Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
JHL jatkaa vientialojen lakkoa viikolla: ”hallituspuolueet ovat myyneet sielunsa”
Vientialojen lakko venyy kolmen viikon mittaiseksi. Poliittisella lakolla vastustetaan hallituksen työntekijävihamielistä politiikkaa ja silmittömiä sosiaaliturvan leikkauksia.
11. maaliskuuta alkanut vientialojen lakko jatkuu viikolla. Ammattiliitto JHL on mukana yhteensä kolme viikkoa kestävässä lakossa, joka pysäyttää maamme viennin. JHL:n lisäksi mukana on useita muita Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n ammattiliittoja. Lakko kestää sunnuntaihin 31. maaliskuuta saakka.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta tapasi eilen keskiviikkona 20.3. työministeri Arto Satosen (kok.). Suomen hallitus ei ole valmis tulemaan työmarkkinatilanteessa vastaan, joten lakkoa on pakko jatkaa työntekijöiden ja työttömien puolustamiseksi. Hallituksen suhtautuminen SAK:n esityksiin oli suuri pettymys, kommentoi JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström.
– Vaikuttaa siltä, että hallituspuolueet ovat myyneet lopullisesti sielunsa työnantajien ja elinkeinoelämän edustajille. Hallituspuolueet suhtautuvat epäoikeudenmukaisesti työntekijöiden ja työttömien aseman turvaamiseen yhteiskunnassa. Työttömyys- ja sosiaaliturvan heikentäminen tulee lisäämään köyhyyttä tässä maassa.
Lakossa on mukana noin tuhat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n jäsentä. JHL:n lakot vaikuttavat rautateiden tavaraliikenteeseen ja lukuisien satamien toimintaan eri puolilla Suomea.
Lista kaikista lakkokohteista on tiedotteen lopussa ja liitteenä. JHL:n lakkokohteet pysyvät muuten samoina kuin ensimmäisen kahden lakkoviikon aikana, mutta North Rail Oy jää pois kohteista. Lakkojen ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lakoilla ei haluta myöskään vaarantaa Suomen huoltovarmuutta.
Ammattiliitto JHL tukee rahallisesti muita ammattiliittoja, joiden jäseniä on lakossa suuri määrä.
Poliittinen lakko kohdistuu Suomen hallituksen suunnittelemiin työelämän ja sosiaaliturvan heikennyksiin. Hallitus on jo leikannut asumistuesta ja työttömyysturvasta. Kohtuuttomat leikkaukset osuvat erityisesti pienituloisiin sekä nuoriin.
Työelämäheikennysten listalla hallituksella ovat muun muassa lakko-oikeuden rajoittaminen ja työehtosopimusten yleissitovuuden horjuttaminen. Heikennykset on otettu lähes sanatarkasti työnantajien ja elinkeinoelämän tavoitteista, eikä kaikille niistä ole laskettu työllisyysvaikutuksia. Lisäksi suunnitelmissa oleva palkkauksen vientimalli vaikeuttaisi naisvaltaisten pienpalkka-alojen asemaa syventämällä jo nyt olemassa olevaa palkkakuoppaa.
Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että neuvottelut vientimallista eivät lähde liikkeelle, kertoo Ekström huolestuneena.
– Maan hallituksella on ratkaisun avaimet käsissään. Nyt vaikuttaa siltä, että poliittista johtajuutta halutaan käyttää pelkästään työnantajien ja elinkeinoelämän intressien turvaamiseksi. Hallitus on romuttamassa suomalaisen työmarkkinamallin. Toimenpiteiden vaikutukset ovat kauaskantoisia. Tämä tulee vaikeuttamaan tulevia työehtosopimusneuvotteluja ja lisäämään levottomuutta työmarkkinoilla.
Ammattiliitto JHL vaatii, että hallitus tulee reilusti vastaan ja suostuu aitoon neuvotteluun sanelupolitiikan sijaan.
Lisätiedot:
JHL:n puheenjohtaja Håkan Ekström, 040 828 2865
JHL:n lakkokohteet maanantai 25.3.2024 kello 00:01 – sunnuntai 31.3.2024 kello 23:59
Poliittisen työtaistelun piiriin kuuluvat seuraavissa PALTAn työehtosopimuksen työpaikoissa tehtävät työt:
- Etelä-Suomen Satamapalvelut Oy
- Helsingin Satama Oy
- Kokkolan Satama Oy
- Kvarkenhamnar Aktiebolag, Filial I Finland/Merenkurkun Satamat Oy (Vaasa)
- Loviisan Satama Oy
- Naantalin Satama Oy
- Oulun Satama Oy
- Porin Satama Oy
- Raahen Satama Oy
- Rauman Satama Oy
- Silverstone Bay Logistics Oy
- Olmar Pori Oy
Poliittisen työtaistelun piiriin kuuluvat seuraavissa Avaintyönantajat Avainta ry:n työehtosopimuksen työpaikoissa tehtävät työt:
- Turun Satama Oy
- Uudenkaupungin Satama Oy
- HaminaKotka Satama Oy
- Kemin Satama Oy
- Hangon Satama-Hangö Hamn Oy Ab
Muut poliittisen työtaistelun piiriin kuuluvat työt ja työpaikat:
- VR Group: VR Transpoint
- Olmar HaminaKotka Oy (RP Group)
Poliittisen työtaistelun kesto
Poliittinen työtaistelu koskee työvuoroja, jotka alkavat maanantain 25.3.2024 kello 00:01 ja sunnuntain 31.3.2024 kello 23:59 välisenä aikana.
Työtaistelun ulkopuolelle on rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa ihmisten hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Lisäksi työtaistelun ulkopuolelle rajataan Helsingin Katajanokan-, Olympia- ja Länsi-Terminaaleissa matkustajaliikennettä tukevat työt sekä samoin työt Turun, Naantalin ja Vaasan matkustajasatamissa.
Lakot 2024 – Painava syy
Suomen hallituksen leikkaukset kohdistuvat työntekijöihin ja pienituloisiin. Hallitus aikoo kurjistaa työelämää ja heikentää sosiaaliturvaa kovalla kädellä. Leikkauslistalla on myös lakko-oikeuden rajoittaminen.
Kevään 2024 lakot ovat poliittisia lakkoja, joilla vastustetaan hallitusohjelman työelämäheikennyksiä.