JHL Genevessä: Vihreä siirtymä ja nuorten asema tärkeitä ay-liikkeen tulevaisuudelle
Ammattiliitto JHL:n edustajat ilmaisivat huolensa ympäristöstä ja nuorten asemasta Julkisalojen kansainvälisen liiton PSI:n kokouksessa Sveitsin Genevessä. He puhuivat, kun kokous käsitteli luonnosta PSI:n toimintaohjelmaksi 2023– 2028.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n toimialajohtaja Håkan Ekström oli tyytyväinen, että PSI:n toimintaohjelmassa asetetaan ilmasto- ja ympäristökriiseihin vastaaminen toiminnan keskiöön.
– Tämä on tarpeellinen linjaus. Se kuitenkin edellyttää, että ymmärrämme ja hyväksymme sen vastuun, jonka linjaus jäsenliitoille asettaa. Ammattiliittoina meidän tulee olla valmiita edistämään vaatimamme muutoksen oikeudenmukaisuutta.
– Liitoissa on ymmärrettävä, mitä ilmastonmuutos ja siirtymä tarkoittavat työelämässä. Se vaatii jäsenkentän kuuntelemista ja keskusteluttamista. Työntekijät tuntevat oman työnsä kaikkein parhaiten, mutta liittojen tehtävä on viedä ilmastoa ja ympäristöä koskeva keskustelu työntekijöille. On opittava näkemään, millaisia käytännön ratkaisuja ja neuvottelupöytiinkin vietäviä kysymyksiä tarvitaan vihreän siirtymän oikeudenmukaisuuden edistämiseksi.
Ekström totesi, että että jokaisen toimijan, yksilöstä yhteisöihin, yrityksiin ja hallituksiin on osallistuttava toimenpiteisiin siirtymän onnistumiseksi.
– Tarvitaan riittävät resurssit. Julkisen sektorin ohjaava rooli ja investoinnit ovat olennaisia, mutta niiden ohelle tarvitaan yksityisen sektorin rahoitusta.
– Ammattiliittojen on toimittava työntekijöiden liikkeenä ja edunvalvojana sekä julkisen että yksityisen sektorin työntekijöiden osalta. Kaikkia tarvitaan ja tavoitteen on oltava yhteinen.
Ekströmin mukaan vihreä siirtymä toteutuu oikeudenmukaisesti ainoastaan, jos se tehdään työntekijöiden kanssa, ei heidän ohitseen.
– Tämän varmistaminen on PSI:n ja sen jäsenliittojen tehtävä.
Parikymppisellä nuorella ei voi olla vuosikymmenien kokemusta
JHL:n nuorten edustaja Lotta Kuismanen muistutti, että nuorille työntekijöille asetetaan toisaalta epärealistisia odotuksia ja samalla liian vähän valtaa ja vastuuta.
– 20-vuotiaalla työntekijällä ei voi olla 40 vuoden kokemusta. Tämä on epärealistista. Nuoret ovat kuitenkin nuoruuden asiantuntijoita, mutta jo pelkästään ikämme vuoksi jäämme usein huomiotta päätöksenteossa liitoissamme.
– Ottaaksemme nuoret työntekijät todella huomioon, tarvitsemme mielekkäitä tehtäviä ja tapoja osallistua päätöksentekoon, vaikka se vaatisi lisäponnisteluja ja vaivaa.
Kuismanen nosti esiin eri sukupolvien käyttämän erilaisen kielen.
– Emme voi odottaa nuorten työntekijöiden luottavan ammattiliittoihin ja liittyvän niihin, jos liitot eivät puhuttele nuoria heidän omalla kielellään. Kaikkien osallistumista tarvitaan, jotta liitot ovat kestäviä ja vaikuttavia.
PSI (Public Services International) kokoaa yhteen 700 julkisen alan ammattiliittoa 163 maasta. Henkilöjäseniä on kaikkiaan yli 30 miljoonaa.