Ammattijärjestöt: Hoitoalan työnantajat vaativat työntekijöitä venymään ja teettävät ikuisia ylitöitä

Kuva: Freepik.com

Sotepalvelut tarvitsevat riittävät resurssit, jotta potilaat voivat saada parasta hoitoa jatkossakin. Työhyvinvointiin on pakko satsata, muuten työntekijät kuormittuvat ja pakenevat alalta.

Sosiaali- ja terveyspalveluissa nojaudutaan jatkuvasti henkilökunnan ylitöihin ja joustamiseen. Tilanne on jatkunut tällaisena jo pitkään, ja liian moni työntekijä on äänestänyt jaloillaan ja vaihtanut alaa. Jatkuva joustaminen ja liian pitkät työrupeamat lisäävät työn kuormittavuutta ja heikentävät merkittävästi työhyvinvointia.

Hoitajien väsyminen vaikuttaa suoraan potilasturvallisuuteen: väsynyt ja ylikuormittunut työntekijä tekee helpommin virheitä työssään. Harmaa ylityö on sote-sektorilla valitettavan yleistä. Sitä ei kirjata virallisesti, mutta se vaatii työntekijöiltä lisäaikaa työtehtävien parissa. Ylityöt heijastuvat myös työntekijöiden muuhun elämään. Jäsenemme kertovat toistuvasti, että työntekijän on entistä vaikeampaa saada työ ja muu elämä tasapainotettua. Ilman riittävää lepoa ja palautumista kuormittuminen kasvaa liian suureksi ja voi johtaa sairauspoissaoloihin.

Nykyisissä säästöpaineissa hyvinvointialueet on ajettu kestämättömään tilanteeseen, jossa työntekijöitä irtisanotaan lyhytnäköisesti. Siksi on välttämätöntä, että sotealan työnantajat ja poliittiset päättäjät tunnistavat tilanteen ja varmistavat palveluille riittävät resurssit. Vain siten ammattitaitoiset ja motivoituneet työntekijät voivat antaa potilaille ja asiakkaille parasta mahdollista hoitoa. Näin taataan turvallisuus ja hyvinvointi kaikille, sekä hoitajille että hoidettaville. Sotealan ammattilaisten työolosuhteiden parantaminen ei ole pelkästään investointi työhyvinvointiin, vaan investointi myös potilas- ja asiakasturvallisuuteen.

Tänä päivänä on entistä tärkeämpää tunnistaa sotealan merkitys osana huoltovarmuutta ja yhteiskunnan kokonaisturvallisuutta. Meidän kaikkien terveys ja hyvinvointi on kiinni sote-ammattilaisten jaksamisesta. Siksi pyrimme ammattiliittoina edistämään psykososiaalisten riskien direktiivin aikaansaamista Euroopan unionissa yhdessä muiden eurooppalaisten ammattiliittojen kanssa.

Suomalaiset julkisen sektorin ammattiliitot JHL, Jyty, SuPer ja Tehy osallistuvat eurooppalaisen kattojärjestönsä EPSUn kampanjaan maailman terveyspäivänä 7. huhtikuuta 2025.

Lisätietoja:

JHL:n toimialajohtaja Mari Keturi, 050 461 9315