JHL jatkaa poliittisia lakkoja, työtaisteluita halki Suomen 14.–16. marraskuuta
Ammattiliitto JHL:n jäsenet lakkoilevat Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla 14.11., Satakunnassa 15.11. ja Kaakkois-Suomessa 16.11. Vuorokauden mittaiset työtaistelut vaikuttavat muun muassa ateriapalveluihin ja sulkevat liikuntapaikkoja.
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jatkaa taistelua hallituksen epäreilua leikkauslinjaa vastaan. Ammattiliitto järjestää uuden sarjan poliittisia lakkoja, jotka kestävät vuorokauden.
Lakkoja järjestetään Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla, Satakunnassa sekä Kaakkois-Suomessa. Kaikki lakkokohteet löydät tiedotteen liitteestä.
Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla lakkoillaan tiistaina 14. marraskuuta. Työtaistelut vaikuttavat laajasti ruokapalveluihin Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella sekä Isojoella, Soinissa ja Ähtärissä. Vaikutukset näkyvät myös päiväkodeissa ja kouluissa Isojoen, Kuortaneen, Soinin ja Ähtärin alueella. Lakot myös sulkevat kunnallisia liikuntapaikkoja.
Satakunnassa JHL:n jäsenet lakkoilevat keskiviikkona 15. marraskuuta. Lakossa on mukana liikuntapaikkojen, jätehuollon ja oppilaitosten työtekijöitä.
Kaakkois-Suomessa on lakkoja torstaina 16. marraskuuta. Lakossa on mukana JHL:n jäseniä, jotka työskentelevät Saimaan Tukipalvelut Oy:ssä, Imatran Kiinteistö- ja Aulapalvelu Oy:ssä tai Mikkelin Pesula Oy:ssä.
JHL:n lakot ovat osa SAK:n Painava syy -kampanjaa, joka vastustaa hallituksen epäreilua politiikkaa. Suomen hallitus kaavailee rajuja heikennyksiä sosiaaliturvaan ja työntekijöiden perusoikeuksiin.
Hallitus kaavailee rajoituksia myös lakko-oikeuteen. Työtaisteluoikeus on osa demokraattista yhteiskuntaa, JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström muistuttaa.
– Hallitus on jo rajaamassa tukilakkoja sekä poliittisia lakkoja. Työntekijöillä on oltava oikeus puolustaa etujaan tarvittaessa myös lakoilla.
Ekstöm on huolissaan myös luottamusmiesten asemasta. Jos luottamusmiesten vaikutusmahdollisuudet kapenevat, työntekijöiden ääni voi jäädä sopimusneuvotteluissa kuulematta.
– Hallitus haluaa laventaa paikallista sopimista niin, että luottamusmies voitaisiin ohittaa kokonaan. Se tarkoittaa työnantajan päätösvallan selvää kasvua. Myös työehtosopimusten yleissitovuus on uhattuna. Muutokset pelaavat työnantajan pussiin.
Lisätietoja: JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström 040 828 2865