Ammattiliitto JHL onnittelee sydämellisesti Vuoden Luomu SM-voittajaa
Salon seurakunnan ruokapalvelutiimi lisäsi alan julkisen sektorin toimijoista eniten luomutuotteiden käyttöä viime vuonna. Siitä hyvästä napsahti nyt ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailun voitto.
Voittaja julkistettiin tänään Helsingissä Pro Luomun järjestämän vastuullisen ruuan ammattilaistapahtuman Luomuelintarvikepäivän yhteydessä. Ammattikeittiöiden Luomu SM -kilpailussa voitto jaetaan yhdelle julkisen ja yhdelle yksityisen sektorin toimijalle, joka on eniten lisännyt luomun kilomääräistä käyttöastetta vuosien 2021-2022 aikana.
Tänä vuonna julkisia ruokapalveluja tarjoavan kategorian voiton nappasi Salon seurakunta ja yksityisten Tampereen Steinerkoulun oppilasravintola. Kilpailu on järjestetty vuodesta 2014 alkaen.
Salossa luomun käyttöä kehitetään edelleen
Salon seurakunnan ruokapalvelu- ja siivousesihenkilö Jaana Koli kertoo voittoisan kuuden hengen tiiminsä puolesta, että heidän työpaikallaan ympäristöarvot ovat kauttaaltaan tärkeitä. Seurakunnan keittiöissä alettiin etsiä luomutuotteita ja niiden osuus tarjottavasta ruoasta nousi vuoden 2022 aikana nollasta 14 prosenttiin.
– Ensiksi siirryttiin käyttämään luomutuotettuja jauhoja, hiutaleita, maitoa ja piimää. Ja pian sen jälkeen päädyttiin tilaamaan myös muun muassa jauheliha lähitilalta, ja luonnollisesti luomuna.
Tällä hetkellä moni muukin keittiöissä käytettävä ruokatuote ja raaka-aine on luomua, esimerkkeinä kahvi, tee, öljyt ja hunaja. Ensi kesäksi selvitellään mahdollisuutta hankkia Salon lähiympäristössä kasvatettuja luomuvihanneksia. Ruokapalveluissa pyritään muutenkin koko ajan lisäämään luomun käyttöä.
– Olemme tehneet paljon ekologisia päätöksiä. Tällä hetkellä esimerkiksi leirikeskustemme aamupala on tuoremehua lukuun ottamatta kokonaan luomua, Koli jatkaa.
Luomutuotantoa esiin koko Euroopassa
Euroopan unionin virallista luomutuotannon päivää vietettiin 23.9. monin tavoin koko mantereella.
Merkkipäivä on osa EU:n vihreän siirtymän toimeenpanoa ja luomutuotannon toimintasuunnitelmaa. Päivän tarkoituksena on lisätä tietämystä luomusta sekä lisätä luonnonmukaisien tuotteiden kulutusta ja tuotantoa.
Aihetta kannattaakin juhlia läpi viikon itselleen sopivalla tavalla. Ruokapalvelut voivat osallistua teemaan esimerkiksi maistattamalla luomuruokaa ja kertomalla luomun käyttökokemuksista ruokailijoille.