Hoitotakuun kanssa pihtailu tulee kalliiksi tulevaisuudessa, ammattiliitto JHL varoittaa lausunnossaan
Hoitotakuun kiristäminen seitsemään vuorokauteen on hyvä tavoite, eikä hallituksen tule luopua siitä. Mitä pidempään ihmiset joutuvat odottamaan hoitoa, sitä pahemmaksi heidän sairautensa ja oireensa voivat kehittyä.
Suomessa kannattaa muutaman vuoden sisään kiristää hoitotakuuta niin, että kiireettömään perusterveydenhoitoon pääsee viikossa. Hoitotakuun raja kiristyi kahteen viikkoon eli 14 vuorokauteen syyskuun 2023 alussa.
Hoitotakuun oli tarkoitus lyhentyä viikkoon vuoden 2024 alussa, mutta hallitus haluaa peruuttaa hoitotakuun kiristykset.
Ammattiliitto JHL:n mielestä entistä tiukemmasta hoitotakuusta ei pidä luopua, mutta sitä kannattaa siirtää muutamalla vuodella eteenpäin. Syynä lykkäykseen on sote-alan vakava henkilöstöpula, johon JHL on esittänyt lukuisia ratkaisuja.
Hallitus on perustellut hoitotakuun jättämistä 14 vuorokauteen sillä, että se laskee sote-palveluiden kustannuksia. Tiukemmasta hoitotakuusta luopuminen ei vähenne palveluiden tarvetta vaan lykkään sairauksien hoitamista, JHL muistuttaa. Mitä pidempään ihmiset joutuvat odottamaan hoitoa, sitä pahemmaksi heidän sairautensa ja oireensa voivat kehittyä. Siksi hoitotakuun pitäminen nykyisellään lisää lopulta kustannuksia eikä vähennä niitä.