Nytt kollektivavtal för hamnbranschen – lönerna stiger med 7,8 %

Hamnbranschens kollektivavtal är i kraft sedan början av april tills mars 2028. Lönerna stiger med 7,8 procent under avtalsperioden.
Hamnbranschens arbetstagare fick ett nytt kollektivavtal i mars. Kollektivavtalsförhandlingarna nådde ett resultat för tre veckor sedan, och parternas beslutande organ godkände det följande vecka.
– Stämningen under hamnbranschens kollektivavtalsförhandlingar var god trots att textfrågorna inte framskred. Utöver Paltas representanter representerades arbetsgivarsidan av representanter för flera hamnar. De förde med sig fräscha och konstruktiva tankar till förhandlingsbordet, berättar JHL:s avtalsexpert Jussi Päiviö som förhandlade om avtalet.
Arbetstagarna representeras av Satamien ja vesiväylien Unioni i kollektivavtalsförhandlingarna. Unionen består av fackförbundet JHL och Sjömans-Unionen. Arbetsgivaren representeras av Servicearbetsgivarna Palta.
Hamnbranschens treåriga kollektivavtal trädde i kraft i förra veckan
Hamnbranschens nya kollektivavtal är i kraft i tre år, 1.4.2025–31.3.2028.
Avtalet är ett så kallat 2+1-avtal, vilket innebär att det sista året kan sägas upp i slutet av 2026. Detta kan ske om parterna vill förhandla om det sista årets löneförhöjningar på nytt, till exempel på grund av ett bättre ekonomiskt läge.
Hamnbranschens löner stiger med 7,8 procent
Hamnbranschens löner stiger sammanlagt 7,8 procent under tre år. Löneförhöjningarna följer den allmänna linjen som uppstått under avtalsförhandlingarna.
Merparten av förhöjningarna betalas som allmänna höjningar, men en del betalas även som företagsspecifika lönepotter. Utöver det används 0,2 procent av löneförhöjningarna till familjeledigheter.
– Det var viktigt att vi till slut fick jämställda familjeledigheter inskrivna även i hamnbranschens kollektivavtal. Det första årets löneförhöjningar har ingen företagsspecifik lönepott alls. Därmed är det skäligt att 0,2 % av lönemedlen används för jämställda familjeledigheter, kommenterar Päiviö.
Lokala lönelösningar är möjliga inom hamnbranschen. En lokal lönelösning innebär att parterna lokalt avtalar om hur lönejusteringarna genomförs, tidpunkten för dem och deras storlek. Lokala avtal görs mellan arbetsplatsen och förtroendemannen.
Om ingen lokal lönelösning nås stiger lönerna enligt höjningarna nedan.
Hamnbranschens löneförhöjningar 1.8.2025
- 2,3 % allmän höjning
- 0,2 % för familjeledigheter
Familjeledigheterna reformeras så att 0,2 procent av lönemedlen används för avlönad familjeledighet på 32 vardagar.
Hamnbranschens löneförhöjningar 1.7.2026
- 2,3 % allmän höjning
- 0,6 % företagsspecifik lönepott
Hamnbranschens löneförhöjningar 1.7.2027
- 2 % allmän höjning
- 0,4 % företagsspecifik lönepott
En allmän höjning är en löneförhöjning som betalas till alla som omfattas av kollektivavtalet. Också tillägg som är av grundlönekaraktär höjs i samband med en allmän höjning.
En företagsspecifik lönepott är en lokal löneförhöjning, och arbetsgivaren beslutar om hur lönepotten fördelas. Syftet är att stöda sporrande och ändamålsenliga löner samt korrigera eventuella missförhållanden i lönerna. Företagsspecifika lönepotter kan också användas för att belöna arbetstagare för goda prestationer.
Små uppdateringar i anställningsvillkoren
Utöver löneförhöjningarna uppdaterades de övriga anställningsvillkoren i hamnbranschens kollektivavtal något, men ändringarna blev denna gång anspråkslösa.
– Vi fick emellertid in en bättre inskrivning om möjligheten att betala utbildare ersättning, säger Päiviö.
– En annan inskrivning gäller beredskap för tjänsteinnehavare. Inskrivningen ändrar inte nuvarande praxis särskilt mycket, men gör lokala beredskapsavtal tydligare.
Framtidsarbetsgruppen går igenom arbetstider och lokala avtal
I kollektivavtalsförhandlingarna beslutade man också om att grunda en ny arbetsgrupp, framtidsarbetsgruppen.
Arbetsgruppen kommer bland annat att gå igenom arbetstidsfrågor och bestämmelserna för lokala avtal – och förstås branschens framtid som helhet.
– Vi övervägde först flera arbetsgrupper. Till slut blev det bara en, eftersom förhandlarna ändå hade varit desamma i alla arbetsgrupper, konstaterar Päiviö.
Mer information:
JHL:s avtalsexpert Jussi Päiviö , 040 578 5916
Fackförbundet JHL förhandlar om flera kollektivavtal under åren 2024–2025. Följ förhandlingarna här på vår webbplats.
Bli medlem!
JHL är Finlands mångsidigaste fackförbund. Våra medlemmar har cirka tusen olika yrkesbeteckningar inom välfärdssektorn eller offentliga tjänster. Vare sig du är social- och hälsovårdsproffs, pedagog, städare, kosthållsarbetare, sekreterare, väktare eller konduktör är vi fackförbundet för dig!
