JHL haluaa vuonna 2024 parantaa jäsentensä toimeentuloa sekä houkutella lisää opiskelijoita ja maahanmuuttajia liiton jäseniksi
Toimintasuunnitelmassaan JHL haluaa tuoda edunvalvonnan jäsentensä lähelle ja auttaa yhdistyksiä toimimaan entistäkin paremmin. Talouspuolella pidetään huolta siitä, että JHL on ensi vuonnakin huikean edullinen hyvinvointialojen liitto, jäsenmaksumme on jatkossakin vain yksi prosentti tuloista.
Ammattiliitto JHL:n edustajisto on hyväksynyt vuoden 2024 toimintasuunnitelman ja talousarvion sekä päättänyt jäsenmaksuista tulevalle vuodelle.
Jäsenmaksut säilyvät ennallaan vuonna 2024
Kokouksen loppumetreillä edustajisto pääsi käsittelemään jäsenmaksujen suuruutta. Kaikki jäsenmaksut pidetään ennallaan eli ne ovat samansuuruisia kuin vuonna 2023.
JHL on edelleen huippuedullinen hyvinvointialojen liitto, sillä varsinainen jäsenmaksu on jatkossakin tasan prosentti (1%) tuloista. Maksu sisältää työttömyyskassan jäsenyyden.
Ammattiliitto JHL:n jäsenmaksut vuonna 2024
- Varsinainen jäsenmaksu 1 prosentti (1%) tuloista
- Yksittäisen jäsenen jäsenmaksu korkeintaan 600 euro vuodessa
- Ammattia harjoittavan jäsenen jäsenmaksu 20 euroa kuukaudessa
- Minimijäsenmaksu 8 euro kuukaudessa
- 70-vuotiaiden ja sitä vanhempien jäsenten jäsenmaksu on 5 euroa kuukaudessa.
Jäsenmaksutulot hienoiseen nousuun
JHL:n taloudessa yleiskuva näyttää samalta kuin aiempina vuosina. Ammattiliiton tulot eivät vuonna 2024 riitä kattamaan toiminnan kuluja. Käytännössä JHL käyttää enemmän rahaa kuin se pystyy keräämään jäsenmaksuja, jolloin toiminnan rahoittamiseen tarvitaan myös sijoitustoiminnan tuottoja ja edellisiltä tilikausilta kertyneitä ylijäämiä. Vuoden 2024 talousarvio on alijäämäinen.
Vuoden talousarviossa vuoden 2024 jäsenmaksujen tuotto on arvioitu hieman suuremmaksi kuin vuoden 2023 talousarviossa. Positiivisen arvion taustalla on jäsenten ansiotulojen kehittyminen JHL:n jäsenilleen neuvottelemien palkankorotusten ansiosta.
Maailmantalous on viime vuodet ollut myllerryksessä. Koronapandemia, jylläävä inflaatio ja Ukrainan sota ovat sekoittaneet sijoitusmarkkinoita, ja epävarmuus näyttää jatkuvan myös vuonna 2024.
– Sijoitusten suojaaminen ja yleinen varovaisuus ovat äärimmäisen tärkeitä nykyisessä markkinatilanteessa, JHL:n talousjohtaja Anne Karjalainen sanoo.
JHL keskittyy kasvattamaan osaamista sekä toiminta- ja vaikuttamiskykyä
JHL:n toiminnan suunnittelun perusta on liittostrategiassa. Vaikka liiton keskeisin toimintakenttä on työelämään liittyvissä asioissa, sen tehtävänä on myös parantaa jäsenten asemaa työelämän murrostilanteissa.
Strategiset päämäärät kertovat, missä on onnistuttava, ja samalla tavoitella menestyksekkäästi visiota olla vaikuttavin, välittävin ja vahvin ammattiliitto.
JHL:n strategiset päämäärät edustajistokaudella 2022–2027 ovat
- Jäsenten toimeentulo, työehdot ja työmarkkina-asema parantuvat.
- JHL:n sopimusalojen työpaikat ovat järjestäytyneet, yhdistykset ovat toimivia ja niissä on osaavat aktiivit.
- Jäsenedut ja jäsenpalvelut ovat kilpailukykyisiä.
- JHL-yhteisöllisyys, osallisuus ja joukkovoima vahvistuvat.
- Liiton yhteiskunnallinen vaikutusvalta kasvaa.
Päämäärät ovat keskeisessä asemassa toimintasuunnitelmien laadinnassa, ja ne ovat toimintamme painopisteitä. Ohessa poimintoja vuoden 2024 toimintasuunnitelmasta.
Edunvalvonta lähelle jäsentä
Edunvalvontaketjun ja eri toimijoiden tehtäväjaon selkeyttäminen on ollut teemana jo useammassa toimintasuunnitelmassa. Tärkeytensä vuoksi asia vaatii huomiota myös vuonna 2024. Toimivalla edunvalvontaketjulla JHL varmistaa, että jäsenet saavat avun ja aktiivit tarvitsemansa tuen juuri oikeaan aikaan.
Elinkelpoiset, toimivat yhdistykset ja liittoon kiinnittyvät jäsenet
Hyvinvointialueiden toiminnan alkaminen on haastanut liiton edunvalvonta- ja yhdistysrakenteita. Hyvinvointialueiden yhdistyksiin kohdennettu kolmevuotinen projekti keskittyy vuonna 2024 vahvistamaan uusien yhdistysten perusvalmiuksia ja työpaikkanäkyvyyttä. Liiton näkyminen ja toiminta työpaikalla lisää jäsentyytyväisyyttä ja lisää sitoutumista liiton arvoihin ja tavoitteisiin.
Aktiiveille tarjotaan tukea ja koulutusta erityisesti järjestöllisen valmiuden kohottamiseen, jotta pystymme vuoden 2025 tes-neuvottelukierroksella monenlaisiin neuvotteluja edistäviin toimiin.
Koulutuksiin hakeutumista edistetään kehittämällä kurssien hakupalvelua, jotta jäsenten on helpompi löytää juuri itselleen olennainen koulutus omien lähtötietojensa kautta.
Lisää huomiota maahanmuuttajatoimintaan
Maahanmuuttajat ovat JHL:n tärkeä ja kasvava jäsenryhmä. Vuoden 2023 tapaan myös vuonna 2024 liiton tavoitteena on nostaa järjestäytymisastetta maahanmuuttajien keskuudessa. Lisäksi tavoitteena on saada lisää maahanmuuttajataustaisia jäseniä ja aktiiveja liiton ja yhdistysten toimintaan. Alueelliset verkostot kokoontuvat säännöllisesti ja maahanmuuttajataustaisille jäsenille järjestetään koulutuksia ja tapahtumia.
Tiiviimpi ote opiskelija- ja oppilaitostoimintaan
JHL:n tavoitteena on kasvattaa opiskelijajäsenten määrää sekä lisätä JHL:n houkuttelevuutta ja näkyvyyttä opiskelijoiden keskuudessa. Nelivuotisessa opiskelija- ja oppilaitostoiminnan projektissa luodaan malli liiton opiskelija- ja oppilaitostoiminnalle valtakunnallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Projektiin on palkattu viisi työntekijää.
Vuoden 2024 aikana yhdistykset otetaan entistä tiiviimmin mukaan JHL:n opiskelija- ja oppilaitostyöhön. Tavoitteena on muun muassa opiskelijajäsenten parempi kiinnittyminen yhdistyksiin sekä opiskelija- ja oppilaitostyön jalkauttaminen yhdistysten toimintaan.
Yhteisöllisyyden vahvistamista Tähtiammattilaispäivillä
Tähtiammattilaispäivät kokoavat yhteen satoja JHL:n jäseniä eri ammattialoilta. Päivillä järjestetään ammatillista koulutusta ja vahvistetaan yhteisöllisyyttä sekä ammattiliiton merkityksellisyyttä jäsenten arjessa. Tapahtumaan kuuluu myös iltagaala, jossa palkitaan JHL:n tähtiammattilaisia ja toimijoita.
Yhteiskuntavaikuttamisen kärkihankkeet
Yhteiskuntavaikuttamisessa JHL nostaa kärkihankkeiksi asioita, jotka vaikuttavat merkittävästi sekä liiton jäsenten työhön ja työskentelyoloihin että koko yhteiskuntaan. JHL:n hallitus on tehnyt päätöksen seuraavien 2−4 vuoden tärkeimmistä vaikuttamiskohteista eli kärkihankkeista.
JHL:n kärkihankkeet ovat
- sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) henkilöstöpulan helpottaminen
- julkiset hankinnat ja varautuminen
- varhaiskasvatuslain uudistaminen
- työvoimapalveluja koskeva uudistus.
Yllättävän tärkeät EU-vaalit
Euroopan parlamentin vaalin äänestyspäivä Suomessa on 9.6.2024. Vaaleilla on JHL:n jäsenistön kannalta suurempi merkitys kuin usein ymmärretäänkään. EU:lla on toimivaltaa työelämälainsäädännössä. Päätökset vaikuttavat Suomen lainsäädäntöön, työmarkkinaosapuolten sopimuksiin sekä kansalaisten ja JHL:n jäsenten arkeen. Siksi JHL kannustaa jäseniään käyttämään äänioikeuttaan vaaleissa.
Katso myös:
- Motiivin artikkeli: JHL:n edustajisto kokoontui uhmakkaissa tunnelmissa: ”Toimitaan niin, että Orpo nukkuu yönsä huonosti”
- Motiivin artikkeli: Kattava lehtimainoskierros, tukihenkilö henkilökohtaisille avustajille JHL:n edustajisto käsitteli syyskokouksessaan 17 aloitetta, näin niille kävi
- Uutinen: Uusia kasvoja JHL:n hallitukseen ja edustajistoon
- Ammattiliitto JHL:n päättäjät koolla Helsingissä