Etätyö yksityisellä sosiaalipalvelualalla – ohjeet julkaistu!
Etätyö soveltuu myös yksityiselle sosiaalipalvelualalle, vaikka tyypillisesti alan töitä tehdään paikan päällä. JHL kannustaa keskustelemaan etätyön mahdollisuuksista työpaikalla.
Yksityiselle sosiaalipalvelualalle julkaistiin etätyöohje. Ohjeen tarkoituksena on kannustaa etätyön kokeilemiseen, ja antaa vinkkejä siihen, mistä työpaikoilla olisi ainakin hyvä keskustella ennen etätyön aloittamista.
– Sosiaali- ja terveysalaa on pidetty perinteisesti alana, joka vaatii vahvasti fyysistä läsnäoloa työpaikalla. Haluamme avata keskustelua ja pohtia, olisiko työtehtävissä jotain osia, jotka voisi toteuttaa etänä. Mahdollisuus edes osittaiseen etätyöhön voi parantaa työhyvinvointia ja työssä jaksamista sekä tukea työn sujumista, kertoo työryhmässä mukana ollut JHL:n sopimusasiantuntija Tanja Tuunainen-Vainio.
Ohje perustuu Työturvallisuuskeskuksen suosituksiin etätyöstä. Sen on laatinut työryhmä, joka koostuu alan työehtosopimuksen neuvotteluosapuolista. Yksityisen sosiaalipalvelualan työehtoja neuvottelevat työntekijöiden puolelta JHL, Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote, Talentia sekä Sosiaalipalvelualan allianssi Salli. Työnantajaa edustaa Hyvinvointiala Hali.
Varhaiskasvatuksessakin voi tehdä etätöitä
Yksityisellä sosiaalipalvelualalla työskentelee muun muassa varhaiskasvatuksen opettajia, lastenhoitajia, sosiaaliohjaajia, sosiaalityöntekijöitä ja monenlaisia lähihoitajia. Kaikki työtehtävät eivät sovi tehtäväksi etätyönä, mutta monissa tapauksissa etätyötä olisi mahdollista hyödyntää.
Perinteistä työpaikalla tehtävää työtä voi joustavasti yhdistellä etätyöhön eri tavoin. Käyttöön voi ottaa esimerkiksi säännöllisesti toistuvan etätyöpäivän, jonka aikana voi hoitaa tietyt etätyöhön soveltuvat tehtävät.
– Etätyö soveltuu kaikkiin sellaisiin tehtäviin, joissa ei vaadita fyysistä läsnäoloa työpaikalla. Etätyö toimii hyvin varsinkin silloin, kun vaaditaan keskittymisrauhaa. Tästä esimerkkeinä työvuoroluetteloiden laatiminen tai keittiöillä ruokalistojen ja tilausten teko, Tuunainen-Vainio vinkkaa.
Etätyötä tehdäänkin jo esimerkiksi kirjaamisen ja suunnittelutyön osalta muun muassa sosiaaliohjaajan ja varhaiskasvatuksen opettajan ammateissa. Sitä voisi kuitenkin ottaa käyttöön myös entistä laajemmin, vaikka pienimuotoisestikin testaamalla eri tehtävissä. Kannustamme työpaikkoja etä- ja hybridityön mahdollisuuksien kartoittamiseen ja kokeilemiseen.