Energia-alan tes-neuvottelut katkaistu – työnantajat tyrmäsivät vähimmäispalkan

Energia-alan työehtosopimusneuvottelut ovat hetki sitten katkenneet. Työntekijäpuoli olisi halunnut sopia alan vähimmäispalkoista, jotta erityisesti niin sanottujen lähetettyjen työntekijöiden työehdot olisi pystytty turvaamaan. Työnantajapuolta ei vääristynyttä kilpailuasetelmaa ruokkivan tilanteen korjaaminen kiinnostanut.

Työehtosopimusneuvotteluiden katkeaminen tarkoittaa, että työrauhavelvoite alalla on päättynyt ja työtaistelut ovat mahdollisia.

Työntekijöitä edustavat Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Sähköliitto eivät pitäneet tarkoituksenmukaisena jatkaa neuvotteluita, koska työnantajia edustavien Energiateollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat ry:n mielestä alalle ei tarvitse määritellä minkäänlaista vähimmäispalkkatasoa.

– Suomalaisessa työmarkkinakentässä on täysin ennekuulumatonta ja pöyristyttävää, että jotkut työnantajat pyrkivät sopimaan palkkataulukoiden alle, ja työnantajaliitot edesauttavat asiassa. Näin ei ennen ole ollut, vaan palkkausjärjestelmiä on pyritty kehittämään alalla yhdessä työnantaja- ja palkansaajaliittojen kesken. Nyt tilanne on valitettavasti muuttunut työnantajaliittojen taholta. Me emme voi hyväksyä palkkojen halpuutusta, toteaa neuvotteluista vastaava sopimusasiantuntija Kari Lehtinen, JHL.

– Olemme toistuvasti muistuttaneet työnantajia siitä, että meillä ei ole lainsäädännöstä tulevaa minimipalkkaa, koska se määritellään yleissitovissa työehtosopimuksissa. Myös lähetettyjä työntekijöitä koskevan EU-direktiivin soveltaminen Suomessa lähtee siitä, että yleissitova työehtosopimus suojelee työntekijää määrittelemällä vähimmäispalkan, perustelee Sähköliiton neuvottelupäällikkö Jari Ollila.

Vähimmäispalkka-asia tuli ajankohtaiseksi, kun hallitus on lakimuutoksella ulottanut paikallisen sopimisen oikeuden myös järjestäytymättömiin ja työntekijöitä Suomeen lähettäviin ulkomaisiin yrityksiin. Ne voivat nyt täysin laillisesti sopia palkkauksesta paikallisesti alle työehtosopimuksen taulukkopalkkojen, eikä tehtyjä sopimuksia pysty kukaan valvomaan.

Työntekijäpuoli on tes-neuvotteluissa peräänkuuluttanut pelisääntöjä ja rajoja paikalliseen sopimiseen.

– Työnantajapuolta ei vain ole kiinnostanut se, että villi paikallinen sopiminen antaa joillekin yrityksille mahdollisuuden parantaa kilpailukykyään heikentämällä työntekijöiden työehtoja. Luulisi pelkästään osaamiseen perustuvan kilpailun olevan myös Energiateollisuus ry:n ja Palta ry:n jäsenyritysten etu, Ollila jatkaa.

Energia-alan työehtosopimus päättyi 31. maaliskuuta. Osapuolet aloittivat neuvottelut 24. helmikuuta.

Lisätiedot:

Kari Lehtinen, JHL:n sopimusasiantuntija puh. 050 566 1567, kari.lehtinen@jhl.fi

Jari Ollila, Sähköliiton neuvottelupäällikkö puh. 050 60 302, jari.ollila@sahkoliitto.fi

Ammattiliittosi JHL neuvottelee lukuisista työehtosopimuksista vuoden 2025 aikana. Seuraa neuvotteluiden etenemistä verkkosivuillamme. Sosiaalisesta mediasta löydät neuvottelu-uutiset tunnisteella #JHLneuvottelee.

Liity jäseneksi!

JHL on Suomen monipuolisin ammattiliitto. Jäsenemme työskentelevät noin tuhannessa eri ammatissa hyvinvoinnin ja julkisten palvelujen parissa. Olit sitten sote-ammattilainen, kasvattaja, siivooja, keittäjä, sihteeri, vartija tai konduktööri, olemme ammattiliittosi!

Sinistä taivasta vasten suuri oranssi ammattiliitto JHL:n logolla varustettu ilmapallo.