JHL: Asumistuen leikkaus iskee pienipalkkaisiin ja pahentaa matalapalkka-alojen työvoimapulaa
Ammattiliitto JHL tyrmää lausunnossaan asumistukilakiin kaavaillut muutokset. Yleisen asumistuen heikennykset sorsivat naisia ja yksinhuoltajia, pahentavat matalapalkka-alojen työvoimapulaa ja rankaisevat osa-aikatyötä tekeviä.
Hallituksen yksi tavoite asumistuen heikentämisellä on patistaa ihmisiä töihin. Tukeen vaikuttavien tulojen vaikutusta aiotaan kiristää, tukiprosenttia laskea ja ansiotulovähennys lakkauttaa. Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa JHL sanoo, että tuen heikentäminen osuu työttömien, eläkeläisten ja opiskelijoiden lisäksi myös yksinhuoltajiin ja jo töitä tekeviin henkilöihin. Tämä myönnetään myös lakiesityksessä itsessään.
Lakimuutos lisää epätasa-arvoa
Matalapalkkaiset ja osa-aikaisesti työskentelevät ihmiset tarvitsevat asumistukea selvitäkseen. Osa-aikatöiden tekeminen on yleistä juuri naisilla, ja matalapalkkaiset alat ovat usein naisvaltaisia. JHL näkeekin, että hallituksen esitys lisää epätasa-arvoa yhteiskunnassa.
− Lainvalmistelun yhteydessä ei ole tehty riittävää arviota leikkausten vaikutuksista naisten työssäkäyntiin ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon, JHL sanoo lausunnossaan.
Ansiotulovähennyksen poistamista perustellaan lakiesityksessä sillä, että se lisää haluja tehdä kokoaikatyötä osa-aikaisen sijaan. JHL muistuttaa lausunnossaan, että kaikki eivät elämäntilanteensa tai terveydellisten ongelmien takia pysty tekemään töitä kokoaikaisesti. Ihmisiä ei pitäisi rangaista siitä, että he tekevät töitä osa-aikaisesti, liitto sanoo.
Matalapalkka-alojen työvoimapula pahenee
Esitys heikentää matalapalkkaisten alojen houkuttelevuutta. Jopa esityksessä itsessään kirjataan, kuinka kannustimet työllistyä hyvin pienipalkkaisiin kokoaikatöihin voivat heikentyä.
− Erityisesti sosiaali- ja terveydenhuolto- sekä varhaiskasvatusala kärsivät vakavasta työvoimapulasta. Näillä aloilla työskentelevien ihmisten mahdollisuuksia tehdä työtään ei kannata heikentää. Muuten tilanne huononee entisestään, JHL sanoo.
Lisätiedot: JHL:n erityisasiantuntija Miranna Seppälä, 050 444 9767