JHL: Hallitus vaarantaa nuorten hyvinvoinnin tavoitteiden ja resursoinnin ristiriidalla
Esityksessä valtakunnalliseksi nuorisotyön ja -politiikan ohjelmaksi on hyviä tavoitteita, mutta niille ei ole varattu tarpeeksi resursseja, toteaa ammattiliitto JHL lausunnossaan.
Valtakunnallinen nuorisotyön ja -politiikan ohjelma VANUPO on lakisääteinen, valtioneuvoston nelivuotiskausittain hyväksymä poikkihallinnollinen ohjelma, jonka tavoitteena on edistää nuorten kasvu- ja elinoloja. Ohjelmassa kulloinenkin hallitus määrittelee nuorisotyön ja nuorisopolitiikan tavoitteensa sekä toimenpiteet tavoitteiden saavuttamiseksi.
Ammattiliitto JHL antoi opetus- ja kulttuuriministeriölle lausunnon vuosien 2024–2027 VANUPO-ohjelman luonnoksesta.
Nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi tarvitaan toimia
JHL näkee luonnoksessa paljon hyvää, mutta on kuitenkin syvästi huolissaan siitä, ettei tavoitteiden toteutumiseksi ole asetettu selkeitä mittareita.
Esityksessä ehdotetaan, että Suomi pyrkii
- vahvistamaan laadukkaan nuorisotyön merkitystä kasvatuksellisena toimintana
- vahvistamaan nuorisotyöntekijöiden laadukasta koulutusta
- edistämään nuorisotyön kehittämistä tieto- ja tutkimusperustaisesti muun muassa nuorisotutkimuksen avulla.
Nämä ovat hyvin tärkeitä tavoitteita, mutta niille soisi näkevän myös konkreettisia toimenpidesuunnitelmia. Ohjelmassa ei valitettavasti aseteta selkeitä ja mitattavia tavoitteita nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi.
VANUPO-ohjelmassa ei ole resursoitu riittävästi rahaa ennaltaehkäisevään työhön, johon sisältyy muun muassa etsivä nuorisotyö, nuorten työpajat ja syrjäytymisen ehkäiseminen. Ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin panostaminen on kirjattu hallitusohjelmaan, mutta lupaus ei näy konkreettisena rahana nuorisotyön ja -politiikan ohjelmassa. Luonnoksessa ei myöskään esitetä juuri yhtään uusia toimia, jotka olisivat merkittäviä nuorten hyvinvoinnin kannalta.
Ihan ensimmäiseksi olisi korjattava oppilashuollon riittämättömät resurssit tarvittavalle tasolle. Tämä pitää tehdä välittömästi.
Hallitus toimii ristiriitaisesti: nuorisotyön merkitys tunnustetaan, mutta siitä leikataan
JHL on huolissaan siitä, että Suomen hallituksen ja tämän VANUPO-esityksen tavoitteet eivät kulje samaa linjaa resursoinnin kanssa. Ennaltaehkäiseviä toimia olisi vahvistettava, mutta silti tavoitteiden vastaisesti nuorisotyön määrärahoja supistetaan, jolloin ennaltaehkäiseviä palveluja uhkaa vakava resurssipula.
JHL nostaa esille myös huolen siitä, että vaikka VANUPO nostaa esille nuorisotyöntekijöiden osaamisen tärkeyden, nuorisoalan osaamiskeskustoimintaa supistetaan mittavasti. Hallitus suunnittelee aikuiskoulutustuen poistoa, joka myös aiheuttaa ison ristiriidan nuorisoalan ammattilaisten ammattitaidon ylläpidon ja jatkuvan oppimisen kannalta.
Yleisesti ottaen nuorisotyön rooli ja merkitys nuorten hyvinvoinnin edistäjänä sekä ylläpitäjänä on kirjattu VANUPO:ssa hyvin auki, mutta toimenpiteisiin ja resurssien varmistamiseen ei ole kiinnitetty lainkaan tarpeeksi huomioita.
Lisätietoja:
JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Hanna Takolander, 044 075 0850