Monet palveluistamme ovat suljettuina vuodenvaihteessa. Iloista joulua ja uutta vuotta kaikille!
Ammattiliitto JHL ryhtyy työtaistelutoimiin henkilökohtaisten avustajien Heta-tesin neuvotteluiden edistämiseksi
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL käynnistää työtaistelutoimet henkilökohtaisen avun työnantajamallia koskevan Heta-tesin neuvotteluiden edistämiseksi.
Lisätyö-, ylityö- ja vuoronvaihtokielto sekä henkilökohtaisen avun työnantajamallin työnantajiin kohdistuva hakusaarto käynnistyy keskiviikkona 3.5. kello 14 ja kestää keskiviikkoon 10.5. klo 06 saakka.
Heta-tesin sopimuskausi päättyi huhtikuun lopussa. Neuvotteluja on käyty tammikuun lopusta lähtien. Heta-tesiä sovelletaan työsuhteissa, joissa vammainen henkilö itse, tai hänen edustajansa, toimii avustajan työnantajana, ja hän on järjestäytynyt työnantajaliitto Heta-liittoon.
− Työtaistelut ovat olleet vammaisten henkilöiden henkilökohtaisessa avussa erittäin harvinaisia. Ala on kuitenkin ajautunut niin vakavaan palkkakuoppaan avustajien monipuoliseen ja vaativaan työhön nähden, ettei työntekijöiden sitoutuminen alalle ole mahdollista liian matalan ansiotason vuoksi. Työ on pitkälti osa-aikaista ja sirpaleista, joten toimeentulo-ongelmat ajavat motivoituneita ja osaavia avustajia muihin tehtäviin. Avustajat ansaitsevat vihdoinkin arvostusta ja tunnustusta työlleen, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine perustelee.
Avustajien työsuhteet ovat pääsääntöisesti lyhyitä, jopa vain muutamien kuukausien mittaisia. Avun käyttäjät nostavat toistuvasti esiin vaikeuksia henkilökohtaisen avun saatavuudessa ja vakituisten avustajien löytämisessä. Avustajapula vaikuttaa avun käyttäjien mahdollisuuksiin saada apua yksilöllisiin tarpeisiinsa, esimerkiksi hygienian hoitoon, kommunikointiin tai vapaa-ajan toimien, yhteiskunnallisen osallisuuden tai sosiaalisten suhteiden ylläpitoon.
Palkka saatava kuntoon
Ammattiliitto JHL:n ja Heta-liiton tes-neuvotteluissa kynnyskysymyksiksi ovat JHL:n kannalta muotoutuneet palkkausjärjestelmään sekä lisä- ja ylityöhön liittyvät asiat. Keväällä hyväksytty uusi vammaispalvelulaki tulee voimaan 1.10.2023. JHL:n mukaan Heta-tesin nykyinen palkkausjärjestelmä ei pysty vastaamaan uuden lain vaatimuksiin.
− Henkilökohtaisten avustajien tehtävien vaativuus nousee, koska muun muassa itsehoidolliset työtehtävät (mm. hengityslaitteen käyttö, lääkkeiden jakaminen, haavahoito ja katetrointi) lisääntyvät. Tavoitteemme on saada työn vaativuuteen perustuva palkkausjärjestelmä ottamaan huomioon ja tunnustamaan nämä vaativat työtehtävät, sanoo JHL:n vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen.
Henkilökohtaisten avustajien työn luonteeseen kuuluvat usein myös sovitusti tehtävät pitkät työvuorot. Säännöllisen työajan ylittäviä pitkiä vuoroja tehdään sekä normaalissa arjessa että tilanteissa, joissa työnantajan matkustaessa avustajaa tarvitaan myös matkan aikana.
− JHL ei sinänsä vastusta työn luonteeseen kuuluvia työaikajoustoja. Nykytilanteessa henkilökohtaiset avustajat eivät kuitenkaan saa näistä joustoista ylityökorvausta. Tähän on saatava muutos, Tuominen toteaa.
− Tavoitteemme on saada ylityökorvauksia koskevat työehtosopimuskirjaukset oikeudenmukaisiksi eli verrokkialojen (yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimus/ Sote-työehtosopimus) tasoisiksi. On kestämätöntä, jos työntekijä joutuu vastaamaan avun käyttäjän yksilöllisiin tarpeisiin ilman asianmukaisia korvauksia, JHL:n Tuominen sanoo.
Lisätiedot:
Vastaava sopimusasiantuntija Laura Tuominen, laura.tuominen@jhl.fi, p. 050 4092 460