Heta-tesin neuvotteluissa aloitettiin palkankorotusten pohjustaminen 

Henkilökohtaisten avustajien työehtosopimusneuvottelut jatkuivat 26.3.2025 palkkatilastojen arvioinnilla. Neuvottelutahti kiihtyy huhtikuussa, sillä nykyinen sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa.

Kollaasikuva JHL:n jäsenistä erilaisissa ammateissa ja slogan #1001ammattia

Neuvottelut henkilökohtaisten avustajien uudesta työehtosopimuksesta (Heta-tes) siirtyivät uuteen vaiheeseen tänään keskiviikkona 26. maaliskuuta 2025. 

Osapuolet aloittivat palkkatilastojen ja edellisellä kierroksella tehdyn palkkaryhmäuudistuksen arvioinnin. Tämä pohjustaa tulevia keskusteluja palkankorotuksista. 

Palkkaryhmäuudistuksessa Heta-tesin piirissä olevien henkilökohtaisten avustajien palkkaryhmittely laajeni kaksiportaisesta neliportaiseen, mikä on edistänyt avustajien monipuolisten ja vaativien tehtävien tunnustamista. 

Tilastoaineistojen valossa on kuitenkin selvää, että vammaisten on vaikea löytää itselleen avustajia, eikä alan veto- sekä pitovoima toimi: yli 20 prosenttia myönnetyistä avustustunneista jää käyttämättä. Tilastot on saatu Oima Oy:ltä, joka vastaa suurimmasta osasta henkilökohtaisen avun työnantajamalliin liittyvästä palkkahallinnosta.

– Tämä on suuri ongelma ihmisoikeuksien toteutumiselle. Henkilökohtaisessa avussa on kyse keskeisestä vammaispalvelusta, joka turvaa vammaisten itsemääräämisoikeutta, yksilöllisiä tarpeita ja osallisuutta, sopimusasiantuntija Pinja Lumitsalo toteaa. 

Avustaminen ei voi olla mitä vaan maan ja taivaan väliltä, etenkään ennakoimattomasti. Niin työnantaja kuin avustajakin hyötyvät siitä, että työnantajat ja työntekijät järjestäytyvät omiin liittoihinsa sekä neuvottelevat ja sopivat alan palkka- ja työehdoista yhteistyössä.

Heta-tesistä vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen avaa blogikirjoituksessaan sitä, miksi henkilökohtaiset avustajat ansaitsevat nykyistä enemmän.

Reilu palkkaratkaisu ja hyvät työolot sitouttaisivat työhön 

Tilastot kertovat, että työntekijöiden vaihtuvuus alalla on todella suurta. Liki 39 prosenttia työsuhteista kestää alle vuoden ja lähes 30 prosenttia jatkuu yhdestä kolmeen vuotta. 

Yli 90 prosenttia henkilökohtaisista avustajista työskentelee osa-aikaisesti. Vaihtelevan työajan sopimukset ja nollatuntisopimukset ovat todella yleisiä. 

– Alalle on vaikea sitoutua, koska toimeentulo on sirpaleista, epävarmaa ja niukkaa. Ala tarvitsee reilun palkkaratkaisun ja toimia työolojen eteen, jotta työntekijät sitoutuisivat tärkeään työhönsä. Saadulla toimeentulolla on pystyttävä elämään, sopimusasiantuntija Laura Tuominen toteaa. 

JHL kritisoi pääministeri Petteri Orpon hallituksen eritoten osa-aikatyöntekijöihin kohdistamia työttömyys- ja sosiaaliturvan leikkauksia, jotka ovat heikentäneet henkilökohtaisten avustajien asemaa entisestään. 

Heta-tesin neuvottelutahti kiihtyy huhtikuun kuluessa, sillä sopimuskausi päättyy huhtikuun lopussa. Seuraavaksi JHL ja työnantajaa edustava Heta-liitto istuvat neuvottelupöytään 3. huhtikuuta ja jo 9.–10. huhtikuuta käydään kaksipäiväiset neuvottelut JHL-talolla. 

Lisätietoja 

Laura Tuominen, vastaava sopimusasiantuntija JHL, 050 409 2460 
Pinja Lumitsalo, sopimusasiantuntija JHL, 046 921 4566 

Ammattiliittosi JHL neuvottelee lukuisista työehtosopimuksista vuoden 2025 aikana. Seuraa neuvotteluiden etenemistä verkkosivuillamme. Sosiaalisesta mediasta löydät neuvottelu-uutiset tunnisteella #JHLneuvottelee.

Liity jäseneksi!

JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!

Sinistä taivasta vasten suuri oranssi ammattiliitto JHL:n logolla varustettu ilmapallo.