Sähköisissä palveluissamme on käyttökatko ti 5.11. klo 17–19. OmaJHL, omaYhdistys, koulutuksiin ilmoittautuminen ja jäseneksi liittyminen ovat pois käytöstä. Pahoittelemme aiheutuvaa haittaa!
Ammattiliitto JHL ONNI-hankkeesta: Kurinpidollisten toimien yhtenäistäminen on hyvä asia – tarkkuutta toimien valvonnan toteuttamiseen tarvitaan
Kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää varhaiskasvatuksessa ja kouluissa ehkäisemään on tehty Yhdenvertaisen puuttumisen opas. Käytäntöjen yhdenmukaistamista ammattiliitto JHL pitää hyvänä. Pulmallisena liitto pitää sitä, ettei oppaassa määritellä seuraamusten toteuttajaa. Tämä vaarantaa kasvatushenkilöstön oikeusturvan.
Turun yliopisto toteuttaa ja koordinoi ONNI on turvallinen koulu -hanketta, jonka puitteissa on laadittu Yhdenvertaisen puuttumisen opas, YPO. Oppaan tarkoituksena on yhdenmukaistaa oppilaiden epäasiallisen käyttäytymisen seuraamuksia. Hanke on osa Sanna Marinin hallituksen toimenpideohjelmaa, jonka tavoitteena on ehkäistä kiusaamista, väkivaltaa ja häirintää varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa.
Ammattiliitto JHL pitää ohjeistusta hyvänä, mutta kuitenkin puutteellisena.
− Ohjeistukseen on kirjattu, kuka kasvatushenkilöstöstä voi määrätä puuttumisen toimenpiteitä. Puuttuu kuitenkin vielä ohjeistus siitä, kuka käytännössä valvoo jälki-istunnon tai kuka pitää kasvatuskeskustelun. Tästä pitää säätää, koska mm. näitä tehtäviä on monissa kouluissa siirretty koulunkäynninohjaajan vastuulle, vaikka heillä ei toistaiseksi ainakaan ole siihen mitään laillista valtuutusta tai keinoja, JHL kirjoittaa lausunnossaan.
JHL painottaa tarkkuutta siitä, kenellä koulun henkilökunnasta on oikeasti valtuudet valvoa kurinpidollisten toimenpiteiden toteuttamista.
− Voimakeinojakaan ei lain mukaan saa käyttää kukaan muu kuin opettaja tai rehtori, JHL:n lausunnossa sanotaan.
JHL suosittelee, että henkilöstön koulutuksessa painotettaisiin entistä enemmän ennaltaehkäisevän työtä. suuntaan. Työrauhan lisääminen kouluissa ennaltaehkäisevästi olisi askel edellä jo ennen, kuin tätä työn alla olevaa ohjeistusta edes tarvitaan. Ennaltaehkäisyyn pitäisi panostaa kunnolla.
JHL:n mielestä YPO:a pitäisi levittää valtakunnallisesti tiiviissä tahdissa kouluttamalla oppilaitosten koko henkilökunta. Koulutuksia suunniteltaessa ja toteutettaessa pitää ottaa huomioon, että kurinpito-oikeudet, eli seuraamusten asettaminen sekä niiden toteutumisen valvominen ovat tällä hetkellä vain opettajalla ja rehtorilla. Niin kauan, kuin esimerkiksi koulunkäynninohjaajia ei ohjeistuksissa eikä perusopetuslaissa mainita, ei heillä näitä valtuuksia ole. Koulujen on hoidettava vastuullisuusasiat korrektisti. Silloin ei jouduttaisi laittomiin tilanteisiin, joissa kasvatushenkilöstön oma oikeusturva vaarantuu.
JHL:n lausunto kokonaan: Yhdenvertaisen puuttumisen ohjeistus
Lisätiedot: JHL:n koulutuspoliittinen asiantuntija Hanna Takolander, 044 0750 850