Henkilökohtaisten avustajien neuvottelut karille, pääkaupunkiseudun lakko alkamassa torstaina
Henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-tesin neuvotteluissa ei edistetty tänään tiistaina, ja Ammattiliitto JHL käynnistääkin lakon vauhdittamaan sopimuksen syntyä.
Ensimmäinen lakkoaalto kohdistuu torstaista alkaen pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) palkkaryhmän A tehtäviin työvuoroihin, jotka tehdään torstain 25.5.2023 klo 00:01 ja keskiviikon 31.5.2023 klo 23:59 välisenä aikana.
Heta-tesia noudatetaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse tai hänen edustajansa toimii avustajan työnantajana, ja hän on järjestäytynyt työnantajaliitto Heta-liittoon. Alan työehtosopimuksesta on neuvoteltu Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Heta-liiton kesken tammikuun lopusta lähtien. Edellinen sopimuskausi päättyi huhtikuuhun.
JHL jatkaa myös jo aiemmin käynnistettyjä lisätyön, ylityön ja vuoronvaihtojen kieltoa sekä hakusaartoa. Liitto on lisännyt myös työtaistelujen piiriin pitkiä työvuoroja koskevat sopimukset, matka-ajan työ- ja lepoaikojen poikkeusten sopimukset sekä ylityökorvauksesta poikkeamista koskevat sopimukset. Nämä työtaistelutoimet koskevat koko maata.
Työtaistelujen ulkopuolelle rajataan henkeä ja terveyttä uhkaavat tehtävät.
Apu turvaa itsenäistä elämää ja oikeuksia
Henkilökohtainen apu on työtä vammaisten henkilöiden itsenäisen elämän ja itsemääräämisoikeuden vahvistamiseksi. Työ on kuitenkin hyvin usein matalasti palkattua, pääosin osa-aikaista ja työsuhteet ovat sirpaleisia. Avustajilla on suuria haasteita toimeentulon kanssa, mikä vaikeuttaa työntekijöiden alalle sitoutumista.
Vakituisten avustajien löytäminen on vaikeaa. Avustajapula onkin suuri ja työsuhteet ovat lyhimmillään vain muutaman kuukauden mittaisia. Koska työntekijöistä on pulaa, jää avustustunteja käyttämättä. Tällöin henkilökohtaista apua käyttävien vammaisten avun toteutuminen hankaloituu. Yksilöllisiin tarpeisiin kuten hygienian hoitoon, kommunikointiin tai sosiaalisten suhteiden ylläpitämiseen ei myöskään ole riittävästi mahdollisuuksia. Avustajat vastaavat myös vaativista hoidollisista tehtävistä kuten hengityslaitteen käytöstä, lääkkeenjaosta, katetroinnista ja haavanhoidosta.
Työntekijöitä edustavan JHL:n näkökulmasta tes-neuvottelujen keskeinen haaste on henkilökohtaisten avustajien matala ansiotaso. Palkka on työn vaativuuteen ja monipuolisuuteen nähden liian pieni. Myös alan työehdot ovat yleisesti sosiaali- ja terveysalaa merkittävästi heikommat. JHL tähtää alan ansiotason ja muiden työehtojen jälkeenjääneisyyden umpeen kuromiseen.
Hyvinvointialueiden kannettava vastuu palvelujen järjestämisestä
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine muistuttaa, että henkilökohtaisen avun järjestämisvastuu on hyvinvointialueilla. Suurin osa avusta tuotetaan kuitenkin työnantajamallilla, jossa vammainen itse on työnantaja avustajalleen ja hyvinvointialue rahoittaa työnantajana toimimisesta aiheutuvat kustannukset. Työnantajamallilla työllistyy yli 20 000 henkilökohtaista avustajaa.
– Palkkataso ja muut työehdot – esimerkiksi työaikakorvaukset tai sairauspoissaolojen ehdot – ovat huomattavasti heikommat kuin silloin, jos hyvinvointialueet tuottaisivat palvelun itse, painottaa Niemi-Laine.
– Vaikka henkilökohtainen apu on yksi keskeisimmistä vammaispalveluista, ovat alan ansiokehitys ja työehdot jääneet jälkeen sosiaali- ja terveysalan yleisestä kehityksestä. Työnantajamalli pohjautuu muun muassa pitkiin, jopa 48 tunnin mittaisiin työvuoroihin, joista pääsääntöisesti ei makseta ylityökorvauksia. On kestämätöntä, että palkassa ei huomioida avustajien työtä, jonka joustot mahdollistavat vammaisten yksilöllisten tarpeiden edistämisen. Jos hyvinvointialue tuottaisi järjestämisvastuullaan olevan palvelun itse, työaikakorvaukset ja muut ehdot määräytyisivät sotesopimuksen mukaan.
Työnantajamallilla työskentelevien henkilökohtaisten avustajien asemaa ja työehtoja on parannettava, jotta vaativaan työhön on mahdollista sitoutua ja myös tulla toimeen työllään. Tämän vuoksi JHL on ryhtynyt työtaistelutoimiin.
JHL on käynyt henkilökohtaisten avustajien työnantajamallia koskevan Heta-TES:n työehtosopimusneuvotteluja Heta-liiton kanssa yli kolmen kuukauden ajan. Neuvotteluratkaisua ei ole edelleenkään syntynyt. Sopimuskausi päättyi huhtikuun lopussa. JHL on tavoitellut muun muassa työn vaativuutta vastaavia, reiluja palkankorotuksia sekä parannuksia työehtoihin, kuten esimerkiksi työaikakorvauksiin. Tavoitteena on nostaa henkilökohtaisten avustajien työn arvostusta sille tasolle, minkä tärkeää ja välttämätöntä työtä tekevät avustajat ansaitsevat. Sopimuksettomassa tilassa vanhan työehtosopimuksen ehdot ovat voimassa, kunnes uusi sopimus on saatu voimaan. Sopimuksettoman tilan aikana työtaistelutoimet ovat kuitenkin mahdollisia neuvotteluratkaisun aikaan saamiseksi. JHL on julistanut neuvottelujen edistämiseksi työtaistelutoimia, muun muassa pääkaupunkiseutua koskevan lakkovaroituksen 25.5.–31.5. väliselle ajalle. Lue uutinen lakosta ja muista työtaistelutoimista tästä. JHL kutsuu tiistaina 23.5. klo 17 neuvottelu- ja lakkotilannekatsaukseen ne jäsenet ja muut tilanteesta kiinnostuneet henkilökohtaiset avustajat, jotka työllistyvät työnantajamallilla. Kokouksessa käsitellään ajankohtaista neuvottelutilannetta sekä kerrotaan kuinka toimia lakon ja muiden työtaistelutoimien suhteen. On tärkeää, että nyt toimimme yhdessä alan työehtojen ja palkkauksen parantamiseksi! Kutsu on avoin kaikille henkilökohtaisen avun työnantajamallilla työskenteleville, myös niille, joiden työnantaja ei ole järjestäytynyt Heta-liittoon. Erillistä ilmoittautumista ei tarvita, pääset mukaan kokoukseen alla olevasta linkistä. Kokous pidetään Teams-kokouksena tiistaina 23.5. klo 17.00–18.30. Tervetuloa! Liity kokoukseen tästä Tervetuloa mukaan vaikuttamaan ja antamaan tukesi sopimusneuvotteluihin palkkauksen ja työehtojen parantamiseksi! |
Lisätiedot:
Päivi Niemi-Laine, puheenjohtaja, 040 702 4772
Laura Tuominen, vastaava sopimusasiantuntija 050 4092 460