Regeringens nedskärningar drabbar social- och hälsovårdsföretagens anställda: Attendos omfattande uppsägningar bara början på nedmonteringen av tjänster
Attendo meddelade idag den 9 december att 150 arbetstagare sägs upp efter omställningsförhandlingar. Bolaget sparkar folk på grund av Finlands regerings hutlösa nedskärningar i social- och hälsovårdstjänsterna.
Attendo-koncernens omställningsförhandlingar har nått ett bedrövligt slut. Bolaget säger upp 150 personer. Attendo är en av Finlands största koncerner inom vårdbranschen. Attendo har redan tidigare berättat om omställningsförhandlingarna vid Kauniala sjukhus, där 149 arbetstagare förlorade sin arbetsplats.
Bakom uppsägningarna ligger Finlands regerings beslut att skära ner social- och hälsovårdstjänsternas finansiering med flera miljarder euro. Attendos uppsägningar är bara början på nedmonteringen av social- och hälsovården. Personalminskningarna äventyrar service som är nödvändig för att trygga mänskliga rättigheter.
JHL:s ansvariga avtalsförhandlare Laura Tuominen är besviken på de brutala personalnedskärningarna.
– Det är oansvarigt att fortsätta minska på en personal som redan nu är på bristningsgränsen för vad de kan orka med. Samtidigt växer servicebehovet. För att tjänsterna ska fungera krävs både tillräcklig vårdpersonal och tillräcklig personal inom stödtjänsterna.
Den privata social- och hälsovårdsbranschens alarmerande situation syns till exempel i att antalet olycksfall i arbetet har stigit kraftigt inom branschen. Trenden avviker från andra stora branscher. Uppgifterna framkommer ur olycksfallsförsäkringscentralens statistik (på finska).
Välfärdsområdena har redan varit tvungna att skära ner sina tjänster och minska sin personal. På grund av regeringens nedskärningspolitik minskar även köptjänsterna från privata social- och hälsovårdsföretag.
Klara hotbilder med mindre personaldimensionering
För dem som behöver social- och hälsovårdstjänster syns nedskärningarna som allt längre vårdköer. Till exempel inom äldreomsorgen är situationen fullständigt motstridig. Servicebehovet ökar, men folk får vård och omsorg allt senare på grund av för få arbetstagare och resursbrist. Både de som behöver heldygnsomsorg och de som får hemvård är allt äldre och i allt sämre skick, och arbetet därmed alltmer krävande.
Attendo och andra serviceproducenter förbereder sig dessutom på regeringens beslut att minska personaldimensioneringen inom dygnet runt-vården, som träder i kraft från och med ingången av 2025. Dimensioneringen krymper från 0,65 till 0,6 arbetstagare per klient. Det verkar som att detta kommer att leda till ytterligare personalnedskärningar.
Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har konstaterat att personaldimensioneringen vid enheter som erbjuder heldygnsomsorg alltid måste beslutas med beaktande av klienternas individuella servicebehov, servicens kvalitet och klientsäkerheten. Detta ändras inte trots att personaldimensioneringen ändras.
Minimidimensioneringen i äldreomsorgslagen är inte ämnad att tillämpas kategoriskt. Enligt lagen måste personaldimensioneringen vara högre än minimidimensioneringen om klienternas servicebehov förutsätter det. Fackförbundet JHL:s ordförande Håkan Ekström kräver att välfärdsområden och företag ska iaktta noggrannhet med detta.
– Minimidimensioneringen får inte användas som maximidimensionering. Välfärdsområdenas avtal om köptjänster kan inte utformas så att omsorgens prissättning regelmässigt baserar sig på minimidimensionering, betonar Ekström.
Mer information:
JHL:s ordförande Håkan Ekström 040 828 2865
Ansvarig avtalsexpert Laura Tuominen 050 4092 460