Ammattiliitto JHL:n edustajisto kevätkokouksessa: Ulkoistamissokeus tulee kunnille kalliiksi
JHL:n edustajisto on kokoontunut käsittelemään liiton viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen. Asialistalla ovat liiton yhdistysten tekemät aloitteet.
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n 120-jäseninen edustajisto on kevätkokouksessaan. Se järjestetään Vantaalla keskiviikkona ja torstaina 24.-25.5. Kokouksen agendalla ovat perinteisesti mm. toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen.
Kokouksessa käsitellään lisäksi yhdistysten tekemät aloitteet ja edustajiston vastaukset niihin. Tarvittaessa uudet edustajiston ja hallituksen jäsenet valitaan kokouksessa.
Edustajiston kokouksen avasi puheenjohtaja Eija Paananen. Hän totesi avauspuheenvuorossaan, että tarvetta kentän aktiivisuuteen voi nousta tulevan hallituksen suunnitelmista.
– Pohditut leikkaukset voivat merkitä ankeita aikoja kuntien valtionosuuksiin ja hyvinvointialueille. Parasta edunvalvontaa ei kuitenkaan synny siitä, että yksin paheksumme ja vastustamme kaikkea, vaan siitä, että etsimme samalla ratkaisuja, joilla voimme tukea jäsentemme asemaa muutoksessa.
– Olipa uusi hallitus nyt mikä tahansa, meidän tulee olla sen kanssa valmiina vuoropuheluun ja etsimään ratkaisuja. Nurkkiin murehtimaan jääminen on edunvalvonnan kannalta aina vihoviimeinen ratkaisu.
JHL puolustaa loppuun asti työttömyysturvajärjestelmää ja yleissitovuutta
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine nosti puolestaan esiin kuntien jatkuvat ulkoistamiset.
– Ulkoistamissokeus on tullut kunnille kalliiksi. On kuntia, jotka ovat kasvaneiden laatu-, kustannus- ja saatavuusongelmien vuoksi palauttaneet ulkoistetut palvelut kuntien omaksi työksi. Minusta on uskomattoman lyhytnäköistä romuttaa ulkoistamisella hyvin toimivat palvelut, vaarantaa työpaikat, työehdot ja huoltovarmuus sekä heikentää päättäjien omaa vaikutusvaltaa kaupungin palveluihin.
Niemi-Laine muistutti, että useilla hyvinvointialueilla on menossa valmistelua ja muutosneuvotteluja toimintojen, varsinkin tukipalvelujen ulkoistamisesta.
– Pääviestimme olisi, että hyvinvointialueilla henkilöstö kaipaa nyt työrauhaa suuren muutoksen jälkeen. Rahoitustilanteen näkymistä huolimatta olisi tärkeää vakiinnuttaa ja hioa ensin oma palvelutoiminta ja vasta hieman myöhemmin pohtia muutoksia palvelutuottamisvastuisiin. Hyvinvointialueiden tehtävien ja palveluiden huoltovarmuuden turvaamisen kannalta oma palvelutuotanto myös tukipalveluissa on mielestämme tärkeää.
Seuraa kokousta verkossa
Ammattiliitto JHL:n edustajiston kevätkokousta pääset seuraamaan osoitteessa jhl.fi sekä JHL:n Facebook– ja Twitter-tileillä tunnisteella #jhledustajisto.