Älä käännä katsettasi – JHL on mukana vihapuheen vastaisessa kannanotossa
Kannanotossa vaaditaan, että päättävässä asemassa olevat pohtisivat tarkkaan, millaista esimerkkiä he näyttävät lapsille ja nuorille. Vihapuheelta ei saa kääntää katsetta, vaan puuttua pitää niin sanoihin kuin tekoihinkin.
Olemme mukana Lastensuojelun Keskusliiton kannanotossa Älä käännä katsettasi – vihapuhetta tulee torjua niin sanoin kuin teoin. Vihapuheen vastainen kannanotto lähetettiin kansanedustajille maanantaina 9. syyskuuta. Kannanotolla halutaan vedota päättäjiin, jotta he eivät kääntäisi katsettaan pois vihapuheesta.
Mitä vihapuhe on?
Vihapuhe on viestintää, joka lietsoo vihaa ihmistä tai ihmisryhmää vastaan. Se voi liittyä esimerkiksi ihonväriin, alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuolen ilmaisuun tai vammaisuuteen. Se voi olla sanallinen loukkaus tai esimerkiksi kirjoitus tai kuva.
Lapset ja nuoret kohtaavat paljon vihapuhetta
Vihapuhe, syrjintä ja rasismi ovat Suomessa yleisiä. Lapset ja nuoret kohtaavat syrjintää ja vihapuhetta muun muassa koulussa, vapaa-ajalla, julkisessa liikenteessä ja sosiaalisessa mediassa.
Nuoret eivät useinkaan ilmoita aikuisille kohtaamastaan vihapuheesta, mutta tutkimustieto puhuu puolestaan:
- 8. ja 9. luokkien oppilaista 29 % on kokenut syrjivää kiusaamista ulkonäön, sukupuolen, ihonvärin, kielen, vammaisuuden, perheen tai uskonnon vuoksi. Kouluterveyskysely 2021
- 68 % Suomen nuorista on törmännyt netissä johonkin ihmisryhmään tai yksilöön vihamielisesti tai halventavasti suhtautuviin viesteihin. Eurostat 2023
- 60 % seksuaali- tai sukupuolivähemmistöön kuuluvista Suomessa on kokenut koulussa kiusaamista, vähättelyä, loukkauksia tai uhkailua identiteettinsä vuoksi. EU:n perusoikeusvirasto 2024
- 63 % afrikkalaistaustaisista suomalaisvastaajista on kokenut rasistista syrjintää. EU:n perusoikeusvirasto 2023
Vihapuheeseen pitää puuttua tiukasti, aina ja joka kerta
Vihapuheen kitkeminen on meidän jokaisen tehtävä, mutta päättäjillä on siinä aivan erityinen vastuu. He päättävät yhteisistä asioistamme ja ovat voimakkaasti äänessä julkisessa keskustelussa.
Kannanotossa vaaditaan, että yhteiskuntamme päättävässä asemassa olevat ihmiset pohtisivat tarkkaan, millaista esimerkkiä he lapsille ja nuorille näyttävät. Lapset ja nuoret ottavat mallia aikuisilta ja oppivat toimimaan ja puhumaan kuten he.
Katsetta ei saa kääntää pois silloinkaan, kun syrjivää puhetta käyttää vaikkapa oma puoluetoveri tai hallituskumppani. Ihan jokaiselta on johdonmukaisesti vaadittava asiallista ja muita kunnioittavaa käytöstä.