennyskoulutukseen käytettäviä avoimen korkeakoulun kursseja. Kritisoimme tätä leikkausta.
Samalla esitettiin nostettavaksi avoimen opiskelijoilta perittävää enimmäismaksua aiemmasta 15 eurosta per opintopiste 45 euroon per opintopiste. Nykyinen maksimihinta olisi siis mahdollista kolminkertaistaa. Vaikka korkeakoulujen ei ole pakko nostaa hintoja maksimiin, on uhka merkittävä, varsinkin kun samalla valtion rahoitusta näihin opintoihin vähennetään.
Kolmas jatkuvan oppimisen kannalta merkittävä heikennys on ensikertalaisista opiskelijoista myönnettävä lisärahoitus. Käytännössä tällä pyritään pakottamaan korkeakouluja nostamaan ensikertalaiskiintiötä entisestään. Jos hakija on aiemmin suorittanut tutkinnon tai saanut tutkinnonsuoritusoikeuden, olisi jatkossa hankalampaa päästä tutkinto-opiskelijaksi.
Muutoksilla onkin yhdessä merkittävä vaikutus JHL:n jäsenten täydennysopiskelumahdollisuuksiin. Opiskelu avoimessa korkeakoulussa kallistunee ja tarjonta voi heikentyä. Samalla pääsy tutkinto-opiskelijaksi vaikeutuu. Opiskelemaan päässeiden osalta lisäheikennyksenä on esitetty aikuiskoulutustuen leikkaus. Kiristyksiä on siis luvassa monessa suhteessa.