Ammattiliitto JHL:n sote-kysely: Kalliin vuokratyövoiman käytölle on olemassa vaihtoehtoja – lue mitä mieltä jäsenet ovat
JHL:n sosiaali- ja terveysalan kyselyn vastaajat näkevät, että vuokratyövoiman käyttöä voidaan vähentää, kun vakituisten työntekijöiden määrää lisätään ja työoloja parannetaan. Tärkeinä pidetään myös kilpailukykyistä palkkaa sekä työn ja vapaa-ajan parempaa yhteensovittamista. Hyvä perehdytys ja selkeä vastuunjako vähentäisivät osaltaan työkuormaa.
JHL teki alkuvuonna 2024 sosiaali- ja terveysaloilla ja niiden tukipalveluissa työskenteleville jäsenilleen kattavan kyselyn, jossa tiedusteltiin alan ammattilaisten näkemyksiä soten henkilöstöpulan selättämiseksi.
Vastauksia saatiin lähes 3600 jäseneltä. Avoimia vastauksia kysely tuotti yli 31 000. Kysely on osa vuosien 2023–2027 JHL:n sote-alojen kärkihanketta. Täältä löydät lisätietoja aiheesta.
JHL:n sosiaali- ja terveysalan laajan kyselyn tuloksia käsittelevässä juttusarjassa paneudutaan tällä kerralla vuokratyöhön alan akuutin työvoimapulan ja kiireen taltuttajana.
Vuokratyövoima ja sen kustannusten hillitseminen ovat herättäneet keskustelua alalla. Vaikka vuokratyövoiman käyttö näyttää vähentyneen, olivat STM:n selvityksen mukaan sen kustannukset silti vuoden 2024 tammikuun ja heinäkuun välisenä aikana yhteensä 300 miljoonaa euroa hyvinvointialueilla. Sosiaali- ja terveysministeriössä vuokratyövoima-asioita käsittelee hyvinvointialueiden vuokratyövoiman käyttöä selvittävä verkosto
JHL näkee, että tätä rahaa kannattaisi suunnata organisaation omiin työntekijöihin.
– Mielestämme paras keino vähentää vuokratyövoiman tarvetta on parantaa organisaation omien työntekijöiden työoloja, työaikoja ja palkkausta, kiteyttävät JHL:n sopimusasiantuntija Maija Wilskman sekä erityisasiantuntija ja kärkihankkeen vetäjä Miranna Seppälä.
– Olemme tehneet selkeän koonnin jäsentemme ratkaisuista vuokratyön haasteisiin. Tulemme välittämään sitä verkoston jäsenille sekä muille päättäjille ja työnantajille otettavaksi huomioon toimissa, tähdentää Seppälä.
Haasteita ja kehittämistarpeita riittää
Tässä jutussa käydään läpi nimenomaan sote-työntekijöiden antamia avoimia vastauksia vuokratyökysymyksiin. Kommenteista on helppo huomata suurimmat aiheeseen liittyvät haasteet.
– Satoja avoimia vastauksia lukemalla on myös hahmottunut ratkaisuja, joilla kallista vuokratyön käyttöä voitaisiin vähentää ja parantaa koko sote-sektorin houkuttelevuutta. Vastauksista voidaan ottaa oppia niin johtamiseen kuin työehtosopimusneuvotteluihin, toteaa Wilskman.
Sote-alan suosittelutodennäköisyys (NPS) oli kaikkien vastaajien osalta negatiivinen (-17). Vuokratyötä tekevien kokonaistulos oli vielä tätäkin heikompi (-18). Kun otetaan huomioon, että vuokratyöntekijöissä sote-alalla vain alle viisi vuotta työskennelleiden osuus korostui, tulos on huolestuttava. Vastauksissa nousi esille myös tarve kehittää vuokratyöntekijöiden asemaa.
Osa-aika ja keikkalaisille myös palkallinen sairasloma mahdollisuus ja mahdollisuus terveydenhuollon käyttöön siellä missä keikkailee. Jonkinlainen liikunta/kulttuurietu myös osa-aikatyöntekijöille ja keikkalaisille.
Toisaalta vuokratyöntekijät kertoivat myös tekijöistä, jotka vetävät vuokratyöhön.
Itse teen töitä rekrytointifirman kautta suojatakseni itsenäni. Suojaavia tekijöitä ovat työsuhteen lyhyys ja se, etten ole kiinteänä osana työyhteisöä, joten en myöskään ´anna työyhteisön parantamiseen´ kaikkeani. Lisäksi rekrytointifirman kautta saatava lisäpalkkio mahdollistaa paremmin osa-aikaisen työn tekemisen…
Vuokratyössä vain lääkäreille maksetaan huomattavan korkeaa keikkapalkkaa. Muilla syy vuokratyön tekemiseen vaikuttaisi liittyvän enemmänkin työn joustavuuteen ja kuormituksen hallintaan.
– Kysely antaa aihetta tutkia tarkemmin vuokratyötätekevien motiiveja. Joutuuko vastavalmistuneet keräämään työkokemusta ensin keikkatöillä? Valitaanko vuokratyö vai onko se ainoa vaihtoehto? Liittyvätkö samanaikainen henkilöstöpula ja muutosneuvottelu-uutiset vuokratyöhön? pohtii Wilskman.
Vuokratyö herättää ristiriitaisia tunteita
Vuokratyö herättää vastaajissa ristiriitaisia tunteita. Monet arvostavat osaavia ja tuttuja sijaisia, mutta jatkuva uusien keikkalaisten perehdytys ja valvominen kuormittavat muuta henkilökuntaa. Oman henkilöstön suurempi vastuu ja vaativammat työt, joita tehdään keikkatyötä tekevää pienemmällä palkalla, koettiin erittäin epäoikeudenmukaiseksi.
Vakinaistamalla työntekijöitä. Sama palkka, nyt on huikea ero, ja vuokratyövoimalla ei ole vastuutehtäviä. He tekevät perustyön ja lähtevät kotiin. Vakituisella on paljon vastuutehtäviä.
Houkuttelevammat palkat ja työolot sekä työsuhde-edut julkiselle puolelle, jotta ihmiset saadaan sitoutettua vakituisiin työsuhteisiin.
– Ihmetystä herättää, miksi vuokratyöyrityksille voidaan maksaa huomattavaa tuntikorvausta, mutta ei nostaa alan palkkoja, huomauttaa Wilskman.
Jos vakituisena saisi sen rahan, joka menee keikkafirmoille, ei olisi pulaa mistään.
Vastauksissa nostettiin esiin maahanmuuttajien potentiaali sosiaali- ja terveydenhuollon työtaakan keventämisessä, mutta samalla vuokratyöntekijöiden heikko kielitaito koetaan ongelmana.
Jatkuva toisen ohjaaminen on raskasta, varsinkin jos ei ole kielitaitoa.
Kielitaito ensin kunnollinen, jotta vältytään vaaratilanteilta.
Houkutustekijöitä pitää lisätä – keinoja on
Tärkeimmäksi ratkaisuksi kyselyyn vastanneet nostivat esille riittävien henkilöstöresurssien takaamisen riittävällä henkilöstömitoituksella. Vastaajat esimerkiksi vakinaistaisivat määräaikaiset työsuhteet, täyttäisivät avoimet vakanssit ja käyttäisivät mieluiten organisaation sisäisiä sijaisia, jotka tuntevat talon tavat ja tehtävät.
Jos työolot (asiakkaiden hoitoisuus vastaan hoitajamitoitus) ovat kunnossa, ei muodostu ongelmaa sijaisten tai vakituisten saamisessa.
Lisäämällä vakituisten määrää niin, että yksi puute ei kaada päivää.
Vakituisia/määräaikaisia paikkoja rohkeasti hakuun, niin keikkareiden tarve vähentyisi. Työ olisi mielekkäämpää, kun työkaverina olisi ennalta tuttu.
Vastaajat esittivät myös keinoja, joilla sote-alan houkuttelevuutta voitaisiin parantaa, kuten työn arvostuksen lisääminen, palkkojen nostaminen, työntekijöiden kuunteleminen ja heidän vaikutusmahdollisuuksiensa vahvistaminen sekä paremman ura- ja palkkakehityksen tarjoaminen työsuorituksen, kokemuksen tai koulutuksen perusteella.
Joustavammat työvuorot toiveissa
Kyselyn perusteella joustavammat ja ennustettavammat työvuorot tekisivät työsuhteista houkuttelevampia ja siten vähentäisivät vuokratyön tarvetta. Ehdotuksissa nostettiin esiin myös ylityön salliminen omalle henkilöstölle.
Jos omien työntekijöiden työvuorosuunnittelu ei olisi niin jäykkää ja hidasta, omat voisivat tehdä enemmän vuoroja ja vaihdella niitä, eikä tarvitsisi niin paljon kallista vuokratyövoimaa.
Paljon siirtyi ns. kunnallisia hoitajia yksityisille paremman palkan ja joustavamman työvuorosuunnittelun vuoksi. Miten heidät saisi takaisin, korjaamalla nuo asiat.
Oma vakihenkilökunta saisi tehdä ylitöitä, jos haluaa. Koska osaamattomuus alalla on pahin. Mieluummin teen vajaalla yhden ammattilaisen kanssa kuin vahdin myös amatöörien töitä.
Jos omasta työporukasta löytyy halukkaita tekemään puuttuvia työvuoroja, niin annetaan tehdä.
JHL:n asiantuntijoiden esittämiä ratkaisuja
JHL:n sosiaali- ja terveysalan asiantuntijat alleviivaavat riittävän henkilöstömitoituksen merkitystä. Mikä olisi kokonaiskustannus, jos hieman suuremmalla henkilöstömitoituksella työntekijöiden kuormitus vähenisi ja työhyvinvointi parantuisi? Vähenisivätkö sairaus- ja rekrytointikulut sekä vuokratyövoiman käyttö? Samalla myös työn laatu ja tuloksellisuus saattaisivat parantua.
Toinen tärkeä tekijä henkilöstön saatavuudelle on hyvä johtaminen. Vakituisten työntekijöiden siirtymistä – ja nuorten työntekijöiden hakeutumista – vuokratyöhön voidaan hillitä kilpailemalla henkilökunnasta samoin keinoin kuin vuokratyöyritykset.
– Vastaajien näkemyksiin on helppo yhtyä. Pako vuokratyöhön tai pois koko alalta on hillittävissä vain tarjoamalla työntekijöille samoja elementtejä mitä vuokratyö tarjoaa eli esimerkiksi mahdollisuutta työnteon ajan ja paikan valintaan, kevyempään tehtäväkuvaan sekä nopeaan palkanmaksuun. Työehtosopimuksia kehittämällä tulisikin taata paremmat mahdollisuudet työn ja vapaa-ajan yhteensovittamiseen ja tukea urakehitystä palkkausjärjestelmillä, jotka tunnistavat nykyistä paremmin esimerkiksi vastuu-, kehittämis- tai perehdyttämistehtävät ja toisaalta mahdollistavat esimerkiksi kuormittavassa elämäntilanteessa työnkuva pelkistämisen, painottaa Wilskman.
Lisätietoja:
Maija Wilskman, sopimusasiantuntija, JHL puh. 0504661829
Miranna Seppälä, erityisasiantuntija ja soten kärkihankkeen vetäjä, JHL puh. 050 444 9867
Lue yhteenveto sote-kyselyn vuokratyötä koskevien avointen vastausten tarkemmasta analyysistä. Löydä oma sote-osaajasi JHL:ssä ja ole rohkeasti yhteydessä!
Jutussa olevat nostot ovat suoria lainauksia JHL:n jäsenten kyselyvastauksista.
JHL:n sosiaali- ja terveysalan kärkihanketeemaan liittyvä laaja kysely antaa arvokasta tietoa siitä, millaisia haasteita ja ratkaisuja sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset näkevät työssään. JHL kokoaa kyselyn tuloksista juttusarjan, joissa tarkastellaan useita konkreettisia ratkaisuehdotuksia eri teemoista.
Löydä oma sote-osaajasi JHL:ssä ja ole rohkeasti yhteydessä!
Seuraavaksi käsittelemme työkykyyn ja osa-aikatyöhön liittyviä teemoja. Käymme läpi jäsenistön näkemyksiä ja avoimia vastauksia aiheista, ja tulemme uutisoimaan niistä.