JHL Kaakkois-Suomen alueryhmä: Hallitus kurjistaa työttömien arkea – Missä ovat lupaukset työllisyyden parantumisesta?
JHL:n Kaakkois-Suomen alueryhmä huomauttaa, että Orpo-Purran hallituksen leikkauspolitiikka ei ole toiminut toivotulla tavalla, vaan se on päinvastoin luonut uusia ongelmia työmarkkinoille.
Moni työttömäksi jäänyt määräaikainen, kesäkeskeytyksen kokenut tai muutoin lomautettu työntekijä on herännyt karulla tavalla alkuvuodesta voimaan tulleisiin työttömyysturvan leikkauksiin. Omavastuupäivien kasvattaminen ja lomakorvauksen jaksotus ovat vieneet pahimmassa tilanteessa koko kesän tulot.
Lisäksi 300 euron suojaosan poistuminen tarkoittaa, että työttömyyspäiväraha alkaa pienentyä heti ensimmäisestä ansaitusta eurosta lähtien, joten pientäkään lisätyötä ei ole kannattavaa ottaa vastaan. Perheelliset työttömät kärsivät myös lapsikorotusten poistamisesta, joka on vähentänyt lapsiperheellisten työttömien tuloja jopa 238 euroa kuukaudessa.
Mikäli Orpo-Purran hallitus on tavoitellut näillä toimilla työllisyyden paranemista, ovat tulokset täysin päinvastaisia. Tuorein työllisyyskatsaus osoittaa, että hallitus ei ole onnistunut saavuttamaan lupaamiaan työllisyysparannuksia. Työttömyysaste on pysynyt korkeana, ja erityisesti nuorten ja pitkäaikaistyöttömien asema on heikentynyt entisestään. Tämä osoittaa, että leikkauspolitiikka ei ole toiminut toivotulla tavalla, vaan se on päinvastoin luonut uusia ongelmia työmarkkinoille.
Syyskuun alusta leikkauksia on luvassa vaikeassa asemassa oleville vielä lisää. 2.9.2024 alkaen ansiopäivärahaa porrastetaan, mikä leikkaa kahden kuukauden työttömyyden jälkeen tuloa 20 prosenttia. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 2000 euroa kuukaudessa palkkatuloa ansainneelle noin 300 euron leikkausta kuukausittain jo valmiiksi pieneen ansiopäivärahaan. Noin kahdeksan kuukauden kohdalla päiväraha leikkautuu vielä noin sata euroa.
Lisäksi hallitus vielä vaikeuttaa ansiosidonnaisen piiriin pääsemistä pidentämällä työssäoloehtoa kuudesta kuukaudesta vuoteen. Työhön pyrkimisen kannustavuutta ei lisää sekään, että palkkatuettu työ ei enää kerrytä työttömyyspäivärahan työssäoloehtoa. Nämä heikennykset kohdistuvat erityisesti työuransa juuri aloittaneisiin sekä pätkätyötä tekeviin työntekijöihin. Heihin, jotka eniten turvaa tarvitsisivat.
Juuri nyt kun tarvittaisiin vakautta, yhtenäisyyttä ja ostovoimaa, vie hallituksen politiikka Suomea kohti yhteiskuntaa, jossa tuloerot kasvavat ja työntekijöiden sekä pienituloisten työttömien asema heikkenee. Kun ihmiset karsivat perustarpeistaan, muista hankinnoista puhumattakaan, se näkyy myös yrittäjän tilipussissa.
JHL:n Kaakkois-Suomen alueryhmän puolesta
Outi Kuikka (Savonlinna), Sami Arola (Kouvola), Tiina Korte (Hamina), Jaana Kilpiä (Lappeenranta), Sirpa Hakkarainen (Mikkeli), Heidi Pohju (Kotka), Camilla Rockas (Kotka), Anne Puntanen (Mikkeli), Tuija Pajala-Kauranen (Kotka) ja Kaija Helkamäki (Parikkala)