Hallituksen esitys paikallisesta sopimisesta kannustaa työehtojen heikentämiseen
Suomen hallituksen esitys paikallisen sopimisen lakimuutoksista palvelee ammattiliitto JHL:n näkökulmasta vain työnantajia. Liiton näkemyksen mukaan esityksessä kannustetaan työehtojen heikentämiseen. Lakimuutokset tulisi palauttaa aitoon kolmikantaiseen valmisteluun, ja työntekijöiden näkökulmat ottaa huomioon.
Paikallinen sopiminen ja sen laajentaminen ovat olleet Petteri Orpon hallituksen suunnitelmissa osana historiallisen suuria työelämäheikennyksiä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto antoi työ- ja elinkeinoministeriölle lausunnon paikallisen sopimisen lakimuutosehdotuksista. Hallituksen esityksessä ehdotetaan, että paikallista sopimista laajennettaisiin runsain mitoin.
JHL suhtautuu esitykseen erittäin kriittisesti. Esityksen mukaan paikallista sopimista voisi käyttää yleissitovassa kentässä niin, että työnantaja saa käyttöönsä oikeuksia muttei velvollisuuksia. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lakimuutoksilla halutaan vain ja ainoastaan lisätä työnantajien saneluvaltaa. Lain valmistelu ei ole näyttäytynyt tasapuolisena, koska esitys ei huomioi työntekijäpuolen näkemyksiä ollenkaan. Työntekijän suojelun periaate jää myös liian pieneen osaan.
Lakimuutosesityksessä on mukana pieniä valonpilkahduksia, joihin JHL on tyytyväinen. Positiiviset seikat koskevat yksityisellä sektorilla sellaisia tilanteita, joissa JHL:llä on jäseniä työpaikalla jonka työehtoehtosopimuksen neuvotteluosapuoli liitto ei kuitenkaan ole. Näissä tilanteissa JHL:n jäsenet pystyisivät olla mukana työpaikan henkilöstön edustajan valinnassa, vaikka liitolla ei olisi työpaikalla omaa luottamusmiestä.
Mitä paikallinen sopiminen on?
Paikallinen sopiminen tarkoittaa työpaikalla tapahtuvaa sopimista, ja se voi koskea koko henkilöstöä, yksikköä tai tiettyä työntekijäryhmää. Yleisesti paikallinen sopiminen tarkoittaa, että työnantaja- ja työntekijäosapuolet sopivat työpaikalla asioista toisin kuin työehtosopimuksissa sanotaan. Työehtosopimuksissa on kerrottu, mistä asioista voi sopia paikallisesti ja mistä ei.
Esityksessä paikallisella sopimisella kannustetaan työehtojen heikentämiseen
Paikallinen sopiminen on perustunut työehtosopimusjärjestelmään. JHL on sitä mieltä, että sen kuuluu jatkossakin mennä niin.
Työehdoista heikommin sopiminen on ollut mahdollista vain normaalisitovassa kentässä perustellusti ja työehtosopimuksen määräyksiä noudattaen. Paikallisen sopimisen menettelytavat määritellään työehtosopimuksessa, samoin riidanratkaisumenettelyt.
Nyt ehdotetut lainsäädäntömuutokset eivät lisää tasapainoista paikallista sopimista, vaan muutoksilla lisätään kannusteita työehtojen heikentämiseen. Muutokset eivät myöskään luo työehtosopimusosapuolille kannusteita lisätä paikallisen sopimisen mahdollisuuksia työehtosopimuksissa tulevilla neuvottelukierroksilla. Liitto näkee asian niin, että esitykset heikentävät neuvottelutasapainoa.
Vaarana on, että työntekijät tulevat hyväksikäytetyiksi
Hallituksen esitys ei huomioi riittävällä tavalla niitä uhkia, joita muutosesityksistä syntyy työpaikoille ja työnteon vähimmäisehtojen noudattamiselle.
Nykyisin paikallista sopimista työnantajan kanssa voi tehdä luottamusmies, jonka ammattiliitto on kouluttanut toimimaan henkilöstön edustajana työehtosopimus ja laki huomioiden. Hallituksen ehdotuksessa sopimista voisi tehdä myös luottamusvaltuutettu, jolla ei ole liiton jäsenyyttä tai koulutusta. JHL on huolissaan siitä, onko luottamusvaltuutetuilla riittävä tietotaito vastuullisen tehtävän hoitamiseen.
Miten valvotaan, ettei paikallisilla sopimuksilla sovita alle yleissitovan työehtosopimuksen minimiehtojen? Työnantajalla ei ole valvontavelvoitetta ja työsuojeluviranomaisten resurssit ovat jo ennestään rajalliset. JHL:n näkemyksen mukaan lakimuutosten seurauksena voi aiheutua entistä enemmän työvoiman hyväksikäyttötilanteita.
JHL on sitä mieltä, että hallituksen esitysluonnos tulisi palauttaa aitoon kolmikantaiseen valmisteluun. Tällä tavoin voitaisiin paremmin taata työmarkkinaosapuolten tasapaino ja se, että uudistukset ovat perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisia.
Lisätietoja:
JHL:n neuvottelujohtaja Marianne Leskinen, 050 591 8412